
 
 
 
 
 
 

February 29, 2012 
 
Xxxxxx Xxxxxxx 
Assistant Xxxxxxxxx County Attorney 
XXXX Xxxxxxx Xxxx 
Xxxxxxxx, XX XXXXX 
 
 Re:  OSC File No. AD-12-XXXX 
 
Dear Xx. Xxxxxxx: 
 
 This letter responds to your request for an advisory opinion concerning the Hatch Act.  The 
Office of Special Counsel (OSC) is authorized pursuant to 5 U.S.C. § 1212(f) to issue opinions 
interpreting the Act.  Specifically, you ask whether an incumbent sheriff may wear his uniform 
to political events such as rallies, fundraisers, and campaign booths or in printed and/or 
electronic campaign materials.  You also ask whether a sheriff may use his title in political 
correspondence or in connection with fundraising activities.  Finally, you ask if it makes a 
difference whether the sheriff engages in these activities while running for reelection, running for 
another elected office, or while campaigning for another candidate altogether.  For purposes of 
this opinion, you ask OSC to assume that the sheriff is subject to the Hatch Act’s restrictions.  As 
explained in more detail below, the Act generally would not prohibit any of the activities you 
enumerate in your request. 
 

State and local employees who are covered by the Hatch Act are prohibited from using 
their official authority or influence to interfere with or affect the result of an election or a 
nomination for office.1

 

  5 U.S.C. § 1502(a)(1).  Federal employees are subject to the same 
restriction.  See 5 U.S.C. § 7323(a)(1).  The Hatch Act regulation that applies to federal 
employees states that an improper use of official authority or influence occurs when employees 
use their official titles while participating in political activity.  5 C.F.R. § 734.302(b)(1).  In 
determining whether the use of official title by state and local employees violate the Hatch Act, 
OSC uses the aforementioned regulation for federal employees as guidance.  Thus, OSC 
generally concludes that state and local employees violate the Hatch Act when they use their 
official titles, or otherwise trade on the influence of their positions by, for example, wearing their 
official uniforms, while engaged in political activity.   

 As you know, OSC recently reevaluated this conclusion as it applies to elected officials 
who are covered by the Hatch Act.  Specifically, in recognition of the fact that they hold partisan 
political office, OSC reasoned that they would not violate the Hatch Act by wearing their 
uniforms or using their titles while campaigning for reelection.  OSC took into account the fact 
that Congress gave greater latitude to individuals who are covered by the Hatch Act due to their 

                                                 
1 In addition, state and local employees are prohibited from coercing other employees into making political 
contributions and from being candidates in partisan elections.  5 U.S.C. § 1502(a)(2)-(3). 
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elected positions when it exempted them from the candidacy prohibition to which other state and 
local employees are subject.  See 5 U.S.C. § 1502(c).  Moreover, the Hatch Act regulations that 
apply to federal employees do not contemplate a scenario where an employee would be covered 
by virtue of his elective office.  Cf. 5 U.S.C. § 7322(1) (expressly excluding the President and 
Vice President from Hatch Act coverage).  Thus, those regulations do not translate smoothly to 
the state and local arena, where many elected officials are covered by the Hatch Act.   
 
 We also note that the provision exempting individuals holding elected office from the 
candidacy prohibition is not limited to reelection bids.  Thus, a sheriff who is covered by the 
Hatch Act would not be prohibited from running for another elected office.  Accordingly, the 
rationale OSC has articulated with respect use of one’s official title and uniform during a 
reelection campaign also applies when the official runs for some other partisan political office. 
 

OSC’s reasoning also extends to an elected official’s other political activities, i.e., 
activities not in furtherance of his own reelection.  Indeed, in allowing these elected officials to 
run as representatives of political parties, Congress presumably anticipated that they would 
endorse other candidates running under their political party’s banner.  If these elected officials 
are permitted to use their official titles in their own partisan campaigns, OSC can identify no 
unique harm that would result if they do the same when endorsing other partisan candidates.  
Arguably, an elected official’s use of his title when campaigning for himself and other partisan 
candidates is a natural and foreseeable incident of the elected official being permitted to run for 
partisan office.  Therefore, it does not appear that an elected official’s use of his title when 
endorsing a partisan candidate would violate the Hatch Act.  In the case of a sheriff, wearing his 
uniform while campaigning for another candidate also would be permissible.   
 
 These principles apply to in-person campaign events, campaign advertisements, and 
political correspondence.  Likewise, a sheriff could attend fundraisers and solicit contributions 
while wearing his uniform and identifying himself as the sheriff.  We note, however, that a 
sheriff covered by the Hatch Act still is prohibited from coercing or attempting to coerce other 
employees into making political contributions.  See 5 U.S.C. § 1502(a)(2).  Asking a subordinate 
to make a political contribution or volunteer for a political campaign is considered inherently 
coercive.  Special Counsel v. Acconcia, (CB-1216-06-0007-T-1, February 26, 2007 (Initial 
Decision at 9), rev’d on other grounds, 107 M.S.P.R. 60 (2007), citing Special Counsel v. 
Purnell, 37 M.S.P.R. 184, 195 (1988), aff’d sub nom. Fela v. Merit Sys. Prot. Bd., 730 F. Supp. 
779 (N.D. Ohio 1989).  Where the supervisor-subordinate relationship exists, no particular words 
are required to establish coercion because virtually any language can be threatening.  Special 
Counsel v. Gallagher, 44 M.S.P.R. 57, 76 (1990).  Thus, sheriffs should not ask their employees 
to contribute to political campaigns.   
 
 Similarly, while OSC concludes that the use of official authority prohibition would not 
preclude a sheriff from wearing his uniform and using his official title while campaigning, this 
provision of the Hatch Act would prohibit him from soliciting the uncompensated volunteer 
services of a subordinate employee.  See 5 C.F.R. § 734.302.  Therefore, he must not ask his 
employees to support his campaign or the campaign of another candidate. 
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 We hope this opinion adequately addresses your questions.  Please contact me at (202) 
254-3642 if we can be of further assistance. 
 
 

Sincerely, 
 
 /s/ 
 
Carolyn S. Martorana 
Attorney, Hatch Act Unit  
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