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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

MAY 15 2007
Mr. Earl Thomas Ref. No. 07-0066
Network Environmental Systems
1141 Sibley Street
Folsom, CA 95630

Dear Mr. Thomas:

This is in response to your March 22, 2007 letter requesting clarification of the
requirements in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you inquire about the applicability of the “materials of trade” exceptions.

A “material of trade” is defined as a hazardous material, other than a hazardous waste,
that is carried on a motor vehicle: (1) to protect the health and safety of the operator or
passengers; (2) to support the operation or maintenance of the motor vehicle, including its
auxiliary equipment; or (3) by a private motor carrier (including vehicles operated by a
rail carrier) in direct support of a principal business that is other than transportation by
motor vehicle.

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Ql.  Is § 173.6 applicable to the transport of an aircraft battery (i.e., a lead acid
battery) in a motor vehicle, owned and operated by an airline, from an aircraft to a
maintenance shop or from an aircraft to a different location for repackaging and
subsequent shipment?

Al.  Yes, under the scenario described in the question, the transport of the battery is
eligible for “materials of trade” exceptions under § 173.6 because it satisfies the third
condition in the definition of a “material of trade.” A hazardous material transported in
conformance with § 173.6 is not subject to any other requirements in the HMR besides
those set forth or referenced in the section. You should be aware that if the battery is
repackaged and transported using a commercial carrier, it is no longer eligible for the
“materials of trade” exceptions. Additionally, the transport of the lead acid battery may
be eligible for exceptions under § 173.159. Specifically, section 173.159(e) provides that
electric storage batteries containing electrolytes are not subject to the HMR for
transportation by highway (or rail) provided that no other hazardous materials are
transported in the same vehicle; the batteries are loaded and braced so as to prevent
damage and short circuits in transit; any other material loaded in the same vehicle must
be blocked, braced, or otherwise secured to prevent contact with or damage to the
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batteries; and the transport vehicle may not carry material shipped by any person other
than the shipper of the batteries.

Q2. Is § 173.6 applicable to the transport of a life raft (i.e., a “Life-saving appliance”) in
a motor vehicle, owned and operated by an airline, from an aircraft to a location for
repackaging and subsequent shipment? Would § 173.6 be applicable if a courier was
used in place of an airline owned and operated vehicle?

A2. Yes. A Class 9 material such as a life raft properly classified as a “Life-saving
appliance, self inflating,” UN2990, for example, is eligible for “materials of trade”
exceptions in § 173.6. The transport of the life raft is not eligible for “materials of trade
exceptions when a commercial carrier (or a contracted driver) is used because this
transport does not meet one of the three conditions for defining a “material of trade.”

1)

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincerely,

tandards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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From: ethomas@networkenvironmental.com [mailto:ethomas@networkenvironmental.com]
Sent: Thursday, March 22, 2007 10:11 AM

To: HMIS <PHMSA>

Subject: Web Site Feedback

Below is the result of your feedback form. It was submitted by Earl Thomas
(ethomas@networkenvironmental .com) on Thursday, March 22, 2007 at 10:10:45.

Email: ethomas@networkenvironmental.com

Name: Earl Thomas //ﬁq E;TLlC LSY/

Message Type: Other ‘;‘:/0[691’“/ CA 75é 30

Organization: Network Environmental Systems/:z&(, 21 é/ ég
S/q_Cb
Phone: 916-439-2937

Comments: The purpose of this correspondence is to obtain writte from the
Department of Transportation (DOT), regardlng the transport of a(lead acid batter rom an
aircraft to a maintenance shop (t% serv1c1ng or to a ferent locatlon for pa kaging

for subsequent shipment. [73 (49 [73.4 afybkaﬁk elALﬁ MQZ’%“ an

It was concluded that the ground transportation occurring between the plane and the
aforementioned destinations falls under the DOT's "Materials of Trade" provision, and,
provided that the applicable requirements contained in this exception are adhered to,
movement of the battery from the aircraft to the locations mentioned above is not subject
to the Hazardous Materials Regulations (HMR).

The battery, as well as the motor vehicle used to transport the battery, are owned by the
airlines.

A second question, yet similar, can a life raft, used by an airline as a "life-saving
appliance" (Class 9) be transported from an aircraft to a location under the Materials of
Trade provision, to be packed for shipment pursuant to the HMR? And...would the exception
still apply if a courier was used that was not employed by the airlines?

In this latter scenario, the life raft is being returned to the manufacturer for
recertification.

Your professional support is greatly appreciated.



