
 
 
 
 
 
 

October 29, 2015 
 
Xx Xxxx Xxxxx 
Xxxxxxx 
Xxxxx, XX xxxxx 
 
 Re:  OSC File No. AD-16-xxxx 
 
Dear Mx. Xxxxxx: 
 

This letter is in response to your request for an advisory opinion concerning the Hatch 
Act.  The U.S. Office of Special Counsel (OSC) is authorized pursuant to 5 U.S.C. § 1212(f) to 
issue opinions interpreting the Hatch Act.  Specifically, you ask whether the Hatch Act would 
prohibit officers and employees of a local sheriff’s office from signing a letter of support for the 
sheriff’s reelection campaign.  You also ask whether the Hatch Act would prohibit you, the chief 
deputy sheriff, from requesting officers and employees to sign such a letter.  Your questions are 
addressed below. 
 

The Hatch Act, 5 U.S.C. §§1501-1508, governs the political activity of certain state and 
local government employees in order to protect the public workforce from partisan political 
influence and ensure the nonpartisan administration of laws.  Employees covered by the Hatch 
Act are those whose principal position or job is with a state, county, or municipal executive 
agency and whose job duties are “in connection with” programs financed in whole or in part by 
loans or grants made by the United States or an agency thereof.  5 U.S.C. § 1501(4).  Employees 
are subject to the Hatch Act if, as a normal and foreseeable incident of their positions or jobs, 
they perform duties in connection with federally financed activities.  Special Counsel v. 
Gallagher, 44 M.S.P.R. 57, 61 (1990); In re Hutchins, 2 P.A.R. 160, 164 (Civil Serv. Comm’n 
1944).   

 
Individuals who supervise employees who work on federally funded programs have been 

found to be subject to the Hatch Act due to their oversight responsibilities for those activities.  
See In re Palmer, 2 P.A.R. 590, 595-596 (Civil Serv. Comm’n 1959).  Additionally, employees 
who play a vital role in securing and maintaining federally funded grants as well as who perform 
affirmative grant-related duties are covered by the Hatch Act.  See Special Counsel v. Greiner, 
117 M.S.P.R. 117, 121-27 (2011).  However, coverage is not dependent on the source of an 
employee’s salary,1 nor is it dependent upon whether the employee actually administers the 
funds or has policy duties with respect to them.  Special Counsel v. Williams, 56 M.S.P.R. 277, 
283-84 (1993), aff’d, 55 F.3d 917 (4th Cir. 1995), cert. denied, 516 U.S. 1071 (1996) (unreported 
decision). 
 

                                                 
1 Salary is relevant with respect to the Hatch Act’s candidacy prohibition, but that prohibition is not at 
issue in your advisory request. 
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The Hatch Act prohibits employees from using their official authority or influence for the 
purpose of affecting the results of an election.  5 U.S.C. § 1502(a)(1).  This prohibition includes 
engaging in political activity while wearing an official uniform or using an official title.  It also 
includes using agency resources, such as on-duty personnel, to support a candidate and using 
one’s authority to coerce any person to participate in political activity.  Similarly, employees are 
also prohibited from directly or indirectly coercing subordinates to make political contributions, 
such as providing personal volunteer services.  5 U.S.C. § 1502(a)(2).  The Merit Systems 
Protection Board, which adjudicates Hatch Act cases, has deemed the supervisor-subordinate 
relationship to be inherently coercive.  See Special Counsel v. Purnell, 37 M.S.P.R. 184, 185 
(1995), aff’d sub nom., Fela v. Merit Sys. Prot. Bd., 730 F. Supp. 779 (N.D. Ohio 1989) 
(reaffirming Civil Service Commission rule stating that it is inherently coercive for a supervisor 
to ask an employee to contribute to a political cause, absent exculpating circumstances.)  Where 
the supervisor-subordinate relationship exists, no particular words are required to establish 
coercion because virtually any language can be threatening.  Gallagher, 44 M.S.P.R. at 76. 
 
 The Hatch Act would not prohibit sheriff’s office employees or officers from signing a 
letter of support for the sheriff’s reelection campaign, provided they sign the letter in their 
personal capacities and not in their official capacities as officers or employees of the sheriff’s 
office.  However, assuming they are covered by the provisions of the Hatch Act, the Act would 
prohibit any sheriff’s office supervisor, including the sheriff or the chief deputy, from asking 
subordinate employees to sign a letter of support for the sheriff’s reelection campaign, circulate 
such a letter for signature, or engage in any other political activity.   
 
 Please contact me at (202) 254-3673 if you have any questions regarding this matter. 
 

Sincerely, 

      
Erica S. Hamrick 
Deputy Chief 
Hatch Act Unit 
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