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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

0CT 2 9 2007

Mr. Brian Badger Reference No. 07-0190
Maintenance Environmental/
Safety Program Manager
AirTran Airways
Hartfield Atlanta International Airport
P.O. Box 45320
Atlanta, GA 30320

Dear Mr. Badger:

This is in response to your September 24, 2007 telephone conversation with a member of my
staff and your September 27, 2007 letter concerning the Materials of Trade (MOTSs) definition
and exceptions prescribed in §§ 171.8 and 173.6, respectively, of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You ask if the MOTs exception applies when your
employees transport hazardous materials and equipment containing hazardous materials by
public road in company-owned and employee-owned motor vehicles, and by aircraft if your
employees accompany these materials to their destination. You state these materials and parts
will be used to maintain or repair AirTran Airways aircraft and equipment. We have
paraphrased your questions and answered them in the order provided.

Q1. May our employees use company-owned and employee-owned motor vehicles to
transport hazardous materials and airplane parts that contain hazardous materials from an
off-site location to an airport hangar or gate under the MOTSs exceptions prescribed in
§ 173.67 If we transport these materials by aircraft and our employees accompany these
items to their destination, do they qualify for the MOTs exception?

Al.  The MOTs exception applies to transportation in commerce by motor vehicle only on
public roads and highways. It does not apply to hazardous materials offered or intended
for transportation by aircraft. Therefore, provided all applicable provisions in §§ 171.8
and 173.6 are met, your company may use the MOTs exception to transport hazardous
materials and equipment containing hazardous materials in company-owned and
employee-owned motor vehicles.

When transporting these materials by aircraft, your company must package and transport

them in conformance with the HMR’s general requirements for transportation by aircraft
prescribed in § 173.27, requirements for carriage of hazardous materials by aircraft
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prescribed in Part 175, and any additional applicable requirements specific to the
hazardous material. In addition, the HMR authorizes, with certain exceptions,
compliance with the International Civil Aviation Organization’s (ICAQ’s) Technical
Instructions for the Transport of Dangerous Goods by Air if the hazardous material is
offered or intended for transportation by aircraft, and by motor vehicle either before or
after being transported by aircraft. These provisions are contained in new Subpart C of
Part 171 [72 FR 25161, 5/3/07, Docket No. PHMSA-2005-23141(HM-215F)]. This
subpart incorporates and revises the HMR’s provisions for the use of international
standards that were previously contained in §§ 171.11-171.12a.

In § 171.8 of the HMR, paragraph (3) in the definition of a MOT includes a “hazardous
material, other than a hazardous waste, that is carried in a motor vehicle by a private
motor carrier (including vehicles operated by a rail carrier) in direct support of a principal
business that is other than transportation by motor vehicle.” Does this mean that AirTran
Airways is considered a private motor carrier when its employees transport MOTs in
accordance with the HMR in company-owned and employee-owned motor vehicles?

The answer is yes.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,
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Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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September 27, 2007 4 7 - 0190
Mr. Edward Mazzullo, Director
Hazardous Material Standards
U. S. DOT PHMSA

1200 New Jersey Avenue, South East
Washington, DC 20590

Subject: Interpretation of Material of Trade Exception (49 CFR, Section 173.6) and
Definition of Material of Trade (49 CFR, Section 171.8),

Dear Mr.: Mazzullo:

We are reviewing our Hazardous Materials Courier program at AirTran Airways and two questions have
risen concerning the accuracy of our interpretation of these particular sections of the regulation in regard to
our maintenance operations.

If we meet all of the requirements of 49 CFR Section 171.6, (a) Quantities, (b) Packaging and (c) Hazard
communication, would the following be considered to comply with the Material of Trade Exception?

1) Hazardous material/airplane parts (all hazardous material and maintenance parts only-we do not
ship any other hazardous materials) would be transported (shipped) by a trained employee by our
company vehicles and/or personal motor vehicle from and off-site location to the airport hangar or
gate prior to placing the material on the aircraft. This person would accompany the transport (all
flights in USA). Does this meet the Materials of Trade Requirements?

2) Also, in Section 171.8 General Information, Regulations and Definitions, Definitions and
abbreviations, Material of trade means a hazardous material, other than a hazardous waste, that is
carried in a motor vehicle, (3); “By a private motor carrier (including vehicles operated by a rail
carrier) in direct support of a principal business that is other than transportation by motor vehicle”.
Does this imply that company/personal motor vehicles are considered to be private motor carriers for the
airline industry?

Please provide an interpretation for us that would ensure that we are complying with the intent of this
regulation.

If you have any questions or need additional information please contact me at 678-254-6299.

Sinegrely,
rian Bddger

AirTran Airways
Maintenance Environmental /Safety Program Manager

AirTran Airways Hartsfield Atlanta International Airport P.O. Box 45320  Atlanta, GA 30320



