
 

 

 

 

 

 

 

 

Mx. Xxxxxx X. Xxxxxxxx 

XXX Xxxxxxxxx 

Xxxxxxx, XX xxxxx 

 

 Re:    OSC File No. AD-XX-xxxx 

 

Dear Mx. Xxxxxxxxx: 

 

 This letter is in response to your request for an advisory opinion concerning the Hatch Act.  

The Office of Special Counsel is authorized pursuant to 5 U.S.C. § 1212(f) to issue opinions 

interpreting the Act.  Specifically, you ask whether the Hatch Act prohibits a member of the 

Metropolitan Police Department Reserve Corps (MPDRC) from becoming a candidate in a 

partisan election.  For the reasons explained below, we have concluded that members of the 

MPDRC are not subject to the restrictions of the Hatch Act.   

 

 The Hatch Act, 5 U.S.C. §§ 7321-7326, applies to any individual “employed or holding 

office in . . . the government of the District of Columbia, other than the Mayor or a member of 

the City Council or the Recorder of Deeds.”  5 U.S.C. § 7322(1)(C).
1
  Although the Hatch Act 

does not further define what it means to be “employed” or “holding office,” we must determine 

whether members of the MPDRC are either employed or holding office in the government of the 

District of Columbia in order to determine whether they are covered by the Hatch Act. 

 

The purpose of the MPDRC is to “assist full-time, sworn police personnel in both the day-

to-day and emergency delivery of law enforcement services,” and its members shall “fulfill 

police duties and responsibilities as determined by the Chief [of Police.]”  DC ST  

§ 5-129.51(a)-(b).  All members of the MPDRC must commit to serve a minimum of 16 hours 

per month and 192 hours per year.  They also take an oath following initial training and sign a 

Volunteer Services Agreement.
2
  They are not compensated for their services and are not eligible 

for employment benefits; however, they do receive workers‟ compensation coverage.  Finally, 

members of the MPDRC only have authority to perform their volunteer police duties while in the 

presence of a paid officer and during their scheduled “tour,” or shift.
3
 

 

 

 

                                                 
1
 Those individuals meeting this definition are subject to the Act‟s prohibitions, which include: using one‟s official 

authority to affect the result of an election, 5 U.S.C. § 7323(a)(1); knowingly soliciting, accepting, or receiving 

political contributions, 5 U.S.C. § 7323(a)(2); becoming a candidate in a partisan election, 5 U.S.C. § 7323(a)(3), 

and; knowingly soliciting or discouraging the participation in any political activity of anyone with business before 

the employing agency of those covered by the Act.  5 U.S.C. § 7323(a)(4). 
2
 The Volunteer Services Agreement includes the member‟s schedule and the name of his supervisor. 

3
 Paid police officers retain their police authority even when off duty. 
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A. Members of the MPDRC Are Not Employees of the District of Columbia. 

 

The DC Code defines “employee” as an individual “who is paid by the District of 

Columbia government from grant or appropriated funds for his or her services.”  DC ST § 1-

319.05(1).  A “volunteer,” or one who “donates his or her services to a specific program or 

department of the District of Columbia government, by his or her free choice and without 

payment for the services rendered,” DC ST § 1-319.05(2), is only considered to be an 

“employee” of the District of Columbia government for the purposes of non-liability for claims 

against the District.  DC ST § 1-319.03(c).  See also DC ST §§ 2-411-2-416.  Volunteers for the 

government of the District of Columbia are not eligible for employment benefits, DC ST § 1-

319.03(b), except for workers‟ compensation.   

 

      The United States Code defines “employee” as an individual who satisfies three criteria.  

First, he must be “appointed” in the civil service.  5 U.S.C. § 2105(a)(1).  Indicia of civil service 

appointment include payment through the civil service system, an oath of office, and signing a 

Standard Form (SF) 50 or 52.  Watts v. Office of Personnel Management, 814 F.2d 1576, 1579 

(Fed. Cir. 1987) citing Horner v. Accosta, 803 F.2d 687 (Fed. Cir. 1986).  Second, he or she 

must be “engaged in the performance of a Federal function under authority of law or Executive 

act.”  5 U.S.C. § 2105(a)(2).  Finally, the individual must be subject to the supervision of an 

individual who has the authority to appoint the individual, as stated above, “while engaged in the 

performance of the duties of his position.”  5 U.S.C. § 2105(a)(3). 

 

 Based on the above, we have concluded that members of the MPDRC are not employees of 

the District of Columbia government.  Specifically, they are not appointed to the civil service 

because, while they do take an oath, they are not paid through the civil service system and 

neither the SF 50 nor the SF 52 is used.  As stated above, appointment in the civil service is one 

of three required elements of being an “employee” according to the United States Code.  

Moreover, the District of Columbia itself does not consider members of the MPDRC to be its 

employees.   Accordingly, members of the MPDRC are not “employed” by the District of 

Columbia for purposes of the Hatch Act. 

 

B. Members of the MPDRC Are Not Holding Office in the Government of the District 

of Columbia. 

 

The DC Code does not expressly define the term “officer,” but it states that “[a]ll civil 

officers in the District shall, before they act as such, respectively subscribe and take an oath or 

affirmation to support the Constitution of the United States, and faithfully to discharge the duties 

of their respective offices . . .”  DC ST § 1-501.  Additionally, the Code defines the term 

“office,” in reference to what is meant by the term “elective office.”  See DC ST  

§ 1101.01(3).  Specifically, the DC Code states that “[t]he term „office‟ means the office of 

Mayor of the District of Columbia, Chairman or member of the Council of the District of 

Columbia, member of the Board of Education of the District of Columbia, or an official of a 

political party.”  Id.  This provision, however, cannot be interpreted to define who is “holding 

office” for purposes of the Hatch Act because the Act explicitly exempts the Mayor and the City 
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Council of the District of Columbia from coverage.  5 U.S.C. § 7322(1)(C).  Therefore, the DC 

Code does not conclusively define “officer” or “holding office.” 

 

    The United States Code defines “officer” as “an individual who is required by law to be 

appointed by either the President, a court of the United States, or the head of an Executive 

Agency.”  5 U.S.C. 2104 § (a)(1)(A)-(C).  Cases interpreting statutory references to the term 

“officer” generally have held that “such references are limited to officials who are subject to the 

provisions of the Appointments Clause [of the United States Constitution].”
4
  Motion Systems 

Corp. v. George W. Bush, et al., 437 F.3d 1356 (Fed. Cir. 2006).  Accordingly, it appears that 

those “holding office” under the Hatch Act include individuals in high level, policy making 

positions in either the federal government or the government of the District of Columbia.  These 

individuals also often have decision making authority and supervise other individuals.   

 

We do not believe that a member of the MPDRC is comparable to an “officer” as described 

in the Constitution and the United States Code.  Specifically, members of the MPDRC only have 

police authority during their scheduled tour, and then only while in the presence of a paid officer.  

Thus it appears that members of the MPDRC do not have the supervisory or decision making 

authority that would make them like the officers described in the Constitution and the United 

States Code.     

 

In conclusion, we have determined that members of the MPDRC are neither employed nor 

holding office in the government of the District of Columbia.  Accordingly, they are not subject 

to the restrictions of the Hatch Act, and thus are not prohibited from being candidates in partisan 

elections.
5
   

 

Please contact me at (202) 254-3650 if you have any additional questions.  

 

Sincerely, 

 

 

 

Amber Bell Vail 

Attorney, Hatch Act Unit 

                                                 
4
 The Appointments Clause states,  

“the President shall nominate, and by and with the advice and consent of the Senate shall appoint, 

ambassadors, other public ministers and consuls, judges of the Supreme Court, and all other officers of 

the United States, whose appointment are not herein otherwise provided for and which shall be 

established by law.  But the Congress may, by law, vest the appointment of such inferior officers as they 

may think proper, in the President alone, in the courts of law, or in the heads of departments.” 

U.S. Const. Art. 2, Sect. 2.  
5
 Please note that members of the MPDRC, while not covered by the Hatch Act, are subject to the District of 

Columbia Personnel Regulations regarding the political activity of volunteers.  See D.C. Personnel Regs. § 4000.15 

(providing that “[v]olunteers shall not engage in political activities during the time voluntary services are being 

performed”).  In addition, by signing the Volunteer Services Agreement, members of the MPDRC agree that they 

“will not engage in any form of political activity during the hours [they] render service for the D.C. government.” 


