
 

 

 

 

 

 

June 17, 2009 

 

Xxxxxx X. Xxxxx 

Xxxxxxxxxxxx 

Xxxxxxx, XX xxxxx 

 

 Re:  OSC File No. AD-09-xxxx 

 

Dear Mx. Xxxxx: 

 

This letter is in response to your request for an advisory opinion concerning the Hatch Act.  

The Office of Special Counsel (OSC) is authorized pursuant to 5 U.S.C. § 1212(f) to issue 

opinions interpreting the Act.  Specifically, you list a number of activities and ask whether you 

may engage in any of them without violating the Hatch Act.  You also make several statements 

to describe your understanding of the law.  We understand that you are employed as a Xxxxxx 

Xxxxx for the Department of Xxxxxxxx, and you may decide to become a candidate in the 

partisan election for Xxxxxxx of Xxxxxxxx Xxxxxx, Xxxxx.
1
  Below is an explanation of the 

Act’s prohibitions, a response to each activity you describe, and clarification of the statements 

you made in your request for an advisory opinion.   

 

A.  The Hatch Act in General 

 

Employees of the Department of Xxxxxxxx are covered by the Hatch Act, 5 U.S.C.  

§§ 7321-7326.  The Hatch Act generally permits federal employees to actively participate in 

partisan political management and partisan political campaigns.  5 U.S.C. § 7323.  However, 

covered employees are prohibited from being candidates in a partisan election, i.e., an election in 

which any candidate represents, for example, the Republican or Democratic Party.  5 U.S.C.  

§ 7323(a)(3).  The Act also prohibits federal employees from using their official authority or 

influence to affect the result of an election and soliciting or accepting contributions for partisan 

political purposes.  5 U.S.C § 7323(a)(1)-(2).  Finally, federal employees may not engage in 

political activity while on duty, in uniform, or in a government building or vehicle.  5 U.S.C.  

§ 7324(a).   

 

The Hatch Act’s prohibition against candidacy “extends not merely to the formal 

announcement of candidacy but also to the preliminaries leading to such announcement and to 

canvassing or soliciting support or doing or permitting to be done any act in furtherance of 

candidacy.”  86 Cong. Rec. 2938-2940 (September 1939), quoting Civil Service Commission 

Form 1236 “Political Activity and Assessments” (explanation by Senator Hatch of Hatch Act 

Prohibitions); C.S.C. v. Letter Carriers, 413 U.S. 548, 573, 581 (1973) (Supreme Court adopting 

and appending Civil Service Commission Form 1236 to its decision, and explaining that 

                                                 
1
 You stated that you plan to resign your employment with the Department of Xxxxxxxx if you decide to become a 

candidate for Xxxxxxx. 
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Congress intended this form to serve as its definition of the general proscription against partisan 

activities); see also, In re Parker, 3 P.A.R. 7, 12 (1969) (quoting Civil Service Commission 

Pamphlet) (relying on this longstanding principle, the Commission concluded that a county 

employee’s activities violated the Hatch Act’s prohibition against candidacy).   

 

Because the Hatch Act has been interpreted to prohibit preliminary activities regarding 

candidacy, any action that can reasonably be construed as evidence that an individual is seeking 

support for or undertaking an initial “campaign” to secure a nomination or election to office 

would be viewed as candidacy for purposes of the Hatch Act.  The following are examples of 

preliminary activities directed toward candidacy that would violate the Hatch Act:  taking the 

action necessary under the law of a state to qualify for nomination or election; soliciting or 

receiving contributions or making expenditures; canvassing for voter support; conducting polls 

for name recognition; meeting with individuals to plan the logistics and strategy of a campaign; 

circulating nominating petitions, or; giving consent to or acquiescing in such activities by others 

on the employee’s behalf.  We address the issues raised in your letter in light of these principles. 

 

B. Responses to the Activities Listed in Your Request 

 

As you consider whether to become a candidate for Xxxxxxx, you ask OSC to provide 

guidance as to the propriety of the following activities: 

 

1. “Publicly acknowledge that I am considering a candidacy for the Office of Xxxxxxx.” 

 

Doing this while you are a federal employee would be a violation of the Hatch Act if your 

purpose is to garner support for your candidacy.  The Act would not prohibit you from 

discussing your intentions with family and close friends; however, making overtures to others in 

an effort to solicit their support, i.e., to “test the waters,” would be a violation.   As explained 

above, candidacy does not begin upon formal announcement or filing official paperwork with the 

relevant election authority.  Rather, the Act prohibits “any act in furtherance of candidacy.”  

Based on Congress’s and the Supreme Court’s guidance, as explained above, publicly 

acknowledging that you are considering running for the office of Xxxxxxx could be considered 

an act in furtherance of candidacy depending on the circumstances.  Because the answer to your 

question may vary based on the setting, we invite you to contact OSC with more specific 

information about your planned activities when the time comes for you to decide whether to run 

for Xxxxxxx.  At that time, we can provide you with advice tailored to the situation. 

 

2. “Establishing an exploratory committee (of volunteers) to gauge the level of support my 

candidacy might garner within the local community should I decide to declare myself a 

candidate.  By support I’m referring to personal endorsements and not financial or other 

tangible contributions.” 

 

Engaging in the activity you describe here also would violate the Hatch Act.  As explained 

above, canvassing for support, like the personal endorsements you mention, constitutes 

“candidacy” for purposes of the Act, and thus is prohibited.    
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3. “Query and canvass the community to determine the issues and topics of concern to the 

local citizenry with regard to xxxxxxxx xxx xxxxxx xxxxxxxxx, for the purpose of 

establishing a campaign platform.” 

 

Provided you do not present yourself as a candidate for the office of Xxxxxxx or attempt to 

solicit support for your candidacy, you would not violate the Hatch Act by canvassing the 

community to determine what issues are of importance among its citizens.  Federal employees 

are permitted to “be politically active in connection with a question which is not specifically 

identified with a political party [or candidate], such as a constitutional amendment, referendum, 

approval of a municipal ordinance, or any other question or issue of a similar character.”  5 

C.F.R. § 734.203(b).  Indeed, any “testing the waters” activity that is purely issue-oriented would 

not implicate the Hatch Act.  Nor would the incurring of expenses for such an activity violate the 

Act.  Thus, we have concluded that the activity you describe here would be permitted, with the 

caveat that you must not identify yourself as a candidate for Xxxxxxx or seek support from 

voters.   

 

4. “Solicit signatures for the purpose of qualifying as a candidate should I choose to 

actually declare myself a candidate.  (In Xxxxxx you can qualify as a candidate by either 

obtaining signatures supporting your candidacy or by paying a qualifying fee.)” 

 

This activity is a clear violation of the Hatch Act.  As noted above, the preliminaries leading 

up to a formal announcement of candidacy constitutes becoming a candidate for purposes of the 

Act.  Such “preliminaries” include taking the action necessary under the law of a State to qualify 

for nomination for election.  Thus, engaging in any activity necessary to qualify as a candidate 

for Xxxxxxx, whether it is soliciting signatures or paying a fee, is a violation of the Hatch Act.   

 

C. Clarification of Your Statements About Permitted and Prohibited Activities 

 

You also state your interpretation of certain provisions in the Act, about which we would like 

to provide some clarification: 

 

1.  “I am not considered to be a candidate until I solicit, accept, or receive political 

contributions, make expenditures, or have someone do so on my behalf.” 

 

Although the activities you describe here are indeed prohibited, as explained above, you 

could be considered a “candidate” even if you do not engage in them.  The Hatch Act’s 

prohibition against soliciting or accepting political contributions exists independently of its 

proscription of becoming a candidate in a partisan election.  See 5 U.S.C. § 7323(a).  Thus, 

engaging in the activity you describe would violate both the candidacy prohibition and the 

prohibition against soliciting or accepting political contributions.   
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2.  “I cannot under any circumstances engage in any political activities while on duty or 

while within Federal facilities or on Federal properties.” 

 

This statement is correct.  Federal regulations define “political activity” as “an activity 

directed toward the success or failure of a political party, candidate for partisan office, or 

partisan political group.”  5 C.F.R. § 734.101.  Please note, however, that the Act’s prohibitions 

against candidacy and soliciting or accepting political contributions, as they are defined above, 

extend to federal employees even when they are off duty and not on federal property.   

 

3. “I cannot cite my current position as a Federal Employee as a qualification for any 

contemplated candidacy.” 

 

As explained above, you may not hold yourself out as a candidate or potential candidate for 

the office of Xxxxxx in any manner while employed by the federal government, even if you do 

not cite your current position as a qualification.  If, however, you resign your employment and 

begin your candidacy as that term is defined above, the Hatch Act would not prohibit you from 

stating that you were formerly employed in the position in an effort to appeal to voters. 

 

We hope this letter adequately addresses your concerns.  Please contact me at (202) 254-

3642 if you have any additional questions. 

 

 

Sincerely, 

 

 

 

Carolyn S. Martorana 

Attorney, Hatch Act Unit 


