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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

Ms. Kia Trace Ref. No.: 07-0040
Public Works Department Jacksonville

Box 5, Building 27

Naval Air Station

Jacksonville, FL 32212

Dear Ms. Trace:

This is in response to your February 6, 2007 letter, regarding the use of the proper shipping
description, “Environmentally hazardous substances, (liquid or solid), n.o.s.” under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask when
shipping a hazardous waste, whether the word “waste” is authorized to be used in association

with this proper shipping description.

In accordance with § 172.101(c)(9), if the word “waste” is not included in the hazardous material
description in Column 2 of the Hazardous Material Table, the proper shipping description for a
hazardous waste (as defined in § 171.8), must include the word “waste” preceding the proper
shipping name of the material, for example “Waste environmentally hazardous st bstances,
(liquid or solid), n.o.s.” Additionally, Special Provision 8 authorizes a shipper to ship a
hazardous substance that is not a hazardous waste under the proper shipping description “Other
regulated substances, (liquid or solid), n.o.s.” Based on the information provided, Special
Provision 8 does not apply to you.

Please be advised that the proper shipping description “Environmentally hazardous substance,
(liquid or solid), n.o.s.” may also be used for a material not specifically listed in the § 172.101
hazardous materials table and which meets the definition of a Class 9 material. A material need
not meet the definition of a hazardous substance in § 171.8 to be associated with this proper
shipping description.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.
Sincerely,

ok CDE

Charles E. Betts
enior Transportation Specialist
tce of Hazardous Materials Standards
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From: Trace, Kia E CIV NAVFAC SE [kia.trace@navy.mil]
Sent: Tuesday, February 06, 2007 10:01 AM
To: INFOCNTR <PHMSA>
Cc: Trace, Kia E CIV NAVFAC SE

Subject: Special Provision 8/ 49 CFR
Importance: High

I received a call this morning with the answer to my question below. I need to get clarification "in
writing" please.

Thank you,

Kia Trace

I am trying to get clarification concerning the "proper" use of the shipping name "Environmentally
Hazardous Substances". When shipping HAZARDOUS WASTE is this shipping name allowed if you
place the word waste in front of the description? Or is that what special provision & is for? I have been
under the impression that if you use the "EHS" shipping name you would use it for items other than
waste but IS IT allowed for shipping hazardous waste?

Thank you,
Kia Trace

PWD JACKSONVILLE
NAVFAC SE ENVIRONMENTAL DIVISION
(904) 542-3358 EXT. 4565

(904)542-5979/2916

FAX (904) 542-8153

ALT FAX (904)542-4315
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