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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Wash ngton, [.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

WAR 1 2007

Ms. Pamela Morden MT (ASCP), MPH Ref. No. 07-0023
Laboratory Bioterrorism Readiness Coodinator

NM Scientific Lab

700 Comino de Salud NE

Albuquerque, NM 87196-4700

Dear Ms. Morden:

This is in response to your January 25, 2007 e-mail regarding the materials of trade exceptions
(MOTS) under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You
state that you receive potential pathogens (formerly belonging to risk group 2 and 3) that have
been isolated from patients for further identification and testing. You ask whether a private
courier service can use MOTS to transport non-Category A cultures that are intentionally
propagated, but are not contained in human or animal samples.

The answer is no. Under § 173.6 of the HMR, the MOTS exception may be used :o transport a
Division 6.2 material, other than a Category A infectious substance, contained in human or
animal samples (including, but not limited to, secreta, excreta, blood and its components,
tissue and tissue fluids, and body parts) being transported for research, diagnosis,
investigational activities, or disease treatment or prevention, or is a biological product or
regulated medical waste.

Although your material i1s other than a Category A infectious substance, it is not contained in
human or animal samples and, therefore, does not meet the requirements for the M.OTS
exception for Division 6.2 material found under § 173.6.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

744

7Jo . e,
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Jarman, Erin <PHMSA> 01-003 3

From: Morden, Pam, DOH [Pam.morden@state.nm.us]

Sent:  Thursday, January 25, 2007 1:31 PM

To: INFOCNTR <PHMSA>

Cc: Oty, Gary, DOH; Nihart, John, DOH; Bell, Melissa, DOH

Subject: Request for Written Response to Question About 49 CFR Part 173.6

Hello, DOT Hotline Staff:

| submitted a similar question to the one below via your website on July 13, 2006 and received a very quick and
satisfactory reply by phone from Rob, but now that we're passing the information on to others we've been asked
to supply the DOT's response in writing. Could you help us out? Thank-you kindly!

Category: Shippers-General Requirements for Shipments and Packaging (Sections 173.1 - 173.476)

Comments/Question: I've read the new (June 2, 2006) 49 CFR Part 173.6 (Materials of Trade Exceptions) but am
still unclear about this: can a private courier service transport non-Category A "cultures” (i.e., Category B
infectious substances, intentionally propagated, but not contained in human or animal samples)? This issue is
extremely important to us as a Public Health Laboratory, as our submitters must often send potential pathogens
(formerly belonging to risk groups 2 & 3) isolated from patients to us for further identification and testing.

Pamela Morden MT(ASCP), MPH

Laboratory Bioterrorism Readiness Coordinator
NM Scientific Lab

700 Camino de Salud NE

Albuquerque, New Mexico 87196-4700

office: (605) 841-2511

cell: (505) 250-6244

fax: (505) 841-2543

e-mail: pam.morden@state.nm.us

Confidentiality Notice: This e-mail, including all attachments is for the sole use of the intended recipient
(s) and may contain confidential and privileged information. Any unauthorized review. use, disclosure
or distribution is prohibited unless specifically provided under the New Mexico Inspection of Public
Records Act. If you are not the intended recipient, please contact the sender and destroy all copies of this
message. -- This email has been scanned by the Sybari - Antigen Email System.
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