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Mr. Thomas P. Lynch Ref. No. 07-0131
National Tank Truck Carriers, Inc.

2200 Mill Road

Alexandria, VA 22314

Dear Mr. Lynch:

This is in response to your June 28, 2007 letter requesting clarification of the hazardous
materials incident reporting requirements under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request clarification concerning
incidents that are excepted from reporting requirements under § 171.16(d).

There are three separate exceptions from the incident reporting requirements. As
specified in § 171.16(d), unless a telephone report is required under § 171.15, the incident
reporting requirements do not apply to any of the following:

1) A release of a minimal amount of hazardous material from a vent, for materials for
which venting is authorized; the routine operation of a seal, pump, compressor, or valve;
or connection or disconnection of loading or unloading lines, provided that the release
does not result in property damage (See § 171.16(d)(1)).

2) An unintentional release of hazardous material when the material is properly classed
as ORM-D or as a Packing Group III material in Class or Division 3, 4, 5, 6.1, 8, or 9;
each package has a capacity of less than 20 liters (5.2 gallons) for liquids or less than 30
kg (66 pounds) for solids; the total aggregate release is less than 20 liters (5.2 gallons) for
liquids or less than 30 kg (66 pounds) for solids; and the material is not offered for
transportation or transported by aircraft, a hazardous waste, or an undeclared hazardous
material (See § 171.16(d)(2)).

3) An undeclared hazardous material discovered in an air passenger’s checked or carry-
on baggage during the airport screening process (See § 171.16(d)(3)).

The text for exceptions from reporting in the current Guide for Preparing Hazardous
Materials Incidents Report (PHH50-0038-0604) may be misleading. We will address
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confusion presented by the guidance by clarifying the language in the guide to indicate
the three options that are available.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincerely,

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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NATIONAL TANK TRUCK CARBIEAS
June 28. 2007

Mr. John Gale

Pipelines and Hazardous Materials Administration
U.S. Department of Transportation

1200 New Jersey Ave. SE

Washington, DC 20590

RE: 49 CFR 171.16(d) Exceptions to Hazmat Spill Reporting Requirements
Dear Mr. Gale:

Confusion regarding the Sec. 171.16(d) exceptions criteria from the hazmat spill reporting
requirements exists. This confusion arises out of an apparent discrepancy between the actual
language of the regulation and guidance language that PHMSA has provided. The regulation
seems to indicate that an exception is triggered when any one individual stipulated condition is
met; however, rulemaking preamble language and a PHMSA guidance document seem to
suggest that an entire series of conditions must be met for the exception to apply.

The use of the plural word incidents in Sec. 171.16(d) would seem to suggest that none of the
different possible incidents noted under Sec.171.16 (d)(1), (d)(2) or (d)(3) requires reporting.

Sec.171.16(d) states:

d) Exceptions. Unless a telephcne report is required under the
provisicns of Sec. 171.15 of this part, the requirements of paragraphs
(a), (b), and .(c) of this section do not apply to the following
incidents (emphasis added):

(1) A release of a minimal amount of material from--
(i) A vent, for materials for which venting is authorized;
(ii) The routine operation of a seal, pump, compressor, or valve;

or
(iii) Ccnnection cr disconnection of loading or unlcading lines,
provided that the release does not result ir property damage.
(2, An unintentional release of hazardous material when:
i, The material is properly classed as--
(A) CRM-LC; or
B) a Packing Group III material in Class or Divisien 3, 4, £, 6.1,
3, or 9;

‘ii, Each package nas a capacity of less than 20 liters (5.2
galleorns) for liquids or less than 30 kg (€6 pounds) for solids;
(iii) The total agyregate release is less than 20 liters (5.2
gallcns) for liguids or less than 30 kg (66 pounds) for solids; ard
(iv) The material is not--
(A) Offered for transportatiocon or transpcrted by aircraft,



(B) A hazardouis waste, or
(C) An undeclared hazardous material.

(3) An undeclared razardous material discovered in an air
passenger's checked or carry-on baggage during the airport screening
process. (For discrepency reporting by carriers, see Sec. 175.31 of
this subchapter.)

However, in the preamble to the rulemaking that established the current Sec.171.16(d) (See 68
Federal Register 67745, 67751 (December 3, 2003)), PHMSA offers guidance on when
reporting is not required by saying:

As proposed in the NPRM, an incident (emphasis added) meeting a@all (emphasis added)
of the following criteria would not be required to be reported:
(1) The shipment has not been offered for transportation or
transported by air;
(2) None of the criteria in Sec. 171.15(a) apply;
(3) The material is not a hazardous waste;
(4) The material is properly classed as--
(i) ORM-D; or
(ii) A Packing Group III material in Class or Division 3, 4, 5,
6.1, 8, or 9;
(5) Each package has a capacity of less than 20 liters (5.2
gallons) for liquids or less than 30 kg (66 pounds) for solids;
(6) The total aggregate release is less than 20 liters (5.2

gallons) for liquids or less than 30 kgs (66 pounds, for solids; and
(7) The material does not meet the definition of an undeclared
hazardous material in Sec. 171.8.

In this instance, the singular number of incident, combined with the modifier all for the provided
criteria as well as the use of the conjunction and at the end of subparagraph (6), seem to suggest
that an incident meeting merely one of the provided criteria would not qualify as an exception.

In addition, a January 2004 PHMSA Guidance Document, Guide for Preparing Hazardous
Materials Incident Reports, repeats the Preamble language and appears to indicate that each one
of the listed criteria must be present for the exception to apply.

Standards of regulatory construction would lead the reader to rely on the regulatory language and
not to depend on the guidance language. = However, industry personnel are interpreting the
standard both ways, especially because of the January 2004 Guidance Document.

For this reason, NTTC urges PHMSA to issue an interpretation that will eliminate confusion. If
PHMSA has previously addressed this discrepancy, we apologize for revisiting it. An online

search of PHMSA interpretations did not resolve the matter, and we aver that confusion still
exists in industry.  Your guidance in this matter is greatly appreciated.

Sincerely.
/s/

Thomas P. Lynch
Vice President and General Counsel



