
  

 

 
Mr. _______________ 
 
 
 Re: OSC File No. A
 
Dear Mr. _____________
 
 This letter is in resp
Hatch Act.  Specifically, 
____________________ 
 

Federal employees 
____________________,
Hatch Act generally perm
political management and
employees, however, are
activity while on duty, in
uniform, or using a gover
defined as activity directe
for a partisan political off

 
An antiwar button i

candidate for a partisan p
Accordingly, section 732
buttons while on duty, in
a government vehicle. 
 
 Notwithstanding the
“[p]articipate fully in pub
manner which does not c
or  the neutrality, efficien
employed.”  In your requ
wearing of antiwar button
workplace.  The regulatio
Act prohibitions in any o
clear that employees cont
subjects and to be active 
unlawful or inconsistent w
Act’s prohibitions should
U.S. OFFICE OF SPECIAL COUNSEL
1730 M Street, N.W., Suite 201 
Washington, D.C.  20036-4505 
 

  
 
 

 
March 18, 2003 

D-03-XXXX 

___: 

onse to your request for an advisory opinion concerning the 
you ask whether the Act prohibits U.S. Department of 
employees from wearing antiwar buttons while at work.   

of executive agencies, including the U.S. Department of 
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its most federal employees to actively participate in partisan 
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ice or partisan political group.  5 C.F.R. § 734.101.  
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 above, 5 C.F.R. § 734.203(d) provides: An employee may 
lic affairs, except as prohibited by other federal law, in a 
ompromise his or her efficiency or integrity as an employee, 
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 Put another way, it is not a violation of the Hatch Act for an employee to 
participate in public affairs in a way that compromises an agency’s neutrality, efficiency 
or integrity, unless the employee is also violating one of the Hatch Act’s specific 
prohibitions.  Therefore, we do not provide advice about these issues.   
 
 You have asked if we believe that each agency must make its own determination 
on this question.  It may be that the government will respond to this issue agency by 
agency.  Or it may be a question that requires a uniform policy across the government.  
We do not believe, however, that it is a Hatch Act question, and so we do not think that 
we are the agency that should decide what the policy should be. 
 
 Please contact me at (202) 653-7143 if you have any additional questions. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Amber A. Bell 
Attorney 
Hatch Act Unit 

 
 
 
 


