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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

JUL 26 207

Mr. Matthew J. Leary Ref. No.: 07-0081
Corporate EHS Manager

Pilot Chemical Company

2744 E. Kemper Road

Cincinnati, OH 45241

Dear Mr. Leary:

This is in response to your letter dated April 12, 2007, requesting clarification as to who is
responsible to ensure placards are affixed to an isotainer offered for transportation by
highway to a rail yard under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). Specifically, you ask if the offeror or the carrier has the responsibility to affix
placards to the isotainer in the scenario you describe.

As provided by § 172.514, each person who offers for transportation a bulk packaging
which contains a hazardous material must affix the placards specified for the material in
§§ 172.504 and 172.505. In addition to the placards required to be placed on a bulk
package by the offeror, each person offering a motor carrier a hazardous material for
transportation by highway must provide the motor carrier with the required placards for
the material being offered prior to or at the same time the material is offered for
transportation, unless the carrier's motor vehicle is already placarded for the material. A
motor carrier may not transport a hazardous material in a motor vehicle unless the
placards required for the material are affixed to the motor vehicle (see § 172.506).

I hope this information is helpful.

Sincerely,

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Jarman, Erin <PHMSA> <§ WS ' Z'Z/
From: MattJ. Leary [mjleary@pilotchemical.com] 'P{a ca VC{l

Sent: Thursday, April 12, 2007 10:43 AM 07 DO ;l
To: INFOCNTR <PHMSA>

Subject: Request for Formal Interpretation

To Whom It May Concern:
I am writing to request a clarification on who is responsible for placarding.

49CFR 172.506 states "Each person offering a motor carrier a hazardous material for transportation by highway
shall provide to the motor carrier the required placards for the material being offered prior to or at the same time
the material is offered for transportation”... whereas

49CFR 172.514 states "each person who offers for transportation a bulk packaging which contains a hazardous
material, shall affix the placards"...

The Situation:
An isotainer on a flat bed truck going by highway to a rail yard.

Based on this situation, which rule takes precedence? Essentially, who is responsibie for placarding the isotainer,
the motor carrier or the group offering the material for transportation? Thanks in advance, for your response.

Sincerely,

Matthew J. Leary, CHMM
Corporate EHS Manager
Pilot Chemical Company
2744 E. Kemper Road
Cincinnati, OH 45241

(Ph) 513-326-0625

(Fax) 513-326-0601

4/12/2007



