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Dear Messrs. Saunders and Kaplan:

This is in response to your May 9, 2007 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to shipper’s
responsibilities. Your scenario is based on an originating shipper, “Shipper A,” who
properly sends a package of explosives to its customer, “Shipper B” in accordance with the
HMR. Subsequently, Shipper B desires to ship the explosives back to Shipper A. Your
questions are paraphrased and answered below.

Ql: If Shipper A provides Shipper B with the EX number and shipping materials
(including signed shipping papers, packaging materials and instructions), is Shipper A
potentially subject to either the civil or criminal penalty provisions of the HMR?

Al: The answer is yes. Each person who performs the functions of an offeror (shipper),
such as signing the certification statement on a shipping paper or preparing a hazardous
material shipment for transportation in commerce, is responsible for performing those
functions in accordance with the HMR. Therefore, both Shipper A and Shipper B are
potentially subject to either the civil or criminal penalty provisions that may result from
non-compliance with the HMR. Determinations of civil or criminal penalties are handled
on a case-by-case basis.

Q2. If Shipper B, without any assistance from or notification to Shipper A, offers the
ammunition primer for transport in commerce using Shipper A’s EX number and in the
original packaging, will Shipper A be subject to either civil or criminal penalty provisions
of the HMR?
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A2. The answer is no. If Shipper A does not perform any of the functions of an offeror,
then the HMR, including the enforcement provisions would not apply. Also, note that the
EX number is directly associated with the explosive material and its packaging.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerel

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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May 9, 2007
VIA HAND DELIVERY

Mr. Edward Mazzullo

Division Director

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
U.S. Department of Transportation

400 7th Street, SW

Washington, DC 20590

Re: Request for Interpretation of a Shipper's Responsibility

Dear Mr. Mazzullo:

Pursuant to 49 C.F.R. § 105.20, we are writing for a clarification on the responsibilities
of a shipper who originally shipped ammunition primer to a customer (“Shipper A”) and the
customer (“Shipper B”) returns the ammunition primer to Shipper A. There are two scenarios
for which we seek clarification.

First, Shipper A, an ammunition manufacturer, ships ammunition primer to its customer
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in accordance with its Hazardous Class or Division, 1.4F, and consistent with requirements

established in 49 C.F.R. §§ 173.22 and 173.62. The customer, Shipper B, desires to return the

the ammunition primer. Shipper A, in turn, provides shipping materials to Shipper B and
instructs Shipper B on the proper method for returning the ammunition primer, including
providing written shipping instructions. Additionally, Shipper A allows Shipper B to use its
EX number and pre-signs the appropriate shipping papers. Shipper B actually offers the
package for transportation. Under these circumstances, Shipper A is not in a position to ensure
that Shipper B’s return shipment is prepared in accordance with sections 173.22 or 173.62 even
though it has been sent under its EX number. As set forth below, Shipper A wants clarification

on whether, by providing shipping instructions and allowing Shipper B to use its EX number, it

1s acting within the scope of a “Shipper” for purposes of PHMSA taking enforcement action
under 49 C.F.R. Part 107, Subpt. D or applicable provisions of the Hazardous Materials
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ammunition primer to Shipper A. Shipper B contacts Shipper A concerning its need to return
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Transportation Act, 49 U.S.C. §§ 5101 er. seq. [“HMTA”] in connection with the shipment by
Shipper B.

Second, Shipper A’s customer, Shipper B, receives the ammunition primer, which
Shipper A sends in accordance with sections 173.22 and 173.62. Shipper B elects to return the
ammunition primer to Shipper A. Shipper B does not notify Shipper A and simply reuses the
same packaging that Shipper A used or re-packages the ammunition and sends the package to
Shipper A. Shipper A wants clarification on whether Shipper B’s conduct subjects Shipper A
to an enforcement action under 49 C.F.R. Part 107, Subpt. B or applicable provisions of
HMTA.

Clearly, the shipping regulations place responsibility for adhering to 49 C.F.R. Part 173
requirements upon the person “offer[ing] a hazardous material for transportation in a packaging
or container required by [Part 173].” See 49 C.F.R. § 173.22. Moreover, the civil and criminal
penalty sections of the HMTA (49 U.S.C. §§ 5123-5124) provide that individuals and entities,
who knew, or should have known based upon reasonable care, of violations of the HMTA may
be held liable for the conduct presented above. Our client is concerned that the regulation and
statute are not explicit regarding whether a party with knowledge of another party offering the
hazardous materials for transportation is vicariously liable for the shipping party’s failure to
adhere to the Part 173 regulatory requirements, particularly where it is on notice of Shipper B’s
intent to return the hazardous material but has no control over actual regulatory compliance.

Accordingly, our questions are as follows:

1. If Shipper A allows Shipper B to use its EX number and provides that party
shipping materials and instructions, will Shipper A be liable under either the civil or
criminal penalty provisions of HMTA or PHMSA'’s regulations if Shipper B fails to
adhere to hazardous material shipping statutory and regulatory requirements; and

2. If Shipper B, without notification to Shipper A, ships ammunition primer
under Shipper A’s EX number and in its packaging, will Shipper A be liable under
either civil or criminal penalty provisions of HMTA or PHMSA’s regulations if
Shipper B fails to adhere to hazardous material shipping regulatory requirements.

Greenberg Travrig, LLP
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Please do not hesitate to contact us if you need clarification of our questions or require
additional information. Thank you, in advance, for your assistance in this matter.

Sincerely,

Siford Miaunders, Jr.

Kenneth P. Kaplan

Creerberg Traurig, LLP



