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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

SEP 24 2007

Mr. Karl Haiden Ref. No.: 07-0178
Senior Systems Engineer

Flo Healthcare

5801 Goshen Springs Road, Suite A

Norcross, GA 30071

Dear Mr. Kennedy:

This is in response to your September 7, 2007 email concerning the applicability of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to a power supply
containing four lithium-ion battery packs. You intend to ship the lithium-ion battery packs
installed and connected to the power supply as if you were shipping four separate battery
packs.

In your letter, you describe a power supply contained within a mobile workstation computer
cart. The power supply contains four installed and connected lithium-ion battery packs.

Each lithium-ion battery pack contains 12, lithium-ion cells with three cells connected in
parallel and four cells connected in series. Each cell has 0.66 grams equivalent lithium
content (ELC), and each battery pack has 7.92 grams ELC. The four lithium-ion battery
packs are electrically isolated from each other through the use of diodes and individual
charge control circuits. You propose to ship this power supply as if it contained four separate
7.92 gram lithium-ion batteries under the exceptions provided in the HMR.

Your understanding is not correct. The system you described meets the definition of a
battery pack, defined in section 38.3 of the UN Manual of Tests and Criteria as one or more
cells electrically connected together by permanent means, including case, terminals and
markings. The four battery packs installed in the power supply described in your letter are
electrically connected and must be transported as a 48-cell lithium-ion battery

pack with 31.68 grams ELC as a Class 9 material in conformance with the requirements of
§ 173.185.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincerely,

har A

H Gale
/ Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Drakeford, Carolyn <PHMSA> OF] - O |
From: Gale, John <PHMSA>

Sent: Wednesday, September 12, 2007 9:43 AM

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA>

Cc: Leary, Kevin <PHMSA>

Subject: FW: Li-lon Battery Packs - DOT regulation

Attachments: Charger Schematic.pdf; lithium battery pack.jpg; housing.pdf

From: Karl Haiden [mailto:Karl.Haiden@flohealthcare.com] .
Sent: Friday, September 07, 2007 5:36 PM

To: Ke, Charles <PHMSA>; Gale, John <PHMSA>

Cc: Richard Halbach

Subject: Li-Ion Battery Packs - DOT regulation

John and Charles,

We got your contact information from George Kerchner, who suggested that we contact you to clarify a Li-lon
transportation issue.

We are planning to introduce a power supply contained within mobile workstation computer carts used in
hospitals. The power supply shall employ 4 Li-lon battery packs. Each battery pack is built up with 12 Li-lon cells
of a charge capacity of 2.2 Ah. The internal cell configuration is as follows: three parallel cell sets connected in a
series of 4 to produce a nominal 12 V output. The battery pack is protected with a Texas Instruments Benchmarq
chip to avoid overcharge and prevent excessive discharge. The battery pack will be subject to testing by Motorola
Product Testing in Lawrenceville, GA.

Each cell has a charge capacity of 2.2 Ah, for an equivalent Lithium content (ELC) of 0.66 g, which is below the
limit of 1.5 g. With

12 cells in each pack the battery's ELC is 7.92 g, which is below the limit of 8 g. Therefore, each pack alone
meets the requirements for safe transportation.

However, we intend to ship the power supply with the four battery packs installed and connected to the power
supply. By design no current can flow from one battery pack to the other as they are isolated by schottky steering
diodes and individual charge control circuits. From an electrical point of view, each battery pack is not connected
to the other except through the schottky diodes which feed the output load. If the load is removed, as when
powered down during shipment, no current can flow from one battery pack to the other.

From this point of view, we are proposing to ship the power supply in the same way as if we were shipping 4
electrically disconnected battery packs in strong packaging.

Attached, please see a top level schematic of the power supply with the Li-lon battery packs, the outer package of
the Li-lon battery packs (UL approved flame retardant foam) and the power supply.

<<Charger Schematic.pdf>> <<lithium battery pack.jpg>> <<housing.pdf>>

We would like to get in touch with you at your earliest convenience and hear your opinion about this transportation
issue. What would be a good time to call you and discuss further.

Best regards,

9/12/2007
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We stick the spongés
the both sides and bottom
of metal sheet which can
protect the battery pack.

This is metal track and battery pack can slide into the case.
This track is mounted on the metal sheet and we stick the

We also stick the sponges .
sponges on the both sides of track to protect the battery pack.
on the top of each battery .
This track can prevent the battery packs crash.
pack.
3. Insulstion
1. The cells and PCB {(gas gauge board) are con ckel
plates.
We used the insulation tape to attach the PCB on battery pack.
We used the insulation paper to protect the components on PCB.
4. The battery pack is packed by thick heat-shrinkable tubing.




