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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue. S.E.
of Transportation Washington. D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety Administration

APR L7 2007

Ms. Tracey G. Smith Ref. No.: 07-0071
PCS Sales, (USA) Inc.

1101 Skokie Boulevard, Suite 400

Northbrook, IL 60062

Dear Ms. Smith:

This is in response to your March 29, 2007 letter regarding placarding requirements under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask where
on a transport vehicle a subsidiary hazard placard must be placed in relation to the primary
hazard class placard with which it is associated.

The HMR do not specify where the subsidiary hazard class placard must be placed in relation to
the primary hazard class placard (i.e., above, below, to the left or right). Subsidiary hazard
placards, when required under § 172.505, must be placed on each side and each end of the
transport vehicle, freight container, portable tank, unit load device, or rail car. In addition, the
requirements for visibility and display of placards in § 172.516 apply to placards representing
both primary hazards and subsidiary hazards.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office.

Sincerely,

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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From: HMIS <PHMSA>
' Gcavdis
Sent:  Friday, March 30, 2007 9:59 AM P/ \_7

To: INFOCNTR <PHMSA> 0 7- /0 7/
Cc: Mannion, Doreen <PHMSA>
Subject: FW: Request for Formal Interpretation

From: TGSmith@potashcorp.com [mailto: TGSmith@potashcorp.com]
Sent: Thursday, March 29, 2007 3:13 PM

To: HMIS <PHMSA>

Subject: Request for Formal Interpretation

| am requesting a formal interpretation on the placement of placards for hazardous materials with subsidiary
hazards. i.e. Does the primary hazard placard have to be placed to the far left so the placards are read from left

to right when they are placed horizontally? If the Placards are placed in a diamond pattern for example

1

2 3 which position should the primary hazard be placed and were should the placement of the
subsidiary hazard be placed in relation the primary
4 placard.

Tracey G. Smith

Sr. Trucking & Regulatory Compliance Coordinator
PCS Sales, (USA) Inc.

(847) 849-4358

TGSmith@potashcorp.com

3/30/2007



