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Reckitt Benckiser, Inc.
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Parsippany, NJ 07054-0225

Dear Mr. Hessen:

This is in response to your August 7, 2007 letter concerning shrink-wrapped and stretch-
wrapped trays as their use is authorized under § 173.25(b) of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask several questions about
how these packagings are defined and constructed under the HMR. Your questions are
paraphrased and answered below.

Q1. Do the HMR define what shrink-wrapped and stretch-wrapped tray packagings are,
what they are composed of, and how they are to be constructed as these terms are used

under § 173.25(b)?

Al.  The HMR do not define “shrink-wrapped tray” or “stretch-wrapped tray” packaging.
However, we interpret these terms individually to mean:

e Shrink wrap — a plastic film wrapped around hazardous material packages or
packagings that shrinks when heat is applied to form a tight protective fit
around the items it covers.

e Stretch wrap — an elastic plastic film wrapped around hazardous material
packages or packagings that uses its properties of elastic recovery to keep the
items it covers tightly bound.

e Tray — a shallow flat receptacle with a raised edge or rim used to carry, hold,
or display articles.

Under the HMR, shrink-wrapped and stretch-wrapped trays are considered
“overpacks” for consolidating inner packagings of limited quantity or consumer
commodity hazardous materials. See § 173.25(b). Under § 171.8 , the HMR define
an overpack as an enclosure used by a single consignor to provide protection or
convenience in package handling, or to consolidate two or more packages. An
overpack is excepted from the requirements in Subpart K of Part 178 of the HMR.
Section 171.8 also defines an “inner packaging” as a packaging, other than the inner
receptacle of a composite packaging, that requires an outer packaging for transport.
Under the HMR, inner packagings of shrink-wrapped and stretch-wrapped trays may

iy s

070162 /7¢



Q2.

A2
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not be fragile, liable to break, or easily punctured. The gross weight of a complete
shrink-wrapped or stretch-wrapped package may not exceed 20 kg (44 pounds). See
§ 173.25(b)(1) and (b)(2). Although, the HMR require shrink-wrapped and stretch-
wrapped packagings to conform with the general packaging requirements prescribed
in §§ 173.24 and 173.24a, the HMR do not prescribe requirements as to how these
packagings are to be constructed and what materials may be used for their

manufacture.

Must a shrink-wrap or stretch-wrap tray have a bottom and four upright sides made of
corrugated fiberboard?

The answer is no. A shrink-wrap or stretch-wrap tray may be composed of any
material that is compatible with the lading provided the packaging contains a tray, as
defined in Answer A1, and meets all other applicable requirements prescribed for the
packaging in the HMR.

May a shrink-wrap or stretch-wrap tray be composed of inner packagings placed on a
flat sheet of corrugated fiberboard with no sides and the entire package shrink or
stretch wrapped on all sides?

No. Because a flat sheet of corrugated fiberboard does not have a raised edge or rim
to contain the inner packagings, it does not meet the definition of a tray stated in
answer Al.

Can a shrink-wrap or stretch-wrap tray be composed only of inner packagings that are
wrapped together with heavy-gauge strong plastic wrap?

No. These packagings do not contain a tray.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

%

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)

1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor
Washington, DC 20590

Dear Mr. Mazzullo:
| have questions regarding § 173.25 (b) - shrink or stretched wrapped trays.

In the context of § 173.25 (b) is there any definition of what this tray is, what it is
suppose to be made of, its construction characteristics and with what materials.
LE.
a. Must it be, e.g. corrugated having a bottom and four upright sides?
b. Can it be, e.g. just the inner packages placed on a flat sheet of corrugate
all shrink/stretch wrapped?
c. Could it be just the inner packages shrink/stretched wrapped with
sufficiently heavy/strong gauge of shrink/stretch wrap.

in a-c above, | do understand that it would also have to be in conformance with
the requisites of 173.25 (b) (1), & (2).

Thank you for your response.

Richard Hessen

Transportation Regulatory

Reckitt Benckiser Inc.

399 Interpace Parkway

Parsippany, NJ 07054-0225

PH: 973-404-2409

Email: richard.hessen@reckittbenckiser.com
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