400 Seventh Street, S.W.

U.S. Department
of Transportation Washingtor, D.C. 20590

Pipeline and MAR 29 207
Hazardous Materiais Safety
Administration

Mr. Terrance Dickerson Ref. No. 07-0014
Arizona Public Service/ PVNGS

Mail Station 6313

5801 South Wintersburg Rd.

Tonopah, AZ 85354

Dear Mr. Dickerson:

This responds to your January 19, 2007 letter requesting clarification of the training
requirements in § 172.704 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). Specifically, you ask about the applicability of the training requirements to
crane operators and other persons involved with handling and loading of pac <ages and
containers of articles and materials regulated as Class 7 materials under the HMR. Your

questions are paraphrased and answered below.

Q1. How do the training requirements apply to the personnel involved in the following
operations: (1) removal of a valve from system piping by mechanical maintenance,
rigging and crane personnel; (2) transfer of the valve to the container loading area by
crane personnel; (3) loading of the valve into a container by crane personnel, crane
signalmen, and an employee providing directions as to how the valve must be loaded;

(4) securing the valve in the container by maintenance personnel; and (5) placing and
securing the closure on the container by crane personnel, maintenance personnel, and an

employee providing directions?

Al. In the scenario, the crane operators, maintenance personnel, and crane signalmen
are not considered hazardous materials employees (hazmat employees) as that term is
defined in the HMR and, thus, are not subject to the training requirements in § 172.704.
As your letter indicates, the employees providing directions as to how the valve must be
loaded and secured in the container and how the container must be closed and secured are
considered hazmat employees and must be fully trained in accordance with the regulatory

requirements.

Q2. How do the training requirements apply to the personnel involved in the following
operations: (1) disassembly of robotic inspection equipment; (2) performance of a
radiological survey of the disassembled robotic inspection equipment;

(3) decontamination of the disassembled robotic inspection equipment; (4) transfer of the
equipment by crane to the packaging location; and (5) placement of the equipment in a

cargo container for transportation?
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A2.  In the scenario, the personnel who disassemble the equipment, decontaminate the
equipment, and transfer the equipment to the packaging location are not considered
hazmat employees and are not subject to the training requirements in § 172.704.
Employees performing radiological surveys and employees directing the placement of the
equipment in a cargo container are considered hazmat employees and must be fully ’
trained in accordance with the regulatory requirements.

Q3.  How do the training requirements apply to the personnel involved in the following
operations: (1) collection of waste or other materials from locations throughout the
facilities; and (2) movement of previously used “Empty” containers within the facility?

A3.  Movement of materials that occurs solely within a contiguous facility boundary
where public access is restricted is not subject to HMR requirements; thus, employees
who perform functions related to such movement are not required to be trained.

Q4.  In accordance with § 172.704(c), a new hazmat employee or a hazmat employee
who changes job functions may perform job functions prior to the completion of training
provided the employee is under the direct supervision of a properly trained hazmat
employee and training is completed within 90 days of employment or the change in job
functions. Is this provision also intended to apply to contract personnel emgloyed for
periods of less than 90 days or to contract personnel employed for multiple periods of 90
days or less with the same or a different employer?

A4.  The provision in § 172.704(c) is intended to apply to contract personael employed
for periods of less than 90 days. Note that the person providing direct supervision must
be able to instruct the employee on how to properly perform the hazmat function, must
observe performance of the hazmat function, and must be able to take immediate
corrective action in regard to any function not performed in conformance with the HMR.
The provision in § 172.704(c) is not intended to apply to contract personnel emploved for
multiple periods of 90 days or less with the same employer. This provision is intended to
address short-term employment. Since contract personnel employed for multiple periods
of 90 days or less with the same employers retain employment for greater then ninety
days (even though they may not be performing the hazmat functions for greater than
ninety consecutive days) and may perform these functions again, they must te properly

trained.

I trust this answers your inquiry.

Sincerely,
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‘John A. Gale

Chief, Standards Development

. Office of Hazardous Materials Standards
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Per our phone conversation on 10/27/06, | am providing the following scenarios for consideration in
determining the DOT Hazmat training requirements of the employees involved in these activities. The area of
concern involves the handling of materials prior to and during placement into the transportation package. | have
reviewed HM-223 and subsequent letters of interpretations concerning the definition of a Hazmat Employee, as
well as 49CFR172 Subpart H training criteria, with questions remaining following the Region IV event we
discussed.

Scenario #1: Loading of Large Valves into a General Design Package - This process begins with the removal
of a large valve from system piping. To facilitate the handling of the valve, a building crane is attached to the valve
prior to removal from the system. Mechanical Maintenance, Rigging and Crane personnel pe form these activities.
The valve is transferred to the container loading area which is typically not in the general vicinity of the removal
activities. The crane operator is located at a considerable distance, approximately fifty feet or more, from the
evolution and may or may not be able to see the loading of the container. In the loading area, 49CFR172 Subpart
H trained Hazmat Employee(s) provides directions for loading the valve into the container to the signatman
directing the crane operator. The valve is lowered onto a base plate within the container and is secured with bolts
by maintenance personnel. This valve is then disconnected from the crane and the crane is used to place a metal
enclosure over the valve which is then secured to the container base by Maintenance personnel under the
direction and verification of a Hazmat Employee(s). The Mechanical Maintenance, Rigging ar d Crarie personnel
operate under PVNGS site work orders which do not reference DOT transportation functions. Procedures
referencing DOT transportation and packaging functions are the responsibility of the trained Hazmat Employee(s)
at the packaging location as described in PVYNGS procedures. All further actions in support of packaging and
shipment are performed by Hazmat Employee(s) concerning transportation functions.

Scenario #2: Loading of Inspection Equipment into a Large General Design Package (Sezlands) - This
process involves the disassembly of Robotic Inspection Equipment that is owned and operated by a contract
company (i.e. Westinghouse, General Electric, Framatone) at a location adjacent to or removed from the
packaging location. The inspection equipment is typically disassembled by Vendor technicians familiar with the
equipment. A radiological assessment survey is performed by Hazmat Trained Empioyee(s) for surveys
supporting transportation functions prior to wrapping the material for contamination control purposes. The material
may be decontaminated prior to wrapping by Decon personnel. The material is then hand carried or lifted by
crane as in scenario #1 to the packaging location. A Hazmat Trained Employee is responsible for and directs the
placement of all items being loaded into the cargo container. All further actions are performed by Hazmat
Employee(s) concerning pre-transportation functions.

Scenario #3: Miscellaneous Material Handling within a Facility Prior to Shipment - This process includes
collection of waste or other materials from various locations throughout the facility. This material is typically placed
in containers to facilitate handling due to the quantity of objects and types of materials. Additionally, previously
used "Empty" containers may also be moved within the facility by various work groups. These containers are then
turned over to a 49CFR172 Subpart H trained Hazmat Employee(s) when the determination is made that the
containers and contents will require shipment from the facility. The Hazmat Employee(s) performs the required
packaging inspections (i.e. gasket inspections, container closure, contents verification and rad ological
assessments to comply with DOT regulations and all further transportation functions.

Non Hazmat Employee - Work orders and procedures used by Mechanical Maintenance, Rigging, Crane,
Vendor, Decon and other various personnel do not include signatures or information concerning transportation
functions. These personnel also receive training and qualifications relevant to their respective disciplines. Actions
performed by these individuals would not be different regardiess of the material or containers eventual disposition,
for example storage or movement within the facility for reuse verse shipment in accordance with DOT regulations.

Hazmat Employee - The 49CFR172 Subpart H trained Hazmat Employees in the above scenarios are
responsible for hazard class determination, package selection, the filling process, securing of the container
closure in accordance with the manufactures criteria and alf further activities involved in the shioment preparation.
In addition, DOT radiological surveys, packaging integrity inspections (i.e. gaskets, vents, plugs, bolts, etc.),
blocking or bracing of package contents and weight measurements are performed by the Hazmr at Employee(s) in
accordance with APS/PVNGS procedures. Pre-transportation safety functions are the responsibility of and

1/19/2007



KE: 49CER]1 /2 Subpart H Itaining Criteria Page 3 of 3

documented by the Hazmat Employee.

Question #1: Do the above scenarios satisfy the DOT regulations in regard to the Hazmat Employee leve| of
involvement and responsibility in pre-transportation functions?

Question #2: If answer is No to Question #1, where do the pre-transportation functions begih in the above
scenarios?

Question #3: If answer is No to Question #1, What "Function Specific" training would be requirad to comply
with 49CFR172 Subpart H for the Mechanical Maintenance, Rigging, Crane, Vendor, Decon and other various
personnel listed in the above scenarios?

Question #4: It is my understanding that the references in 49CFR172.704 (c) to a new Hazmat Employee
who changes job function is not intended for contract personnel whom are employed for periods of 90 days or
less. This would allow an individual to work as a Hazmat Empioyee for different employers indefinitely. The intent
is for an individual to work as a Hazmat Employee until the training becomes available, however it shall not
exceed a 90 day period. Is this a correct understanding of the intent regarding changes in job function?

Question #5: Does the 90 day training exemption apply to transient contract personnel enployed for multiple
periods of 90 days or less with the same or different employer?

Your assistance in answering the above questions is appreciated. If you desire further in‘ormation or
clarification on the above, please contact myself at (623) 393-3729 or Z32438 @ apsc.com.

Terrance Dickinson

RP Shipping Sr.
Arizona Public Service/PVNGS

Email Firewall made the following annotations

--- NOTICE ---

This message is for the designated recipient only and may contain confidential, privileged or proprietary
information. If you have received it in error, please notify the sender immediately and delete the original
and any copy or printout. Unintended recipients are prohibited from making any other use of this e-mail.
Although we have taken reasonable precautions to ensure no viruses are present in this e-mail, we accept
no liability for any loss or damage arising from the use of this e-mail or attachments, or for any delay or

errors or omissions in the contents which result from e-mail transmission.
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