
 

 

 

 

 

 

July 20, 2009 

 

Xxxxx Xxxxx, Xxxx Xxxxxxxx 

Xxxxxxx Xxxxxx Xxxx 

Xxxx Xxxx 

Xxxxxx, XX xxxxx 

 

Via U.S. Mail and E-Mail to: xxxxxxxxxxx@vxxxxx.xxx  

 

 Re:  OSC File No. AD-xx-xxxx 

 

Dear Mx. Xxxxx: 

 

This letter is in response to your request for an advisory opinion concerning the Hatch Act.  

The Office of Special Counsel (OSC) is authorized pursuant to 5 U.S.C. § 1212(f) to issue 

opinions interpreting the Act.  Specifically, you ask OSC to verify your conclusion that part-time 

Special Assistant United States Attorney (SAUSA) Xxxx Xxxxx is covered by the Hatch Act and 

that xx may be a member of the Xxxxx Xxxxx Democratic Party State Central Committee for 

Xxxxxxxx, Xxxxxx.  In the course of preparing this advisory opinion, OSC discovered that Mx. 

Xxxxxxx hosted a campaign fundraiser for a partisan political candidate in December 2007, 

before he was appointed to his SAUSA position.  He also has indicated that his spouse may host 

a political fundraiser in the future.  As explained below, your conclusions are correct; however, 

given Mx. Xxxxx’s previous fundraising activities, this opinion also clarifies whether Mx. 

Xxxxx is subject to the Hatch Act’s restrictions when he is not on duty as a SAUSA, and in 

which types of fundraising activities he may engage.   

 

A. Mx. Xxxxx’s Status Under the Hatch Act 

 

As you know, the Hatch Act governs the political activity of individuals employed or 

holding office in federal executive branch agencies, including the United States Department of 

Justice (USDOJ).  See 5 U.S.C. §§ 7321-7326.   The Act prohibits a covered employee from: 

using his official authority or influence to interfere with the result of an election; soliciting, 

accepting, or receiving political contributions from any person, and; being a candidate in a 

partisan election.  5 U.S.C. § 7323(a)(1)-(3).  Generally, these prohibitions apply even when an 

employee is not in duty status.  In addition, covered employees may not engage in political 

activity while on duty or in any room or building occupied in the discharge of official duties by 

federal employees.  5 U.S.C. § 7324(a)(1)-(2).
1
   

 

As a SAUSA, Mx. Xxxxx is “employed or holding office in” a federal executive agency 

and thus is covered by the Hatch Act.  Note that an employee who works on an irregular or 

occasional basis, however, is subject to the Act’s prohibitions only when he is on duty.  5 C.F.R. 

§ 734.601.  Because Mx. Xxxxx is not a full-time officer or employee with the USDOJ, we must 

                                                 
1
 “Political activity” is defined as “an activity directed toward the success or failure of a political party, candidate for 

partisan political office, or partisan political group.”  5 C.F.R. § 734.101. 
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determine whether he is employed on an irregular or occasional basis.  The Hatch Act 

regulations define occasional as “occurring infrequently, at irregular intervals, and according to 

no fixed or certain scheme; acting or serving for the occasion or only on particular occasions.”   

5 C.F.R. § 734.101. 

 

 According to the information you provided, Mx. Xxxxxx is a Xxxxxx Xxxxx Xxxxxxx 

Xxxxx Xxxxxx who received a one year SAUSA appointment on Xxxxx xx, xxxx.  His term has 

been extended.  Initially, United States Attorney Xxxxxx Xxxxx and Xxxxxxx Xxxxxxx orally 

agreed that Mx. Xxxxx would work in the United States Attorney’s office three days per week, 

but later reduced his tour to two days per week.  Except for a few days when Mx. Xxxxxxxx was 

required to appear in state court, he has consistently worked Mondays and Tuesdays in the 

United States Attorney’s Office.  He has his own docket of cases.   

 

 Based on the above, OSC has concluded that Mx. Xxxxx does not work at the United 

States Attorney’s Office on an irregular or occasional basis.  Specifically, he works a regular tour 

of every Monday and Tuesday.  Moreover, he is assigned his own cases, and thus does not work 

merely “for the occasion or only on particular occasions.”  See 5 C.F.R. § 734.101.  As a result, 

Mx. Xxxxxxx is subject to Hatch Act’s prohibitions when he is not on duty as a SAUSA.
2
   

 

B. Participation in Political Party Management 

 

 You ask whether Mx. Xxxxxxxx may be a member of the Xxxxxxxx Xxxxxx Democratic 

Party State Central Committee for Xxxxxxx Xxxxxxx.  The Hatch Act generally permits most 

federal employees to actively participate in partisan political management and partisan political 

campaigns to the extent such activities are not inconsistent with the enumerated prohibitions.   

5 U.S.C. § 7323(a).  With respect to partisan political management, the Hatch Act regulations 

permit federal employees to “[s]erve as an officer of a political party or other political group, a 

member of a nation, State, or local committee of a political party, an officer or member of a 

committee of a political group, or be a candidate for any of these positions.”  5 C.F.R.  

§ 734.204(b) (emphasis added).  A partisan political group is “any committee, club, or other 

organization which is affiliated with a political party or candidate for public office in a partisan 

election, or organized for a partisan purpose, or which engages in partisan political activity.”   

5 C.F.R. § 734.101.  Accordingly, the Hatch Act does not prohibit Mx. Xxxxxxx from being a 

member or officer of the Xxxxx Xxxxxx Democratic Party State Central Committee for 

Xxxxxxxxx Xxxxxx, provided he neither engages in activities related to the Committee while on 

duty nor solicits, receives, or accepts political contributions at any time.
3
 

 

 

                                                 
2
 This advisory opinion does not address whether Mx. Xxxxxx is subject to the Hatch Act in his position as Xxxxxx 

Xxxxxxxx.  The Act applies to state and local executive branch employees who have duties in connection with 

activities financed in whole or in part by federal loans or grants.  5 U.S.C. § 1501(4).  Note that the Act’s 

prohibitions as to state and local employees are different than those that apply to federal employees.  See 5 U.S.C.  

§ 1502. 
3
 Political contributions include “any gift, subscription, loan, advance, or deposit of money or anything of value, 

made for a political purpose.”  5 C.F.R. § 734.101. 
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C. Prohibited and Permitted Fundraising Activities 

 

 We understand that, before Mx. Xxxxxx became a SAUSA, he hosted a campaign 

fundraiser for a partisan political candidate.  As explained above, at no time may a covered 

individual solicit, accept, or receive political contributions.  See 5 U.S.C. § 7323(a)(2).  

Activities encompassed by this prohibition include:  hosting a fundraiser or serving as a point of 

contact or sponsor for a fundraiser; inviting others to a fundraiser; sending or forwarding e-mails 

containing solicitations or invitations to fundraisers, and; signing solicitation letters.  See 

generally 5 C.F.R. §§ 734.208, 734.303.  Moreover, he may not use his official title in 

connection with any fundraising activities.  5 C.F.R. § 734.303(c).   

 

 In this vein, Mx. Xxxxxx asked you whether his spouse may host a political fundraiser.  

The Hatch Act does not prevent his spouse from hosting a fundraiser in their home or at a 

commercial location, nor does it prohibit Mx. Xxxxxxx from attending that or any other 

fundraiser.  See 5 C.F.R. § 734.208(b); 5 C.F.R. § 734.303 (example 1).
4
  We note that the Hatch 

Act regulations state that an employee may help behind the scenes of a fundraiser by supplying 

names for the invitee list.  See 5 C.F.R. § 734.208 (example 9).  In a situation where the host of 

the event is related to the employee who provides names, this permitted activity is tempered by 

the prohibition against using his official authority or influence to affect the result of an election.  

See  5 U.S.C. § 7323(a)(1).  Thus, invitees should be individuals acquainted with his spouse and 

not people acquainted only with Mx. Xxxxxx in his capacity as a SAUSA.  This precaution will 

reduce the risks of his being perceived as a point of contact or co-host for the event and from his 

trading on his position with the USDOJ.  Further, he should not hold himself out as host or co-

host at the fundraiser by, for example, greeting people at the door or taking their coats.  Lastly, 

he may not personally solicit, accept, or receive contributions toward the fundraiser or at the 

fundraiser. 

 

 In summary, Mx. Xxxxxx is covered by the Hatch Act, and, as he is not an irregular or 

occasional employee, he is subject to the Act’s restrictions even when he is off duty.  Thus, 

although he may be a member of the Xxxxx Xxxxxxx Democratic Party State Central Committee 

for Xxxxxx Xxxxx, he may not engage in any political activity related to that organization while 

on duty.  In addition, he may not solicit, accept, or receive political contributions, use his official 

authority to interfere with the result of an election, or be a candidate in a partisan election, even 

when he is not in duty status.  Please contact me at (202) 254-3642 if you have any additional 

questions.  

 

Sincerely, 

 

 

 

 

Carolyn S. Martorana 

Attorney, Hatch Act Unit 

                                                 
4
 We base this statement on the assumption that Mx. Xxxxxx’s spouse is not covered by the Hatch Act.   


