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Q:  In a federally assisted project in which the acquisition of a homeowner-occupant’s property 

is subject to the Subpart B acquisition requirements of the Uniform Relocation Assistance 
and Real Property Acquisition Policies Act of 1970, as amended (URA), can HOME funds 
be used to assist the person to purchase replacement housing? 

 
A:  HOME funds may be used to assist a homeowner-occupant in purchasing a replacement 

home only if the federally assisted project is HOME-assisted.  HOME funds may be used for 
mandatory and optional relocation assistance in HOME-assisted projects.  Mandatory 
relocation assistance authorized under 24 CFR 92.206(f) includes the cost of relocation 
payments and other relocation assistance to persons displaced by the project.  Optional 
relocation assistance is authorized under 24 CFR 92.353(d).  Both provisions limit the 
availability of HOME relocation assistance to displacements or relocations resulting from 
HOME-assisted projects. 
 
When an acquisition is subject to the requirements of 49 CFR part 24, subpart B (e.g., under 
threat of eminent domain – commonly referred to as “involuntary” acquisition), the 
homeowner-occupant is considered a “displaced person.”  Such persons are entitled to URA 
relocation assistance without government program restrictions.  The participating 
jurisdiction’s HOME program resale or recapture provisions, therefore, may not be imposed 
on mandatory relocation assistance. 
 
When an acquisition is carried out in accordance with 49 CFR 24.101(b)(1) or (2) 
(commonly referred to as “voluntary” acquisition), the homeowner-occupant is not 
considered a “displaced person.”  In such circumstances, HOME funds may be used for 
optional relocation assistance under 24 CFR 92.353(d) to assist the homeowner in 
purchasing replacement housing.  Optional relocation assistance is not homebuyer assistance 
under 24 CFR 92.254, subject to the affordability requirements of the HOME program, 
which are imposed by  resale or recapture provisions.  However, because the participating 
jurisdiction formulates and adopts optional relocation assistance pursuant to a written policy  
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in accordance with 24 CFR 92.353(d), the jurisdiction may choose to impose HOME 
affordability restrictions.  (NOTE:  Optional relocation assistance is a project cost of the 
HOME-assisted project; it is not set up in IDIS as a separate homebuyer project even if the 
assistance is subject to HOME affordability restrictions.) 
 

Q:  May a HOME homeownership unit be used as a comparable replacement dwelling for a 
displaced homeowner? 

 
A:  As with rental housing, a homeownership unit that is subject to HOME program restrictions 

is not considered a comparable replacement dwelling for a displaced homeowner that owned 
the displacement dwelling free of any encumbrances, or with an encumbrance significantly 
smaller in time and scope. 

 
In a taking in which the property is that of a homeowner-occupant, the URA is clear 
regarding how displaced persons must be treated.  A displaced homeowner is entitled to 
referral to a comparable replacement dwelling under law.  The elements of what constitutes 
such a dwelling are set out at length in the URA regulations at 49 CFR 24.2(a)(6).  
Paragraph (vii) of section 24.2(a)(6) requires that the dwelling be “currently available to the 
displaced person on the private market except as provided in paragraph (a)(6)(ix) . . . .”  A 
subsidized homeownership unit, such as a HOME homeownership unit, is not considered to 
be available on the private market.  A HOME homeownership unit must meet the long-term 
affordability requirements at 24 CFR 92.254(a)(4).  To ensure affordability, the participating 
jurisdiction must impose either resale or recapture requirements (24 CFR 92.254(a)(5)). 
 
The imposition of the HOME resale or recapture requirements would not only conflict with 
URA requirements, but also the purposes of the URA.  One of the purposes of the URA (see 
49 CFR 24.1(b)) is “[t]o ensure that persons displaced as a direct result of Federal or 
federally-assisted projects are treated fairly, consistently, and equitably so that such persons 
will not suffer disproportionate injuries as a result of projects designed for the benefit of the 
public as a whole. . . .” An Agency (grantee/participating jurisdiction) cannot comply with 
49 CFR 24.1(b) when the displaced homeowner owned the displacement dwelling 
encumbrance-free, or could sell his or her home without restriction, by requiring that the 
replacement property be encumbered with  HOME program affordability restrictions. 
 
A HOME-assisted unit may be offered as a comparable replacement dwelling only if the 
displaced homeowner received government housing assistance before displacement and the 
displacement dwelling was subject to resale, recapture or another encumbrance similar in 
time and scope.  After offering one or more comparable replacement dwellings, a HOME-
assisted unit may be offered as a referral to other suitable replacement housing.  The 
Agency, however, remains obligated to inform the displaced homeowner of his or her 
options under the URA (e.g., a replacement housing payment based on a comparable 
replacement dwelling free of encumbrances). 
 
 


