
u.s. OFFICE OF SPECIAL COUNSEL 
1730 M Street, N.W., Suite 300 
Washington, D.C. 20036-4505 

February 25, 2000 

Re: OSC File No. AD-99-0156 

In your letter dated May 5, 1999, you asked that we further review the 
circumstances under which the Hatch Act Reform Amendments of 1993 (Reform 
Amendments), at 5 U.S.C. § 7324(b), requires a Presidential appointee subject to 
Senate confirmation (a PAS employee) to provide reimbursement for the use of 
government telecommunications equipment in connection with political activity. In 
particular, you have asked whether there is a de minimis rule that applies to the use of 
government phones by PAS employees for local telephone calls that may involve, at 
least in part, a political_activity. 

In conducting our review, we have examined the language of the statute, its 
legislative history, the regulations issued by the Office of Personnel Management, and 
past practice, including the policies expressed in memoranda issued by successive 
Counsels to the President before the Reform Amendments. We have also considered 
issues of enforcement that bear upon the question you have raised. On the basis of this 
review, we have concluded that the Hatch Act does not require PAS employees to 
reimburse the government for the cost of incidental local phone calls or fax 
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transmissions that may be associated with political activity. 

Section 7324(b) of the Reform Amendments states that PAS employees and 
employees paid from an appropriation for the Executive Office of the President may 
engage in political activity while on duty, in government rooms or buildings, while in 
uniform and while using a vehicle owned or leased by the government. This section of 
the Act goes on to provide, however, that "the costs associated with that political 
activity may not be paid for by money derived from the Treasury of the United States." 

The issue you have presented raises the question of the scope of the phrase "costs 
associated with" political activity. Read most broadly, this statutory provision could 
suggest that a PAS employee who engages in political activity while in a government 
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room or building must reimburse the U.S. Treasury for such items as the cost of _ 
electricity, heat, and wear and tear on furniture. Indeed, an argument could be made 
that a PAS employee should reimburse the Treasury for a portion of his or her ~alary 
earned while engaged in such political activity. 

We have concluded that such requirements could lead to absurd and, in effect, 
unenforceable results. Thus, using well-established rules of statutory construction, we 
have concluded that the phrase "costs associated with" political activity should not be 
read to have absurd or impractical consequences. Merrill Lynch, Pierce, Fenner & 
Smith v. Lauer, 49 F.3d. 323, 326-327 (7m Cir. 1995). 

In its regulations implementing the Reform Amendments, the Office of Personnel 
Management (OPM) has attempted to address these issues of practicality arising out of 
the statutory prohibition against use of funds from the U.S. Treasury for political 
activity. Thus, 5 C.F.R. § 734.503(a), provides that "costs associated with political 
activity do not include any costs the Government would have or have incurred 
regardless of whether the activity was political. " 

OPM's commentary on its regulations explicitly provides that the costs referred to 
in this provision-which the government would have incurred, whether or not a PAS 
employee had engaged .in political activity-would include an employee's salary and the 
value of the employee's office space. OPM illustrates this point in Example 1 of 
section 734.503, explaining that a Secretary of an agency who holds a political 
reception in her office is not required to reimburse the Treasury for de minimis costs 
associated with the use of the office. 1 

()PM has advised us that it interprets its regulations to also impose an implicit de 
minimis rule for costs associated with similar expenses, such as lights, heat and local 
telephone calls. Thus, a PASeroployee who engagesjn political activity in a . 

1 OP~l's regulations elsewhere explicitly provide a de minimis rule for costs associated 
with mixed travel, i.e., travel involving official and political activity. Section 
734.503(c)(6) states that when a minor, clearly incidental, percentage of a mixed trip is 
either political or official, the whole trip should be treated as if it were wholly of the 
type represented by the substantial portion, and the balance should be treated as a 
nonreimbursable de minimis expense. Similarly, example 2 in this section suggests that 
when a sound system is used for a single event, which involves both official and­
political business, there is no need to allocate the costs. The cost for the sound system 
should be borne by the group who is the primary user of the equipment. The group 
whose use is de minimis is not required to reimburse. 
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government building or office, or in a government vehicle, is not required to reim~urse 
the Treasury for such expenses. 

An agency's interpretation of its own regulations "must be given controlling 
weight unless it is plainly erroneous or inconsistent with the regulation." Thomas 
Jefferson University v. Shalala, 512 U.S. 504, 512 (1994) (citations omitted). Here, 
OPM's interpretation of its regulations authorizing the incidental use of government 
phones for local calls that may have a political purpose is reasonable, as it is consistent 
with the history and purposes of the Hatch Act, as well as with similar provisions 
governing the use of appropriated funds, and policies issued by successive Counsels to 
the President prior to the Reform Amendments. 

Additionally, our review has led us to conclude that the legislative history of the 
Reform Amendments supports OPM's interpretation. The House Report on H.R. 20, 
which contained language virtually identical to the final version of section 7324, stated 
that while "[t]he policy is that taxpayers should not pay for these political activities," 
"the Committee [does not expect] the cost of each incidental political phone call to be 
reimbursed by the government." H.R. Rep. 16, 103 rd Cong., pt Sess., at 22 (1993). 
"On the other hand," the Committee explained, "if a Government office is turned into a 
political boiler-room, all costs associated with that activity should be reimbursed." 

Further, OPM's regulations are consistent with many agency policies concerning 
the use of government phones to make local calls for personal reasons. Thus, 
notwithstanding the statutory prohibition on use of agency funds for purposes other than 
those for which they were appropriated, many federal agencies have policies that permit 
their employees to use telephones and fax machines to make local calls on an incidental 
basis for personal purposes. (See,~, Department of Justice Regulations on 
"Personal use of Government property," 28 C.F.R. § 45.4). Additionally, the Federal 
Chief Information Officers Council's, "Recommended Executive Branch Model 
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Policy/Guidance On 'Limited Personal Use' of Government Equipment," which 
authorizes employees the limited personal use of Government office equipment, has 
been adopted by several agencies including the Social Security Administration and the 
Department of Agriculture. Under OPM's regulations, a similar rule applies with 
respect to the use of such resources by PAS employees for political purposes. 

This rule is consistent with the advice given by the Counsels for the President in 
the Reagan, Bush and Clinton Administrations. Prior to the Reform Amendments, the 
Hatch Act contained no limitations on the political activity of PAS employees and­
employees of the Executive Office of the President. As a matter of practice, however, 
successive Counsels to the President issued instructions that generally prohibited the use 
of government resources for such activity, but permitted the de minimis use of 
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government phones for local calls. Memorandum from C. Boyden Gray, Counsel to 
the President to the White House Staff (November 27, 1991); Memorandum from 'Peter 
J. Wallinson, Counsel to the President, to the White House Staff (August 14, 1986). 
Similar advice was given to the White House Staff by Counsel Lloyd Cutler, after 'the 
Reform Amendments were enacted. Memorandum from Lloyd Cutler, Special Counsel 
to the President, to the White House Staff (April 6, 1994). 

Moreover, 0 PM's interpretation of its regulations is supported by practicality and 
enforcement concerns. Both the Department of Veterans Affairs and OPM have 
observed that the administrative expenses involved in calculating the costs of local calls 
would greatly exceed the actual cost of the local phone call. Thus, a rule requiring 
PAS employees to reitnburse the government for incidental local phone calls would 
actually result in a greatly increased cost to the Treasury for expenses that are only 
incidentally associated with political activity. 

Finally, we are advised that phone calls often have mixed purposes-both official 
and political. Requiring agencies to track and apportion costs for mixed calls, would be 
impractical. Nor could OSC effectively enforce such requirements. 

In short, on further review, we have concluded that there is a de minimis rule 
concerning expenses incurred when a PAS employee makes local telephone calls (or 
faxes), or uses a copy n;achine or printer in connection with political activity. A good 
rule of thumb for applying this principle would be to consider agency policies regarding 
the use of such resources on an incidental basis for personal reasons. Further, as the 
legislative history discussed above suggests, it would not be appropriate for a PAS 
employee to use government resources on a recurring non-incidental basis to engage in 
political activity. PAS employees who do so should reimburse the government for such 
use. 

Sincerely, 

all \' £) J 

j/;:i-tLc~ £. f-r:.::;,:-<~a-:y 
William E. Reukauf t/ 
Associate Special Counsel 

for Prosecution 


