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Dear Mr. Bolds:

This is in response to your July 6, 2007 letter concerning the applicability of the Hazardous
Materials Regulations (HMR: 49 CFR 171-180) to tank car unloading. In your letter, you
present the following scenario:

You state that railroad tank cars are unloaded into fixed storage tanks at a terminal. After
unloading, the tank cars are disconnected and prepared for return transit as residue cars.

Tank trucks are then loaded from the fixed storage tanks. You state that this specific
unloading rack operation is not a transloading operation as defined in the HMR because the
tank cars are unloaded into fixed storage tanks rather than non-bulk or bulk packaging, and,
therefore is not subject to the tank car unloading requirements specified in § 174.67. You ask
whether your interpretation is correct.

The answer is yes. As defined in § 171.8, transloading means the transfer of a hazardous
material by any person from one bulk packaging to another bulk packaging, from a bulk
packaging to a non-bulk packaging, or from a non-bulk packaging to a bulk packaging for the
purpose of continuing the movement of the hazardous material in commerce. The material in
your scenario is being transferred from a bulk packaging to fixed storage tanks. Fixed storage
tanks do not meet the definition of non-bulk or bulk packaging nor does this operation meet
the definition of transloading. Therefore the rack operation you described is not generally
subject to the tank car loading requirements (e.g., attendance) specified in section 174.67.
However, the requirements of Section 173.31(g) would still require protection of the
operation while tank cars are connected and product is being unloaded.

1 hope this information is helpful.

Loy

Jo . Gale,
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards

Sincerely,
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VIA EMAIL

July 6, 2007

Mr. John Gale, Chief Standards Development

Office of Hazardous Materials Standards

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
U. S. Department of Transportation

1200 New Jersey Avenue, SE

East Building, 2nd Floor (PHH)

Washington, DC 20590-0001

RE: Clarification of 49 CFR 174.67
Dear Mr. Gale:

I am a consultant specializing in railroad tank cars and transportation of Hazardous
Materials. One of my clients is requesting a clarification of 49 CFR 174.67. Please, bear with
me while I describe the situation and the conclusions drawn.

1. The physical location is a terminal, where tank cars are unloaded into fixed storage tanks, after
unloading, the tank cars are disconnected and prepared for return transit as residue cars. Tank
trucks are then loaded from the fixed storage tanks.
2. 49 CFR 174.67 states that this section applies to transloading:

=§ 174.67 Tank car unloading.

For transioading  operations, the following rules must be
observed:

3. 49 CFR 171.8 defines transloading as:
49 CFR 171.8 - definitions

Transioading means the transfer of a hazardous material by any
person from one bulk packaging to another bulk packaging, from
a bulk packaging to a non-bulk packaging, or from a non-bulk
packaging to a bulk packaging for the purpose of continuing the
movement of the hazardous material in commerce.
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