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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Maieriais Safety
Administration

Ms. Selin Hoboy Ref. No. 07-0057
Stericycle, Inc.

2333 Waukegan Road

Bannockburn, Illinois 60015

Dear Ms. Hoboy:

This responds to your March 9, 2007 letter requesting clarification of the requirements for
transporting regulated medical waste under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 171-180). Specifically, you ask about the exception in § 173.134(c) applicable to the
transportation of waste cultures and stocks and for clarification of the types of ma:erials that may
be transported on the same vehicle as waste cultures and stocks in accordance with the exception.

The exception in § 173.134(c)(2) permits a waste stock or culture of a Category B infectious
substance to be offered for transportation and transported as a regulated medical waste when it is
packaged in a rigid non-bulk packaging conforming to the general packaging requirements of

§8 173.24 and 173.24a and packaging requirements specified in 29 CFR 1910.1020 and
transported by a private or contract carrier in a vehicle used exclusively to transport regulated
medical waste. As your letter notes, in a final rule published [insert date] under docket number
HM-226A, we amended the language in this section to insert the phrase “used exclusively to
transport regulated medical waste” in place of the phrase “dedicated to the transpcrtation of
regulated medical waste”.

The change in terminology in § 173.134(c)(2) was intended to be a non-substantive editorial
change to standardize terminology used throughout the HMR. The terms “dedicated” and “used
exclusively” are synonymous. “Exclusive use” is not defined in the HMR, for other than
transport of radioactive materials. As used in the HMR, the terms “dedicated” and “used
exclusively” mean the vehicle is used for the transportation of a single commodity or class of

commodities.

According to your letter, it is difficult to identify and segregate waste cultures and stocks from
other types of medical waste generated by laboratories, hospitals, and similar facilities. You note
that typically waste cultures and stocks are treated to neutralize any infectious pathogens prior to
transportation, although untreated waste cultures and stocks may also be transportzd. You
indicate that waste generators may ask Stericyle to transport other types of medical waste in
addition to waste cultures and stocks, including:

e Plant and animal waste regulated by the Animal and Plant Health Inspecticn Service,
U.S. Department of Agriculture;
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e Waste pharmaceutical materials;

e Laboratory and recyclable wastes, such as fixer/developer, amalgam, lead foil, and
disinfectant materials;

o Infectious substances, including Category A infectious substances, that have been treated
to eliminate or neutralize pathogens;

o Forensic materials being transported for final destruction;

¢ Rejected or recalled health care products; and
e Documents intended for destruction in accordance with HIPAA requirements.

You indicate that all these waste materials are transported to facilities designated for the disposal
of medical waste.

As described above, the exception in § 173.134(c)(2) permits Category B waste cultures and
stocks to be transported as regulated medical waste in a rigid non-bulk packaging conforming to
certain general packaging requirements when transported by a private or contract carrier in a
vehicle used exclusively to transport regulated medical waste. An exclusive-use vehicle is one
used for the transportation of a single commodity or class of commodities; transportation in an
exclusive-use vehicle in accordance with the exception prevents inadvertent contamination of
other types of materials, including non-medical waste materials. The operations vou describe for
the transportation of waste cultures and stocks appear to meet the intent of this exception. While
the materials you transport on the same vehicle as waste cultures and stocks are not regulated
medical waste, as that term is defined in the HMR, all the materials are considered medical waste
and are transported to facilities designated by local authorities and designed for the disposal of

medical waste.

Further, under § 173.134(c)(2), you may transport medical or clinical equipment and laboratory
products on the same vehicle as the waste cultures and stocks covered by the exception, provided
they are properly packaged and secured against exposure or contamination. The term
“laboratory products” is not defined in the HMR. However, the materials you describe are
generated from laboratories and health care facilities and, thus, may be considered laboratory
products for the purposes of the exception.

Therefore, it is the opinion of this Office that the transportation operation you describe is
consistent with the terms of the exception in § 173.134(c)(2). Therefore, you may transport the
types of medical waste described in your letter on the same vehicle you use to transport waste

cultures and stocks.



I hope this information is helpful. Please let me know if I can be of further assistance.

Sincerely,

7. /J
Susan Gorsky /y
Regulations officer
Office of Hazardous Materials

Standards
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Mr. Edward Mazzullo, Director
Office of Hazardous Materials Standards E)( C€F+ 10NS “(:g,r' M ed ’CCL{ waﬁ{'e

400 Seventh Street, S.W. O 7 0057
PHH-10
Washington, DC 20590

March 9, 2007

RE: FINAL RULE HM 226A - INTERPRETATION OF “EXCLUSIVE” MEDICAL
WASTE CARRIER UNDER 49 CFR 173.134

Dear Mr. Mazzullo:

I am writing in reference to a recent 1anguage change under Final Rule HM 226A. In this
final rule there is a section relating to the transportation of regulated medical waste.
Specific section reference is 49 CFR 173.134 (c)(ii)(2) “[Category B waste culture or
stock] transported as regulated medical waste when it is packaged in a rigid non-bulk
packaging conforming to the general packaging requirements of 173.24 and 173.24a and
packaging requirements under 29 CFR 1910.1030 and transported by a private or contract
carrier in a vehicle used exclusively to transport regulated medical waste.” Prior to this
change the term “dedicated” was used instead of “exclusively”. Based on the literal
interpretation of these regulations it would mean that materials other than regulated
medical waste could not be on the vehicle at the same time.

Although, we recognize that the mixed cultures and stock materials which may be present
in the containers is minimal and often more specifically from lab type environments, the
potential still exists. It is also typical that wastes generated in these environments are
pretreated prior to being disposed of in the regulated medical waste. However, due to
the way that generators package their waste to take advantage of this exception, it would
be difficult to ensure exclusivity for these materials alone.

We are requesting clarification that this new term does not change the intent of the
regulation. Prior to this, the interpretation was that as a private carrier, primarily
dedicated to the transport of regulated medical waste, other materials could be present on
the vehicle. However, there are other waste streams that are transported as a service to
generators for the safe and efficient transport of their waste materials. All drivers and
employees are fully trained on the proper handling, transport and emergency response to
these other waste materials. This provides generators with an efficient anc. compliant
option for transporting their wastes. Other such wastes which generator’s may request to
be transported that are not necessarily regulated medical waste by definition may include:
s US Department of Agriculture — Animal and Plant Health Inspection Service —
Wastes defined under 7 CFR as regulated garbage, including plant and animal waste,
and are required to have specific packaging, documentation and destruction
requirements
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o Waste pharmaceuticals — pharmaceutical materials which are meant for final
destruction and no longer have value by manufacturer definition; packaged in
accordance with regulations and separately documented as required

e Lab and Recyclable wastes — for example fixer/developer for recycling, amalgam for
recycling, lead foil for recycling, disinfectant materials etc. — Packaged in accordance
with regulations and separately documented as required

o Treated Category A infectious substances which generators chose to over classify

e Documents for destruction under HIPAA requirements

e Evidence materials — non weapon law enforcement materials sent for final
destruction

o Off specification products from manufacturers due to rejection or recal!, normally
considered solid waste, which is transported for destruction

Current needs of the industry and generators are that other waste streams, which are also
classified, marked and packaged appropriately, could be transported with regulated
medical waste without compromising public health and safety. The ability to transport
these materials together would also support greater compliance of proper segregation and
characterization of materials by the generator leading to a more environmentally
responsible disposal of these materials.

We would like to clarify that these additional waste materials can be transported with
regulated medical waste so long as all materials are properly classified, marked and
packaged appropriately. Additionally, we assume that it was not the intent of the change
in words, to change the practices of the medical waste industry. We appreciate your
consideration on this matter. Please feel free to contact me if you have ény further
questions at 847-943-6685/shoboy@stericycle.com.

Sincerely,

Selin Hoboy
Stericycle, Inc

CC: Deputy Robert A. Richard — Deputy Associate Administrator for Hazardous
Materials Safety
Joseph Solomey — Assistant Chief Counsel for Hazardous Materials Safety Office
of Chief Counsel.
Alice Jacobson, Medical Waste Institute



