
  

U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
400 Seventh Street, S.W. 
Washington, D.C. 20590 
 
March 31, 2005 
 
Mr. David McMillan 
Chief, Bureau of Pipeline Safety 
Division of Reliability and Security 
State of New Jersey Board of Public Utilities 
Two Gateway Center 
Newark, NJ 07102 

Dear Mr. McMillan: 

Thank you for your letter dated February 23, 2005, concerning our request for additiona I information. We 
requested additional information to consider the waiver request from 49 CFR Part 192.59(a)(1) you granted to the Public 
Service Electric and Gas Company (PSE&G) on November 22, 2004. 

Section 192.59(a)(1), Plastic pipe, stipulates that new plastic pipe is qualified for use under this part if it is 
manufactured in accordance with a listed specification. PSE&G re,cfuesie( I a waiver from the regulatory requirements of 
§ 192.59(a)(1) to install Cross-Linked Polyethylei e plastic pipe, commonly referred to as PEX, for testing purposes in 
various locations within its natural gas distribution pipeline system. 

The waiver granted by the New Jersey Board of Public Utilities (Board) allows PSE&G to install PEX plastic pipe in 
select environments within its natural gas distribution pipeline system. Specifically, the Board's Order permits PSE&G to: 

A. Select test environments that would benefit from the improved properties of PE.? plastic pipe. Test 
environments include, but are not limited to, bridge crossings where the pipe will be encased and 
protected from mechanical damage and ultraviolet radiation; 

B. Field test PEX plastic piping for a duration of five years; 

C. Remove a portion of the PEX plastic pipe for evaluation at the end of the five ye; r testing period and 
make the results of the evaluation available to the Board; 

D. Continue to monitor the condition of the PEX plastic pipe for at least an additional six months following 
the five year testing period; 

E. Monitor the PEX plastic pipe at least once every three years following the five year testing period. 
PSE&G will immediately notify the Board if pipe damage or pipe degradation is discovered; and 

F. Submit all projects proposed under this waiver to the Board's Bureau Pipeline Safety Staff for review and 
approval prior to installation. 

We concur with the conclusion of the Board and find that the waiver is consistent with recently adopted 
changes in the pipeline safety regulations; therefore, we have no objection to the waiver. 

 

Sincerely, 
Theodore L. Willke 
Deputy Associate Administrator for Pipeline Safety 



  

State of New Jersey 
Board of Public Center 
Two Gateway Center 
Newark, NJ 07102 
 
February 23, 2005 

Stacey L. Gerard 
Associate Administrator 

Office of Pipeline Safety 
Research and Special Programs Administration 
400 Seventh St., S.W. 
Washington, D.C. 20590 

Dear Ms. Gerard: 

I am writing in response to your letter of February 2, 2005 concerning the request for additional information required to 
assist your office in considering the waiver request from Public Service Electric and Gas Company (PSE&G) to install PEX 
pipe for testing purposes. The following are your specific questions and the responses: 

1. The cover letter states that the Board approved PSE&G's request for waiver from 49 CFR 192.59(a), 
however, the Order states that Board approved PSE&G's request for waiver from 49 CFR 192.59(a)(1). 
Please clearly state whether the waive is requested and approved for 49 CFR 192.59(a) in its entirely or 
49 CFR 192.59(a)(1). 

A: The waiver is requested for CFR 192.59(a)(1). 

2. The Order states, "This installation would serve as a field test to evaluate the effectiveness of the pipe 
for future use in the company's gas distribution system." Please specify the duration of the "field test" 
period and what actions/communications will take place between the Board and PSE&G after the "field 
test" period is concluded, (i.e., removal of PEX piping, request for permanent waiver, etc.) 

A: The duration of the field test is five years. After the field test a portion of the PEX plastic pipe would be 
removed for evaluation and the Board will be informed as to the results of the evaluation. 

3. It is not clear whether PSE&G has or intends to submit this pipe material to the American Society for 
Testing and Materials (ASTM) for testing and approval. 

Please state whether or not PSE&G has or intends to submit this pipe material to ASTM for testing and 
approval. If affirmative, please provide dates. 

A: As to ASTM, PEX piping is listed in the ASTM D2513-04a (the latest version) under Annex A7, Crosslinked 
Polyethylene (PEX) Pipe, pages 19 and 20. 

If you have any further questions, please contact me at (973) 648-2204. 

Sincerely, 
David McMillan 
Chief, Bureau of Pipeline Safety 



  

State of New Jersey 
Board of Public Center 
Two Gateway Center 
Newark, NJ 07102 
 

November 22, 2004 
 
Stacy L. Gerard 
Associate Administrator for Pipeline Safety (DPS-1)  
Research and Special Projects Administration  
Department of Transportation 
400 Seventh Street, S.W. 
Washington, D.C. 20590 

Re: Waiver of Pipeline Safety Regulations 

Dear Mrs. Gerard: 

On November 25, 2003, Public Service Electric and Gas Company (PSE&G) filed a petition with the New Jersey 
Board of Public Utilities requesting a waiver of CFR § 192.59(a), which prohibits the installation of above ground plastic 
pipe for distribution of natural gas. PSE&G is requesting a waiver of this regulation, which states "new plastic pipe is 
qualified for use in natural gas pipelines if it is manufactured with a listed specification" so that it may use Cross-Linked 
Polyethylene pipe, commonly referred to as PEX piping for certain installations. These installations would serve as a field 
test to evaluate the effectiveness of the pipeline for future use in the company's natural gas distribution system. 

After careful consideration of the company's petition and the review of research findings for this pipe material, 
the Board at its scheduled agenda meeting on November 9, 2004 approved the company's petition. The waiver will allow 
PSE&G to install Cross-Linked Polyethylene pipe aboveground over bridge crossings, where the casing is subject to direct 
sunlight, joint trench projects with natural material fill, pipe bursting, plowing without casing, directional drilling, and 
insertion into abandoned pipes. The company's plans, subject to the review and approval of pipeline safety staff, to 
install this piping under the conditions stated above. 

As required by section 60118(d) of the Natural Gas Act, I am forwarding to you a copy of the Board's Order 
regarding the waiver with understanding that the waiver will be effective within 60 days of notification unless the 
Secretary of Transportation, through your office, objects to the waiver in writing before the effective date. Thank you for 
your support in this matter. 

Very truly yours, 
David McMillan, Chief 
Bureau of Pipeline Safety 
Division of Reliability and Security 



  

State of New Jersey 
Board of Public Utilities 

Two Gateway Center 
Newark, NJ 07102 

 
RELIABILITY & SECURITY 

 
IN THE MATTER OF PUBLIC SERVICE ELECTRIC  ) 
AND GAS COMPANY’S PETITION FOR A WAIVER OF )  DECISION AND ORDER 
49 CFR §192.59(A)(1) PURSUANT TO 49 U.S.C.  )   
60118 (D) OF THE PIPELINE SAFETY ACT   )  DOCKET NO. GE03110956 
 
 

(SERVICE LIST ATTACHED) 
BY THE BOARD: 

By letter dated November 25, 2003, Public Service Electric and Gas Company (PSE&G) petitioned for a waiver of 49 C.F.R. 
§ 192.59(a)(1). PSE&G requested a waiver of this regulation, which limits the use of plastic pipe to only that which has 
been explicitly qualified for use in natural gas pipelines and which has been manufactured with a listed specification. 
This was intended so that PSE&G might use Cross-Linked Polyethylene pipe, commonly referred to as PEX piping, for gas 
service under bridge crossing in various locations. Despite the fact that PEX pipe has not yet been federally approved 
under § 192.59(a)(1). This installation would serve as a field test to evaluate the effectiveness of the pipe for future use 
in the company's gas distribution system. PEX pipe has not previously been used in the United States for natural gas 
pipeline applications. On May 12, 2004, in Docket No. GE03110956, this Board granted the waiver, and imposed a 
number of restrictions and conditions upon the waiver to ensure continued safe operation while allowing PSE&G to test 
the PEX piping under appropriate circumstances. PSE&G now seeks modification of those restrictions in order to allow 
for continued testing of PEX pipe, most notably in terms of ultraviolet radiation exposure, which cannot be performed 
under the current Board waiver. 

As noted in the Board's previous Order on this matter, the engineering data provided by PSE&G and the Gas Technology 
Institute in Chicago indicates that PEX piping is: (1) superior in quality to standard polyethylene pipe, specifically in 
regard to its resistance to temperature changes and overall lifespan and (2) has been used quite extensively in the 
European gas pipeline industry, with over 1,375 miles of gas main and services currently in place. 

While the Board is authorized pursuant to 49 U.S.C. § 60118(d) to grant this waiver, concurrence from the federal Office 
of Pipeline Safety (OPS) is required before the waiver becomes effective. OPS is required by statute to respond within 60 
days of the date of Board action if it takes exception to the waiver. The waiver would go into effect if no reply is received 
within 60-day time limit pursuant to 49 U.S.C. § 60018(d). 

After review of the petition and the pertinent papers filed in this matter, as well as the previous Board Order, the Board 
HEREBY FINDS that the a modification of the conditions and restrictions imposed upon PSE&G in its test use of PEX 
piping for gas service will serve to increase the value of the test and will not increase the risk to the utility customers or 
to the general public. Accordingly, the Board HEREBY ORDERS that the conditions previously imposed upon PSE&G in 
terms of its request for a waiver of the requirement of 49 C.F.R. § 192.59(a)(1) shall be modified in the following 
manner: 

A) PSE&G may select test environments that would benefit from the improved properties of PEX plastic 
piping such as in bridge crossings where the casing is subject to direct sunlight, joint trench projects with 
natural material fill, pipe bursting /plowing without  casing, directional drilling, and, insertion into 
abandoned pipes, and need not specifically protect the PEX piping from ultraviolet radiation; 

B) During the first five years after installation, the PEX plastic piping will be monitored on a periodic basis 
of at least six months. Thereafter, the PEX plastic piping will be monitored no less than every three 
years. In the event of any evidence of degradation or other damage, PSE&G will immediately notify the 



  

Board; 

C) A portion of the PEX plastic pipe will be removed for evaluation after the testing period, and the results 
of this evaluation, as well as the ongoing evaluation noted above, shall be submitted to the Board; and, 

D) Review and approval of any and all projects proposed under this waiver shall be performed by the New 
Jersey Board of Public Utilities — Bureau Pipeline Safety Staff prior to installation. 

DATED: 11/10/04 
 
Board of Public Utilities By: 
Jeanne M. Fox, President 
Frederick Butler, Commissioner 
Connie O. Hughes, Commissioner 
Jack Alter, Commissioner 
 
 
ATTEST: 
Kristi Izzo, Secretary 
I HEREBY CERTIFY that the within document is a true copy of the original in the files of the Board of Public Utilities 



  

 
IN THE MATTER OF PUBLIC SERVICE AND ELECTRIC AND GAS COMPANY'S 

PETITION FOR A WAIVER OF 49 CFR § 192.59(a) (1) PURSUANT TO 
49 U.S.C. 60118 (D) OF THE PIPELINE SAFETY ACT 

DOCKET NO. GE03110956 
SERVICE LIST 

Tamara Linde General Solicitor 
Public Service Electric & Gas Company 
80 Park Plaza Mail Code: T5E Newark, NJ 07102 

David McMillan 
Division of Reliability and Security Board of Public Utilities 
Two Gateway Center 

Newark, NJ 07102 

Kenneth Sheehan, DAG 
Department of Law & Public Safety Division of Law 
124 Halsey Street, 5th Floor 
PO Box 45029 
Newark, NJ 07102 


