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PHYSICAL NEEDS ASSESSMENT 
 
 
Q7:  Why has HUD required a Physical Needs Assessment (PNA) be completed as part of the 

receipt of Recovery Act Capital Funds? 

A7:  The need for PHAs to engage in strategic planning has increased considerably over the past 
decade.  Previously the approach to addressing physical needs at PHAs across the public 
housing portfolio primarily involved PHAs identifying their highest priority needs each year 
and then dedicating their capital funding towards the highest priority needs until they had 
exhausted that funding.  This process would then repeat itself each year as PHAs received 
funding.  The planning requirements in such an environment were short term in nature and 
primarily involved the identification and prioritization of needs that would arise over a five 
year time frame. 

For the past decade PHAs have become increasingly active in utilizing a variety of forms of 
financing to modernize and develop public housing.  The pledges and commitments involved 
in financing carry with them opportunity costs.  Since such pledges and commitments are 
substantive in nature they operate to limit a PHA’s ability to pursue alternate priorities.  
While the same could be said of the normal expenditure of Capital Funds, it is the long term 
nature of the commitments involved in financing that requires the planning regimen of PHAs 
to evolve from one that is short term in nature, to something that is more strategic.  
Moreover, the transition to project based accounting and management (known as asset 
management) emphasizes the importance of each project to operate on its own, further 
highlighting the need for PHAs to plan strategically.   

HUD is utilizing the opportunity of the Recovery Act to revise its Physical Needs Assessment 
requirements so that it meets the needs of today’s public housing portfolio (Recovery Act 
PNA).  When complete, it will provide PHAs with a much enhanced strategic planning tool.  
It will also provide data on a macro level to HUD in a format that better facilitates HUD’s 
ability to manage the nation’s public housing portfolio. 

It is HUD’s intent to make the process of revising the PNA requirements a collaborative one.  
HUD intends to consult with PHAs and industry groups in an effort to solicit their input in 
regard to what form of PNA would best serve the needs of the public housing portfolio.     

 

  



Q8:  Please provide guidance on the Recovery Act Capital Funds requirement for Authorities to 
complete a PNA. 

A8:   PHAs are required pursuant to paragraph 7(k) of the American Recovery Act (ARRA) 
Formula Grant Capital Fund (CFP) Amendment to the Consolidated Annual Contributions 
Contract (the Recovery Act ACC Amendment) to provide a Physical Needs Assessment, as 
specified by HUD.  However, as noted above, HUD is in the process of revising the PNA so 
that it can better meet the needs of HUD and PHAs.  The Recovery Act ACC Amendment 
indicates that the PNA shall be completed “as specified by HUD.”  Therefore, PHAs are 
advised to not complete the PNA required by the Recovery Act ACC Amendment until the 
Recover Act PNA is available. 

Q9:  Should PHAs budget or utilize Recovery Act Capital Funds for the completion of the Recovery 
Act PNA?  

A9:  Recovery Act Capital Funds must be obligated within one year of the effective date of the 
Recovery Act ACC.  Given the fact that HUD, in collaboration with industry groups, is revising 
PNA requirements, it is likely that the Recovery Act PNA will not be complete within a 
timeframe which would permit PHAs to timely obligate Recovery Act Funds for that 
purpose.  Thus the Recovery Act ACC indicates that PHAs may obligate and expend non-
Recovery Act Capital Funds to conduct the Recovery Act PNA.  PHAs are therefore advised 
not to budget any Recovery Act Capital Funds for the completion of a Recovery Act PNA. 

Q10:  If my PHA has begun or completed a PNA already, is that an eligible use of Recovery Act 
Capital Funds? 

A10:  If a PHA completes a PNA of its public housing portfolio it may obligate and expend 
Recovery Act Capital Funds on that PNA provided that it does so within the statutory 
timeframes. 

Q11:  If a PHA recently completed a PNA, can that PNA satisfy the requirement in the Recovery 
Act ACC Amendment to complete a PNA? 

A11:  The Department has not made a determination on this matter.  The requirements for 
completing new PNAs will be determined by HUD at a later date in consultation with 
industry groups.  HUD will publish such requirements as part of guidance it provides on 
Recovery Act PNAs. 

Q12:  Can housing authority staff conduct the PNA? 

A12:  Requirements for the professional credentials of a person or firm completing Recovery Act 
PNAs will be determined by HUD at a later date in consultation with industry groups.  HUD 
will publish such requirements as part of guidance it provides on Recovery Act PNAs. 

 



PROCUREMENT 
 

Q19:   From PIH Notice 2009-12 Section VI, Procurement, paragraph 3: This section says that a 
PHA shall amend its procurement policy to facilitate obligation and expenditure of Recovery 
Act funds.  However, if a PHA believes that it can obligate and expend the funds using its 
current policies, must they still amend their policy? 

 
A19:    Yes.  The PHA procurement policy must comply with all the criteria in the Recovery Act 

Procurement requirements.  The “Recovery Act Procurement requirements” are captured 
in the ACC Amendment for Recovery Act grants, PIH Notice 2009-12, including the 
provisions on Buy American, and Office of Management and Budget (OMB) Guidance on the 
Buy American provisions at 2 CFR Part 176.    

 
A PHA’s procurement policy is to be amended to remove requirements relating to the 
procurement of goods and services arising under state and local laws and regulations, based 
on the HUD Secretary’s exercise of Recovery Act authority to direct that requirements 
relating to the procurement of goods and services arising under state and local laws and 
regulations shall not apply to Recovery Act Capital Funds.  State and local laws and 
regulations shall not apply except where permitted by Part 85 (i.e., conflict of interest and 
bid protest procedures) and as described in PIH Notice 2009-12, and the state and local 
governments cannot take any adverse action against the PHA related to their procurement 
in compliance with the Recovery Act procurement requirements.  This is to be stated in the 
PHA’s Recovery Act addendum to their procurement policy.   
 
To illustrate this, a PHA with a state or local small purchase procedures threshold of $25,000 
would have to raise their small purchase procedures threshold to $100,000 for contracts 
using Capital Fund Recovery Act funding in order to be in compliance with the Recovery Act, 
Part 85, and HUD’s preemption of state and local procurement laws.   
 
However, a PHA can always choose under section 85.36, where the PHA considers it 
appropriate, to use the competitive proposals method for any size of contract (e.g., 
$25,000); the sealed bid method (usually for construction contracts); or noncompetitive 
proposals.  PHAs can continue to make these choices with Capital Fund Recovery Act 
funding provided they make such choices in a manner consistent with their Recovery Act 
obligations. 

 
Q20:  If a PHA used the sample procurement policy from the HUD handbook and only modified 

it for the State amount of small purchases, is there anything in the sample that requires 
amendment? 

 
A20:    Page a-1 of Appendix 1 “Procurement Policy Felton Housing Authority” in PIH 

Procurement Handbook 7460.8 REV 2 provides “In the event an applicable law or regulation 
is modified or eliminated or a new law or regulation is adopted, the revised law or 
regulation shall to the extent inconsistent with these Policies, automatically supersede these 
Policies. “  The Recovery Act has provided for the exception from state and local 
procurement laws and regulations and would act to amend this Procurement Policy.  



However, for transparency and to alert all PHA personnel involved in procurement as well as 
all potential contractors which may request a copy of the PHA procurement policy,   PHAs 
must, at minimum, add an addendum to their Procurement Policies to reflect the Recovery 
Act procurement requirements.  These requirements are captured in the revised ACC 
Amendment for the Recovery Act grant(s), PIH Notice 2009-12 and OMB Guidance on the 
Buy American provisions at 2 CFR Part 176.  PHAs can attach these relevant documents to 
their current procurement policies and/or incorporate their provisions by reference. 

 
Q21:  When are these provisions applicable? 
 
A21:  If a  PHA is  using more than one source of funds or  expanding the scope of an existing 

contract than was procured using state and local requirements, PHAs must continue to 
follow state and local if they are issuing a change order or expanding the scope. 

 
Q22:  If a PHA did procure with Recovery Act funds, using state and local requirements, what 

should be done?  
 
A22: HUD would issue a notification of deficiency and require them to change the 

procurement policy, but this would not void the obligation and expenditure.  HUD may 
require additional technical assistance for the PHA, and/or HUD may impose procurement 
review thresholds depending on the facts and circumstances.  

 


