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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Pipeline and

Hazardous Materials Safety
Administration

JuL 27 2007

Mr. Christopher J. Widman Ref. No. 07-0044
ATK Alliant Techsystems

5050 Lincoln Drive

Edina, MN 55436-1097

Dear Mr. Widman:

This is in response to your February 12, 2007 letter and your February 20, 2007 follow-
up letter requesting clarification of the requirements in the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) related to the classification of “Cartridges,
power device, 1.4S, UN0323.”

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. Is a manufacturer of a “Cartridges, power device” (used to project fastening
devices) allowed to classify the device as meeting the definition of a Division 1.4S
explosive without examination and DOT approval?

Al.  No. A manufacturer is not allowed to classify a “Cartridges, power device (used
to project fastening devices)” as meeting the definition of a Division 1.4S explosive
without prior examination, classification, and approval in accordance with § 173.56. The
examination (performed by a person or agency approved by DOT) and recommended
classification assignment of a new explosive must be performed in accordance with the
tests and criteria prescribed in §§ 173.52, 173.57, and 173.58. The person requesting
approval of a new explosive must submit a request, including a copy of the report of the
examination and assignment of a recommended classification (i.e., shipping description,
division, and compatibility group) to the Associate Administrator, PHMSA. If the
approval request meets the criteria in the HMR, the Associate Administrator will issue a
written approval assigning an EX number to the new explosive.

Q2. Does the language in § 173.63(b), “cartridges, small arms, and cartridges power
devices (which are used to project fastening devices) which have been classed as a
Division 1.4S explosive,” refer to devices that have been examined and approved by
DOT?

A2. The “cartridges, power devices” in the referenced paragraph refers to those
cartridges that have been examined and approved under the HMR (see Al). You should
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be aware that only “cartridges, power devices (which are used to project fastening
devices)” qualify for reclassification as “ORM-D.”

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincerely,

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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LLIANT TECHSYSTEMS

5050 Lincoln Drive

Edina MN 55436-1097
Telephone (952) 351.5508
Fax: (952) 351.3028

Mr. Ed Mazzullo

US Department of Transportation

Office of Hazardous Materials Standards
DHM-10

400 Seventh Street SW

Washington DC 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo

Alliant Techsystems Inc. (ATK) is requesting a final ruling regarding a
manufacturer /shipper’s responsibility for transporting devices describes as:

Proper Ship Name: Cartridges, power device
UN Serial Number: UNO0325
Hazard Category: 1.48

Specifically, is the manufacturers of cartridges power devices (which are used to
project fastening devices) authorized to self hazard classify the item, oris the
manufacturer of the device required to obtain a US DOT Competent Authority.

Some in industry believe that a manufacturer is within their legal right to self
hazard classify Cartridges power device, UN0325, 148 to items they believe
appropriately fit this description without examination and approval by the DOT.

Some believe that the manufacturer is not authorized to self classify items fitting
this description of UN0325, and must obtain a US DOT Competent Authority
prior to authorizing transport

Js a manufacturer of cartridges power devices (which are used to project
fastening devices) and believed to meet the United Nations description of
Cartridges power device, UN0325, 14S

1) Required to obtain a Competent Authority from the DOT Approvals
Branch pricr to shipment?

2) Authorized to classify these devices without a DOT Competent Authority?

£00/200 d 9224 L2:€l L0DZ/21/20 1GE2GE 0491 0GYJ:uo4y



We are also submitting an excerpt from 49 CFR § 173.68 (b) which states in
part.

§ 173.63 Packaging exceptions (b)
(b) Cartridges, small arms, and cartridges power devices.

(1) Cartridges, small arms, and cartridges power devices (which are used
to project fastening devices) which have been classed as a Division 1.4S
explosive may be re-classed, offered for transportation, and transported
as ORM-D material when packaged in accordance with paragraph (b)(2)
of this section.

3) Does the part of 173.63 (b) that states "which have been classed as a
Division 1.4S" refer to a device that has been examined and approved by the
DOT, or classified by the manufacturer?

Thank you for assisting in defining the intent of the regulations for transporting
items classed as 1UN0325.

If you have any questions regarding the above request, please contact me at
Telephone Number (952) 351.5506. My Fax Number is (952) 351-3028.

Sincerely,

&iw@/rm»\w_

Christopher J Widman
Corporate DOT Haz Mat Transportation Specialist
Christopher. Widman@ATK.COM
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5050 Lincoin Drive

Edina MN 55436-1097
Telephone (952) 351.5506
Fax: (952) 351.3028

Mr. Ed Mazzullo

US Department of Transportation

Office of Hazardous Materials Standards
DHM-10

400 Seventh Street SW

Washingtan DC 205980-0001

Dear Mr. Mazzullo

Alliant Techsystemns Inc. (ATK) is requesting to amend our letter of 12 February
2007. In my original letter (2/12/07), | referenced an incorrect United Nations
Serial Number (UN0325). This letter identifies the correct UN Serial Number
(UN0323) that ATK is seeking a final ruling. | apologize for any inconveniences
this incorrect UN Number may have caused your office.

Request for Ruling

ATK is requesting a final ruling regarding a manufacturer /shipper’s responsibility
for transporting devices describes as:

Proper Ship Name: Cartridges, power device
UN Serial Number: UNO0323
Hazard Category: 1.4S8

Are manufacturers of devices that meet the definition of cartridges power
devices (which are used to project fastening devices), UN0323 authorized to self
hazard classify as such?

Or, are the manufacturers of devices they believe are appropriately described as
UNO0323 required to obtain a US DOT Competent Authority prior to authorizing
shipment?

Some in industry believe that a manufacturer is within their legal right to self
hazard classify Cartridges power device, UN0323, 14S to items that are
assessed as appropriately fitting the description of UN0323 without examination

and approval by the DOT.
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Some believe that the manufacturer is-not authorized to self classify items
assessed as UN0323, and must obtain a US DOT Competent Authority prior to

authorizing transport.

We are also submitting an excerpt from 49 CFR § 173.68 (b) which states in
part.

§ 173.63 Packaging exceptions (b)
(b) Cartridges, small arms, and cartridges power devices.

(1) Cartridges, small arms, and cartridges power devices (which are used
to project fastening devices) which have been classed as a Division 1.4S
explosive may be re-classed, offered for transportation, and transported
as ORM-D material when packaged in accordance with paragraph (b)}(2)
of this section.

Does the part of §173.63 (b) that states "which have been classed as a
Division 1.4S” refer to a device that has been examined and approved by the
DOT?

Or classified by the manufacturer?
Thank you for assisting in defining the intent of the regulations for transporting
items classed as UN0323.

If you have any questions regarding the above request, please contact me at
Telephone Number (952) 351.5506. My Fax Number is (952) 351-3028.

Sincerely,

Upicpin, ) Widman.

Christopher J Widman
Corporate DOT Haz Mat Transportation Specialist
Christopher. Widman@ATK.COM




\bcrlu ndvefub
&(73.63 )
8 March 2007 é 173 ‘ b lz_?s- s['

.‘ " Pa%[ca !
AIK, o

5050 Lincoln Drive

Edina MN 55436-1097
Telephone (952) 351.5506
Fax: (952) 351.3028

Mr. Spencer Watson

US Department of Transportation
Office of Sciences

DHM-21

400 Seventh Street SW
Washington DC 20590-0001

Dear Mr. Watson

Alliant Techsystems Inc. (ATK) is requesting your office to consider this letter an
addendum to the ATK letter dated 20 February 2007 which asked for a ruling on
whether or not a manufacturer of devices believed to appropriately fit the proper ship
name of cartridges power device, UN0323 may be classified by the manufacturer.

On 8 March 2007, you contacted me by telephone and requested that we verify if the
cartridges power devices (frequently called powerloads in industry) we manufacture may
serve dual purpose.

You asked, “Can the powerloads you manufacture be used in both a standard small
caliber pistol/rifle and a gun used to project fastening devices?”

The answer is yes. All powerloads manufactured by ATK may be used in small caliber
rifles or pistols and guns used to project fastening devices. ATK powerloads are in fact
dual purpose.

ATK realizes the following statement may not be applicable to the question of self
classification. However, ATK is discussing the cost impacts of renaming of our products
from Cartridges Power device to Cartridges small arms UN00O12. Although still
tabulating, we estimate that the cost to remark and label all containers in inventory to be
in the thousands. We are also investigating other cost impacts.

Please contact me if you have any additional questions

Regards, '
Christopher J Widman
ATK Haz Mat Transportation Specialist

Tele 952.351.5506
Christopher. Widman @ATK.COM




