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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

400 Seventh Street, SW.
Washington, D.C. 20590

MAY 7 2007

Ms. Gretchen S. Wheat Ref. No. 07-0062
Burcau of Waste and Materials Management

Wisconsin Department of Natural Resources

101 South Webster St.

Madison, WI 53707-7921

Dear Ms. Wheat:

This is in response to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR. Parts 181-180) as they pertain to the transportation of
asbestos. Your questions are paraphrased and responded to as follows:

Ql. Is friable asbestos packed in quantities of one pound or more subject to the HMR?
Al. Yes. Friable asbestos is subject to the HMR as a Class 9 material regardless of
quantity. Friable asbestos is listed as a hazardous substance in Table 1 of Appendix A of
the § 172.101 Hazardous Materials Table with a reportable quantity (RQ) of one pound

per package. If the asbestos meets the RQ (one pound per package). then the material is
also regulated as a hazardous substance.

Q2. Is non-friable asbestos subject to the HMR?
A2. No.

Q3. Do the registration requirements apply to a person who transports friable asbestos in
a bulk package with a capacity greater than 468 cubic feet?

A3. Yes.

Q4. Do the registration requirements apply to a person who transports friable asbestos in
a non-bulk package if the shipment has a gross weight ot at least 5.000 pounds. or
contains more than one class of hazardous materials for which placarding is required?

A4, Yes.

With regard to your question concerning whether the HMR apply only to regulated
asbestos contaminated material (RACM) as defined under the National Emission
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Standards Hazardous Air Pollutants (NESHAP), the HMR apply to all friable asbestos. If
the asbestos can be crumbled or pulverized to a powder through hand pressure, or if the
asbestos will become friable during transportation, it is regulated as a Class 9 material.
(Also, see § 172.102, Special Provision 156 for exceptions.)

I hope this information is helpful. If you have additional questions, please contact this
office.

Sincerely,

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Drakeford, Carolyn <PHMSA> Special Provigion / MoT
From: Gale, John <PHMSA> OT-0@ (w2
Sent: Friday, March 23, 2007 7:07 AM
To: Drakeford, Carolyn <PHMSA>

Subject: FW: Asbestos Abatement Wastes & HMR

Carolyn:
PLease log in as interpretation request. Note to specialist, Please copy Barbara Waller on the response.

John

From: Waller, Barbara <PHMSA>

Sent: Thu 3/22/2007 4:00 PM

To: Gale, John <PHMSA>

Cc: Razny, Mark <PHMSA>

Subject: FW: Asbestos Abatement Wastes & HMR

Hello John,

I am forwarding this to you knowing your office is much better qualified than I to respond to Ms.
Wheat’s questions. I understand from Kevin Boehne that there is an active case in WI regarding this
asbestos issue. I would appreciate being copied on responses to Ms. Wheat. Thanks in advance for your

assistance.
Do take care and maybe we will see you in Raleigh at the multimodal.

Barbara

From: Wheat, Gretchen S - DNR [mailto:Gretchen.Wheat@Wisconsin.gov]
Sent: Wednesday, March 21, 2007 5:22 PM

To: Waller, Barbara <PHMSA>

Subject: FW: Asbestos Abatement Wastes & HMR

Barbara - This follows up on our phone conversion today. | understand you will likely need
to forward my questions to another individual at U.S. DOT for response, and it may take some
time before | receive a response.

Here are my questions:

1.) Please confirm (or deny) the following basic information about the applicability of the U.S.
DOT Hazardous Materials Regulations (HMR) with respect to transport of asbestos abatement
wastes:

« Friable asbestos packaged in quantities of 1 pound or more is subject to the HMR.

« Non-friable asbestos is not subject to the HMR.

« HMR registration applies to a person who transports friable asbestos in a bulk package
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with a capacity greater than 468 cubic feet.

o HMR registration applies to a person who transports friable asbestos in non-bulk
packages only if the shipment meets one or more of the following criteria:

o The shipment has a gross weight of at least 5,000 pounds; or

o The shipment contains more than one class of hazardous materials for
which placcarding of the vehicle, rail car or freight container is required.

2.) Is HMR application is limited to regulated asbestos contaminated material (RACM), as
defined under NESHAP? (This may be a more difficult question to answer, so perhaps it
should be "split" from the questions above for a later response.)

Background: | see Special Provision 156 applies to both bulk and non-bulk packages of
asbestos. The following interpretation letters are also relevant:

o Ref. No. 05-0291, 12/20/05

o Ref. No. 05-0260, 11/4/05
I work at WI DNR. My position includes policy and guidance development related to asbestos,
including technical assistance to Wl DNR staff and the regulated community. | have recently
received questions about U.S. DOT regulations that apply to the transport of asbestos
contaminated materials that have been removed from structures during renovation and
demolition activities. The asbestos contaminated materials are transported as a solid waste for
landfill disposal.
| want to update WI DNR's asbestos publications, to add references to pertinent US DOT
HMR. (Currently, WI DNR publications do not mention US DOT HMR.) | work in the WI DNR's
Waste & Materials Management Program, and will share the information | collected about US
DOT requirements with other WI programs / agencies that regulate asbestos activities,
including: WI DNR's Air Management Program; and WI's Dept. of Health and Family Services,
Asbestos and Lead Program.
Gretchen Wheat, P.E., Waste Management Engineer
Bureau of Waste and Materials Management
Wisconsin Department of Natural Resources
gretchen.wheat@wisconsin.gov 608-267-0557
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