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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

MAR 20 2007

Ms. Jennifer Eberle Ref. No. 07-0024
Veolia ES Technical Solutions, L.L.C.

One Eden Lane

Flanders, NJ 07836

Dear Ms. Eberle:

This is in response to your February 6, 2007 letter requesting clarification of the
requirements in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180)
related to 1) the appropriate hazardous materials description for a lab pack of waste
materials prepared in accordance with § 173.12(b); and 2) the classification of subsidiary
hazards for hazardous materials that do not have those subsidiary hazards listed in
Column 6 of the § 172.101 Hazardous Materials Table (HMT) in association with the
appropriate hazardous materials description.

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. Does the prohibition for packaging a Division 6.1 Packaging Group I material under
§ 173.12(b)(3) apply to a waste material that has a Division 6.1 Packing Group 1
subsidiary hazard (e.g., Waste Hydrofluoric acid, 8 (6.1), UN1790, PG I)?

Al. Yes. Section 173.12(b)(3) lists waste materials that may not be packaged or
described under paragraph (b) including a Division 6.1 Packing Group I material.
Regardless of the waste material classification as primary or subsidiary, a was e material
meeting the definition of Division 6.1 Packing Group I is prohibited from being packaged
or described under paragraph (b).

Q2. Is it assumed that the packing group assignment for the subsidiary hazard(s) listed in
Column 6 of the HMT is the same as the packing group for the primary hazard of the
material?

A2. In accordance with the precedence of hazard table in § 173.2a(b), the most stringent
packing group assigned to a hazard of the material takes precedence over other packing
groups. For example, a material meeting Class 3 PG II and Division 6.1 PG I is classified
as Class 3 PG 1.

Q3. May one hazardous materials description be used to describe a lab pack prepared in
accordance with § 173.12(b) that contains multiple waste materials of the same hazard
class (e.g., “Waste flammable liquid, toxic, corrosive, n.o.s., 3, (6.1, 8), UN3286, PG II”
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used to describe a lab pack containing “Waste flammable liquids, n.o.s., 3, UN1993, PG
II;” “Waste flammable liquids, toxic, n.o.s., 3 (6.1), UN1992, PG II;” and “Waste
flammable liquids, corrosive, n.o.s., 3 (8), UN2924, PG II"")?

A3. A generic description from the HMT may be used in place of specific chemical
names, when two or more chemically compatible waste materials in the same hazard
class are packaged in the same outside packaging. Chemically compatible materials
having the same primary hazard class, but different subsidiary hazard classes, and not
otherwise prohibited by § 173.12(b)(3), may be packaged together in the same outside
packaging.

The generic description, "Waste flammable liquid, toxic, corrosive, n.o.s., 3 (6.1, 8),
UN3286, PG IL," is an acceptable generic description for materials shipped in a lab pack
when all the subsidiary hazards are present. However, when materials being shipped in a
lab pack have only the toxic or corrosive subsidiary hazards present, the generic
descriptions, "Waste flammable liquids, toxic, n.o.s." or "Waste flammable liquids,
corrosive, n.o.s." must be selected, as appropriate. Note that only those waste materials
defined as hazardous waste in § 171.8 may be described with a proper shipping name that
includes the word “waste.”

Q4. May additional subsidiary hazards be included in the shipping description even
though the hazards are not shown in Column 6 of the HMT for a particular hazardous

materials description?

A4. If it is specifically determined that a material meets the defining criteria for a
subsidiary hazard that is not shown in Column 6 of the HMT for a hazardous materials
description, the subsidiary hazard class or division number must be identified on the
shipping paper in accordance with § 172.202(a)(2).

Q5. Isit correct to include a Class 7 subsidiary hazard in the shipping description for a
material that meets the definition of multiple hazards including a limited quan:ity Class 7
radioactive material?

AS. Yes. See A4.

Q6. When classifying a material with more than one hazard in accordance with § 173.2a,
should subsidiary hazards be considered?

A6. In accordance with § 173.22, it is the shipper's responsibility to properly classify a
hazardous material and assign it a proper shipping name from the HMT. Section
172.101(c)(12)(iii) states that if a material meets the definition of more than one hazard
class and is not specifically identified by name in the HMT, then the hazard class of the
material must be determined using the precedence criteria specified in § 173.2a. To
properly class a mixture containing hazardous components, you must analyze and test the



entire mixture to determine its primary hazard class and if it poses any subsidiary
hazards. Please note that the mixture you describe in your letter may or may not exhibit
the hazards of one or all of its components.

Sincerely,

Chigf; Standards Development
Ufﬁie of Hazardous Materials Standards
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February 6, 2007

Dear Mr. Mazzullo,

Please accept this letter as a request for a formal interpretation from your office. Veolia wishes to
receive clarification related to 1) selecting the proper generic description for a packaging prepared in
accordance with the lab pack exception for waste materials provided under 173.12(b) and, 2) the
assignment of additional subsidiary hazards to a shipping description when those hazards are not
otherwise indicated in column 6 of the §172.101 Hazardous Materials Table (HMT).

Question 1:
Currently, Division 6.1, PG I waste materials are prohibited from being packaged under the lab pack

exception provided under §173.12(b).

Does this restriction also apply when the 6.1 PG I is present as a subsidiary hazard?

Example: Waste Hydrofluoric acid, 8, (6.1), UN1790, PG I
- Does this material qualify for the relief provided under 173.12(b) for waste materials in lab pack
packagings?
- When an entry is listed in the Hazardous Materials Table with more than one hazard, is it
assumed that the packing group for the subsidiary hazard(s) is the same as the packing group
identified for the primary hazard?

Question 2:
A lab pack prepared in accordance with §173.12(b) contains 3 separate inner packagings. Each of the

inner packagings contains a different material. The proper shipping descriptions for the rnaterials are as
follows:

Waste flammable liquids, n.o.s., 3, UN1993, PG II
Waste flammable liquids, toxic, n.o.s., 3, (6.1), UN1992, PG II
Waste flammable liquids, corrosive, n.o.s., 3, (8), UN2924, PG II

Is it compliant with the HMR to assign the following single shipping description to the package to describe
all 3 waste materials contained within the lab pack?

Waste flammable liquid, toxic, corrosive, n.o.s., 3, (6.1, 8), UN3286, PG II

Question 3:
Is it permitted to include additional hazard labels/subsidiary hazards to a hazardous materials description

that are otherwise not shown in Column 6 of the HMT for a shipping description, if you believe those
additional hazards to be present in the hazardous material? If so, is there a limit to the number of

Veolia ES Technical Solutions, L.L..C.
1 Eden Lane

Flanders, NJ 07836
jennifer.eberle@veoliaes.com
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additional hazard labels/subsidiary hazards added as long as they are applicable to the hazardous
material?

Example 1 (additional hazards present in a single mixture):

A shipper has a single hazardous waste mixture consisting of monochloroacetic acid and carbon
tetrachloride. Because this mixture is not specifically listed by name in the HMT, he selects a generic
n.o.s. description that most accurately describes the material, ‘Flammable liquid, toxic, corrosive, n.o.s.”.
Based on his knowledge of the waste mixture, he strongly believes this mixture also exhibits dangerous
when wet properties, therefore, he includes Division 4.3 as an additional label/subsidiary hazard to the
shipping description. The shipping description is then indicated on the packaging and shipping papers as
follows:

Waste Flammable liquid, toxic, corrosive, n.o.s. (Monochloroacetic Acid, Carbon Tetrachioride), 3, (6.1, 8,
4.3), UN3286, PG II

Example 2 (additi‘onal hazards present in a lab pack container):

A lab pack contains two separate inner packagings. Each of the inner packagings contains a different
material. The proper shipping descriptions for the materials are as follows:

Waste water-reactive liquid, corrosive, n.o.s., 4.3, (8), UN3129, PG II
Waste water-reactive liquid, toxic, n.o.s., 4.3, (6.1), UN3130, PG II

Is it compliant with the HMR to assign a single shipping name to describe both waste materials contained
within the lab pack and indicate all subsidiary hazards present even when they are not indicated in
Column 6 of the HMT for the shipping description?

Waste water-reactive liquid, corrosive, n.o.s., 4.3, (8, 6.1), UN3129, PG (I

Example 3 (limited quantity radioactive materials):

When describing a hazardous material that also meets the definition of a limited quantity Class 7
material, is it correct to indicate class 7 as a subsidiary hazard in the shipping description? For example:

Waste Flammable liquid, toxic, corrosive, n.o.s., 3 (6.1, 8, 7), UN3286, PG II, Limited quantity radioactive
material

Question 4:
In reference to §173.2a, should subsidiary hazard classes be considered when determining the proper

classification of a material having more than one hazard?

Example
A hazardous waste mixture in a single packaging contains the following materials:

- 50% Zinc metal (4.3 primary hazard class and a 4.2 subsidiary hazard, PG I)
50% Cadmium powder (4.1 primary hazard class and a 6.1 subsidiary hazard, PG II)

After using the precedence table in §173.2a(b), Veolia believes the shipping description assigned to the
mixture should be:

Waste water-reactive solid, self-heating, n.o.s. (zinc powder, cadmium powder), 4.3, (4.22), UN3135, PG
I

Would it be incorrect to add 4.1 and 6.1 to the shipping description as additional subsidiary hazards?

Veolia ES Technical Solutions, L.L.C.
1 Ecen Lane

Flanders, NJ 07836
jennifer.eberle@veoliaes.com
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Question 5:
When additional subsidiary hazard labels are required for a package in accordance with 3172.402, should

the additional hazard(s) be included in the proper shipping name as a subsidiary hazard”

Thank you in advance for providing clarification to the questions included in this letter. lease feel free
to contact me at 973-448-4209 or jennifer.eberle@veoliaes.com if additional information is required.

Sincerely,

Jennifer Eberle
Manager, Transportation Compliance

Veolia ES Technical Solutions, L.L.C.
1 Eden Lane

Flanders, NJ 07836
jennifer.eberle@veoliaes.com

(973) 448-4209



