
Dear-

U.S. OFFICE OF SPECIAL COUNSEL 
1730 M Street, N.W., SuitE' 218 
Washington, D.C. 20036-4505 

202-254-3600 

July 18, 2012 

This letter is in response to yom request for an advis01y opinion from U.S. Office of 
Special Counsel (OSC) conceming the Hatch Act. OSC is authorized pmsuant to 5 U.S.C. § 
~opinions lmder the Act. . ecifically, you ask whether an employee of the 
- Social Se1vices Agency SSA) who is covered by the Hatch Act may be 
candidate in Califomia's voter-nominated primmy elections lmder section 1503 of the Hatch 
Act, which pemlits nonpmtisan candidacies. We reviewed this matter, and as explained 
below, the Hatch Act generally prohibits a covered employee's candidacy in voter-nominated 
primmy elections because they m·e presumptively prut isan elections for pmposes of the Hatch 
Act. 

The Hatch Act, 5 U.S.C. §§ 1501-1 508, restricts the political activity of individuals 
principally employed by state, cmmty, or municipal executive agencies in connection with 
programs financed in whole or in prut by loans or grants made by the United States or a 
federal agency. It has long been established that an officer or employee of a state or local 
agency is subject to the Hatch Act if, as a n01m al and foreseeable incident of his or her 
principal position or job, he or she pe1fonns duties in connection with an activity financed in 
whole or in pmt by federal funds . In re Hutchins, 2 P.A.R. 160, 164 (1944); Special Counsel 
v. Gallagher, 44 M.S.P.R. 57 (1990). Coverage is not dependent on the som ce of an 
employee's salmy, nor is it dependent upon whether the employee actually administers the 
funds or has policy duties with respect to them. See Special Counsel v. Williains, 56 
M.S.P.R. 277, 283-84 (1993), aff'd, Williains v. M.S.P.B., 55 F.3d 917 (4th Cir. 1995). 

An employee covered by the Act is prohibited from, ainong other things, being a 
candidate for public office in a prut isan election. 5 U.S.C. § 1502(a)(3). Yet the Act pe1mits 
a covered employee 's candidacy in a nonpartisan election - an election where none of the 
candidates is to be nominated or elected as representing a pmty any of whose candidates for 
Presidential elector received votes in the last preceding election at wlllch Presidential electors 
were selected, for exainple the Democratic and Republican Pruties. 5 U.S. C.§ 1503 . If a 
state law provides for a nonprutisan ballot for a local office, there is a presumption that the 
election will be within the scope of the nonpmtisan exception under section 1503. In re 
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Broering, 1 P.A.R. 778, 779 (1955).  But the presumption may be rebutted with evidence 
showing that partisan politics entered the campaigns of the candidates.  Id.   Endorsements by 
state or national political parties, or the local political committee of a national party, may 
rebut the presumption.  In re Broering 1 P.A.R. at 779.  Additionally, the Merit Systems 
Protection Board has held that a candidate appearing on a ballot designated as a “Democrat” 
or “Republican” rebutted the presumption that a local election was nonpartisan because they 
were “representing” a party, even when the parties remained neutral as to the candidates.  
Special Counsel v. Yoho, 15 M.S.P.R. 409, 412 (1983).   

 
In your request for an advisory opinion, you ask whether an employee of the  

, California, Social Services Agency ( SSA) who is covered by the Hatch Act may 
be a candidate in California’s voter-nominated primary elections.  The 2012 election cycle 
will be the first time all counties in California will hold voter-nominated primary elections, a 
result of Proposition 14: “Top Two Candidates Open Primary Act,” passed on June 8, 2010.   
Voter-nominated primary elections select candidates for the formerly partisan congressional 
and state elective offices, including state constitutional offices, U.S. Congress and state 
legislative offices.  Cal. Const. Art II, § 5.  The California Constitution still provides for 
partisan elections for Presidential candidates and political party and party central committees.  
Cal. Const. Art II, § 5 (c).  It also provides for nonpartisan elections for judicial, school, 
county and city offices.1  Cal. Const. Art II, § 6.   
 

In voter-nominated primary elections, all candidates appear on a single primary ballot.  
A candidate may have his or her political party preference, or lack of political party 
preference, indicated on the ballot.  Cal. Const. Art II, § 5 (b).  The California Election Code 
requires a uniform phrase, “Party Preference: _______” be used on all ballots.  Cal. Elec. 
Code § 13105(a) (Deering 2012).  The county elections official must insert either the 
candidate’s party preference (e.g., Dem. or Rep.), “none” or “not given” into the blank.2  All 
voters may vote in the voter-nominated primary election for any candidate without regard to 
the political party preference disclosed by the candidate or by the voter.  Cal. Const. Art II, 5 
(b).  The candidates who are the top two vote-getters, regardless of party preference, compete 
in the general election.  Id.   A political party or party central committee “shall not nominate 
a candidate for any congressional or state elective office” in the voter-nominated primary.  It 
also states, however, “this subdivision shall not be interpreted to prohibit a political party or 
party central committee from endorsing, supporting, or opposing any candidate for a 
congressional or state elective office.” Id.     

 
Whether an SSA employee covered by the Hatch Act may be a candidate in voter-

nominated primary elections depends upon whether voter-nominated primary elections are 
                                                 
1 For nonpartisan offices, the California Constitution prohibits a political party or party central committee from 
nominating a candidate, and the party preference, if any, of a candidate for nonpartisan office does not appear 
on the ballot.  Cal. Const. Art. II, § 6.   
 
2 The Secretary of State’s Office provided guidance on ballot formatting in a Memorandum from the Elections 
Division to all County Clerks, Feb. 10, 2012. 



U.S. Office of Special Counsel 
Page 3 
 
 
nonpartisan elections for purposes of section 1503, or more specifically, whether they are 
elections where none of the candidates are to be nominated or elected as representing the 
Democratic or Republican Parties.    

 
The voter-nominated primary elections are not nonpartisan elections for the purposes 

of section 1503.  First, the California Constitution does not designate voter-nominated 
primary elections as nonpartisan elections.  Voter-nominated elections are not found under 
section six of article two, “nonpartisan offices” but rather under section five, “Voter-
nominated primary election; Top two vote-getters; Indication of party preference; Partisan 
elections for presidential candidates.”  Second, even if voter-nominated elections were 
designated nonpartisan by the California Constitution, and therefore presumed nonpartisan 
for purposes of section 1503, the presumption would be rebutted.  The California 
Constitution allows candidates in the voter-nominated primaries to list a party preference 
following their names on the ballot, as described above.  Since the Board has found that a 
candidate appearing on a ballot listed as a “Democrat” or “Republican” rebutted the 
presumption that an election was nonpartisan, the party preference likewise would rebut any 
such presumption.  See Special Counsel v. Yoho, 15 M.S.P.R. at 412.   

 
In short, California’s voter-nominated elections are presumptively partisan elections 

for purposes of the Hatch Act.3  As such, an SSA employee covered by the Hatch Act 
may not be a candidate in voter-nominated primary elections.  Please feel free to contact me 
at 202-254-3641 with any questions you might have about this matter.  
 
 

                                                 
3 Arguably, if in a particular voter-nominated primary election all of the candidates were to run without 
designating a political party as their party preference then the election could be considered a nonpartisan 
election for purposes of section 1503 of the Hatch Act.   

Sincerely, 
 

 
 
Kathryn J. Lefeber 
Attorney 
Hatch Act Unit

 
 
 
 




