
    
U.S. Department                                         Administrator 
of Transportation   
  
Pipeline and Hazardous  
Material Safety  
Administration 
 

June 6, 2012 
 
The Honorable Deborah A. P. Hersman 
Chairman 
National Transportation Safety Board 
490 L’Enfant Plaza, SW 
Washington, DC  20594 
 
Dear Chairman Hersman: 
 
This is in response to your June 15, 2011 letter regarding NTSB Safety Recommendations A-07-
104 through -108.  This letter provides an update on Pipeline and Hazardous Materials Safety 
Administration (PHMSA) actions relative to those recommendations (excluding A-07-106 that 
has been closed) as well as Safety Recommendation A-07-109.  The National Transportation 
Safety Board (NTSB) issued the recommendations based on an investigation of a fire on a 
United Parcel Service cargo aircraft at Philadelphia International Airport, Philadelphia, 
Pennsylvania, and on concerns about the increasing number of incidents documented by the 
Federal Aviation Administration (FAA) involving overheating and fires initiated by rechargeable 
lithium ion batteries.  
    
As you may know, recent Congressional action limits PHMSA’s ability to address several of the 
referenced recommendations.  On February 14, 2012, Congress enacted the FAA Modernization 
and Reform Act of 2012 (the FAA Act).  The FAA Act specifically restricts PHMSA’s authority 
to issue any regulations that are more stringent than the requirements of the International Civil 
Aviation Organization’s Technical Instructions on the Safe Transport of Dangerous Goods by 
Air (ICAO Technical Instructions).  The FAA Act, in part, says: 
 

The Secretary of Transportation, including a designee of the Secretary, may not issue or 
enforce any regulation or other requirement regarding the transportation by aircraft of 
lithium metal cells or batteries or lithium ion cells or batteries, whether transported 
separately or packed with or contained in equipment, if the requirement is more stringent 
than the requirements of the ICAO Technical Instructions.  Pub. L. 112-95 section 828. 

 
The FAA Act does, under certain conditions, allow for more stringent PHMSA action  only 
when PHMSA obtains a credible report that demonstrates that the presence of lithium cells or 
batteries, transported in accordance with the ICAO Technical Instructions, substantially 
contributed to the initiation or propagation of an onboard fire.  
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A-07-104 
 

Require aircraft operators to implement measures to reduce the risk of primary lithium 
batteries becoming involved in fires on cargo-only aircraft, such as transporting such 
batteries in fire resistant containers and/or in restricted quantities at any single location 
on the aircraft. 

 
Because of the limitations of the FAA Act, PHMSA plans no further action beyond harmonizing 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) with the ICAO Technical 
Instructions.  Specifically, PHMSA does not intend to require the use of specialized containers or 
further restrict their stowage locations unless: 1) the ICAO adopts such measures; or 2) PHMSA 
obtains a credible report that demonstrates a deficiency in the ICAO Technical Instructions that 
has substantially contributed to an onboard fire, and also suggests specialized packaging, 
additional stowage restrictions, or other measures would address the deficiency.   

 
A-07-105 
 

Until fire suppression systems are required on cargo-only aircraft, as asked for in Safety 
Recommendation A-07-99, require that cargo shipments of secondary lithium batteries, 
including those contained in or packed with equipment; be transported in crew-
accessible locations where portable fire suppression systems can be used. 

 
PHMSA plans no further action to restrict the stowage location of cargo shipments of lithium ion 
batteries on cargo-only aircraft beyond harmonizing the HMR with the ICAO Technical 
Instructions.  As previously indicated, the FAA Act limits our ability to issue regulations for the 
transport of lithium batteries.  At this time, we have not been provided with a credible report 
demonstrating that lithium ion batteries, packaged and transported aboard cargo aircraft in 
accordance with the ICAO Technical Instructions, substantially contributed to an onboard fire.  
Commenters responding to PHMSA’s proposal (75 FR 1302; January 11, 2010) stated that 
implementing this recommendation would result in significant disruption to the efficient 
transport of these goods, and did not provide evidence that it would prevent future incidents.  
Commenters to the proposed rule also stated that requiring lithium ion cells and batteries to be 
transported in accessible locations or in compartments or containers equipped with an FAA-
approved fire suppression system would: 1) require significant changes to aircraft loading 
procedures; 2) limit the space available for transport of other commercial goods; and 3) place 
lithium ion batteries in close proximity to highly flammable material potentially increasing the 
consequences of an onboard fire.  Other commenters noted that requiring lithium ion batteries to 
be stowed in accessible locations provides only a limited means of fire suppression since a 
crewmember would be required to leave the cockpit and enter the cargo area with a portable fire 
extinguisher in response to a fire with a portable fire extinguisher.  All comments to the proposed 
rule are available for review in the docket [PHMSA-2009-0095] to the rulemaking at 
www.regulations.gov.   
 
 

http://www.regulations.gov/
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A-07-107 
 

Require commercial cargo and passenger operators to report to the Pipeline and 
Hazardous Materials Safety Administration all incidents involving primary and 
secondary lithium batteries, including those contained in or packed with equipment that 
occurs either on board or during loading or unloading operations and retain the failed 
items for evaluation purposes. 

 
PHMSA plans no further action to require cargo and passenger operators to retain failed items 
for evaluation purposes.  Our standard investigative process has been successful in  providing us 
with the required information about lithium battery incidents and specific information regarding 
the material being shipped (e.g., test reports for the batteries) and the condition of the package or 
article involved in the incident.  Carriers have been notifying PHMSA about incidents involving 
batteries, which has allowed for the inspection of failed items, and offering to release these items 
to us for evaluation.  Also, shippers have been doing their own analysis and sharing the results 
with us.  PHMSA uses all this information to conduct follow-up investigations with shippers.  
This process can be illustrated through the following example.  A small parcel carrier discovered 
a damaged package that contained a single lithium ion battery in a padded envelope.  A visual 
examination of the battery and package by the shipper revealed that impact damage to a 
protruding tab was the most likely cause of the incident.  PHMSA conducted a follow-up 
investigation and determined the battery and the package were in compliance with the applicable 
requirements.  The company informed us they have since phased out this battery design and 
stated that future shipments of replacement batteries will be enclosed in rigid outer packagings to 
prevent a similar occurrence.  This cooperation between PHMSA, package carriers and shippers 
serves as a positive example of our ability to make timely improvements to shipping practices 
that will prevent similar incidents. PHMSA will determine, on a case by case basis, whether the 
analysis of a failed item could potentially provide valuable information and if so; require the 
person in possession to retain such batteries for evaluation.   
 
Currently, the HMR requires the reporting of transportation incidents involving lithium batteries 
to PHMSA.  However, the regulations do not require the shipper, carrier, or any other person in 
possession of an item, at the time of the incident, to retain any failed items for evaluation.  In the 
January 2010 proposed rule, PHMSA recommended additional revisions that would require a 
person reporting an incident to also provide reasonable access to a failed item, if available.  
NTSB noted in its comments that it remained concerned that the proposed rule would not 
specifically require retention of failed items for evaluation.  Moreover, it noted that effective 
transportation requirements could not be established “without a regulatory requirement to retain 
failed batteries and a program to analyze the retained batteries and equipment.”  Several 
commenters to the proposal raised concerns about workplace safety and environmental issues 
associated with the storage of items involved in an incident.  We accept that a requirement for a 
person (e.g., a carrier) to retain a failed item may present environmental and workplace safety 
concerns.  PHMSA specified “reasonable access” in its proposal to permit a certain amount of 
discretion in the disposition of the failed item consistent with protecting human health and the 
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environment as well as legitimate privacy concerns regarding personal property.  We expect all 
persons involved in a lithium battery incident to fully cooperate with any investigations 
including providing access to records and failed items.  Based on the success of our current 
process for investigating lithium battery incidents, and on the comments on the January 2010 
proposal, we do not believe that it is necessary to specifically require operators to retain failed 
items for evaluation in order to have an effective program for the safe transportation of lithium 
batteries.   
 
A-07-108  
 

Analyze the causes of all thermal failures and fires involving secondary and primary 
lithium batteries and, based on this analysis, take appropriate action to mitigate any risks 
determined to be posed by transporting secondary and primary lithium batteries, 
including those contained in or packed with equipment, on board cargo and passenger 
aircraft as cargo; checked baggage; or carry-on items.  
 

A-07-109  
 

Eliminate regulatory exemptions for the packing, marking, and labeling of cargo 
shipments of small secondary lithium batteries (no more than 8 grams equivalent lithium 
content) until the analysis of the failures and the implementation of risk-based 
requirements asked for in Safety Recommendation A-07-108 are completed. 

       
PHMSA is currently evaluating the safety impacts of changes made to the ICAO Technical 
Instructions relative to these recommendations and will provide NTSB with an update after a 
determination is made based on the evaluation.  The January 2010 proposed rule effectively 
eliminated the regulatory exceptions for packages of small lithium batteries when transported 
aboard aircraft.  PHMSA chose this regulatory approach because a multi-layered safety system 
encompassing packaging, hazard communication and employee training has proven to be 
effective for ensuring the safe transport of larger lithium batteries as well as other hazardous 
material.  Since publication of the proposal, the ICAO Dangerous Goods Panel has adopted more 
stringent rules with regard to the air transport of lithium batteries under the 2013-2014 ICAO 
Technical Instructions.  These new rules would subject packages containing more than 8 small 
lithium cells or 2 small lithium batteries, which were previously excepted from most of the 
requirements of the ICAO Technical Instructions, to additional requirements. These requirements 
include package weight limits (10 kg for lithium ion cells and batteries and 2.5 kg for lithium 
metal cells and batteries) and hazard communication requirements including a notice to the pilot 
in command and a requirement for air carrier personnel to inspect such packages. 
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PHMSA recently published a notice (70 FR 21714; April 11, 2012) seeking additional comment 
on the impact of these changes and others.  PHMSA is considering whether to harmonize with 
these requirements and the notice will allow opportunity to supplement comments to our January 
2010 proposed rule.   
 
 

Regards, 
 
 
         
 
       

Cynthia L. Quarterman 
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