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This letter is in response to your request for an advisory opinion concerning the 
Hatch Act. We understand that you are employed by the Defense Information Systems 
Agency and have been asked to address an annual political party convention, where you 
will introduce yourself with an eye towards a future Congressional candidacy. In your 
letter you pose several questions that address "testing the water" activities associated 
with running for office. 

The Hatch Act (5 U.S.C. §§ 7321-7326) generally permits most federal 
employees to actively participate in partisan political management and partisan political 
campaigns. However, a covered employee may not be a candidate for public office in a 
partisan election, i.e. an election in which any candidate represents, for example, the 
Democratic or Republican party. 

Historically, the Civil Service Commission held that "the prohibition against 
candidacy extends not merely to the formal announcement of candidacy but also to the 
preliminaries leading to such announcement and to canvassing or soliciting support or 
doing or permitting to be done any act in furtherance of candidacy." In re Lukasik, 
3 P.A.R. 34,35 (1969); In re Rooks, 3 P.A.R. 17,24 (1969). Because the statute has 
been interpreted to prohibit preliminary activities regarding candidacy, any action 
which can reasonably be construed as evidence that the individual is seeking support for 
or undertaking an initial "campaign" to secure nomination or election to office would 
be viewed as candidacy for purposes of the Act. Engaging in the following types of 
activities directed toward candidacy would violate the Hatch. Act: taking the action 
necessary under the law of a State to qualify for nomination for election, soliciting or 
receiving contributions or making expenditures, giving consent to or acquiescing in 
such activity by others on the employee's behalf, meeting with individuals to plan the 
logistics and strategy of a campaign, circulating nominating petitions or holding a press 
conference concerning one's candidacy. 
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Were you to speak at a political convention and discuss your perspective on issues 
facing the party you would not violate the Act. If you use this opportunity to present 
yourself as a candidate and begin seeking support for a nomination from the party, you 
would violate the Act. Also, be aware that any steps that are taken as a result of this 
convention, such as creating a steering committee, establishing a campaign fund, or 
seeking the support of the political party would be considered steps toward candidacy 
and thus in violation of the Act. 

Commissioning a company to conduct focus groups to poll constituents on what 
issues are important to them would be permitted. Were you to undertake "testing the 
water" activities that are truly issue oriented, there would be no partisan activity for 
purposes of the Hatch Act and no concerns on the expenditure of funds for the activity. 
Conversely, if you begin a partisan campaign by polling constituents specifically on 
such things as recognition of, or feelings toward, you as a candidate, you would be 
taking steps towards candidacy in violation of the Act. Furthermore, because this 
activity is partisan, soliciting, accepting or receiving contributions to fund this activity 
would also violate the Act. 

While we have tried to explain what constitutes preliminary activities toward 
candidacy, you can see the difficulty it presents. Informal conversation among friends, 
and addressing a political convention on issues do not violate the Act, but activities in 
which you seek support for a candidacy or have others seeking such support would 
violate the Act. Consequently, while you remain a federal employee, you should take 
great pains to avoid engaging in any of the prohibited activities listed above. 

For your information I have enclosed a copy of our booklet, Political Activity and 
the Federal Employee. Please call me at 800-854-2824 if you have any questions. 


