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U.S. Department MAR o 2007 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Wash ngton, D.C. 20590
Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

Mr. J.E. Pomajzl Ret. No.: 07-0010

Second Class Marine Science Technician (MST?2)
United States Coast Guard

2760 Sherwood Lane Suite 2A

Juneau, AK 99801

Dear Mr. Pomajzl:

This is in response to your January 10, 2007 letter requesting clarification of the Flazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to vessel stowage requirements.
Your questions are paraphrased and answered below:

QL.

Al.

A2,

Q3.

Certain deck barges stow containers perpendicular to the center line (container entrance
facing either port or starboard on deck) versus parallel to the centerline as found on most
container ships. For deck barges that stow containers perpendicular to the centerline,
does the term “container space” still need to meet the definition found in § 176.83(f)(4)
which defines a “container space” as distance of not less than 6 m (20 feet, fore and aft or
not less than 2.5 m (8 feet) athwartship.

The answer is yes. Although the definition of “container space” in § 176.83(f)(4) is
based on the dimensions of a typical 20 foot container when in parallel with the keel, the
definition is a distance, 6 m (20 feet) fore and aft or not less than 2.5 m (8 “eet)
athwartship.

Can the definition of “container space” change to 2.5 m (8 feet) fore and aft when the
containers are stowed on deck perpendicular to the centerline?

The answer is no, the definition does not change when containers are stowed on deck
perpendicular to the centerline. However, § 176.65 does allow for alternat ve stowage
procedures at the discretion of the Captain of the Port (COTP), who must determine if the
alternative stowage procedures will insure a level of safety at least equal to that afforded
by regulatory requirement concerned.

What method is used by the COTP to “insure a level of safety at least equal to that
afforded by regulatory requirement concermed?”’
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A3.  The COTP has the discretion to use any method when allowing an alternative stowage
procedure. For example, the COTP may require fire resistant barriers between containers
to prevent a fire from spreading to other containers, if such an event occu-s.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office.

Sincerely, ,
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Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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To: PHMSA - OFFICE OF HAZARDOUS MATERIALS STANDARDS

Subp: GUIDANCE REGARDING THE APPLIATION OF STOWAGE AND
SEGREGATION REGUEATIONS TO DECK BARGES WITH NON-STANDARD
STOWAGHE

Ref (a) Title 49 Code of Federal Regulations (CEFR). Parts 100-185

[ As per Title 49 CFR. Part 105200 T am seeking euidance on the following situation:

a. Certain deck barges in Southeast Alaska stow containers perpendicular to the centerline
(cortainer entrance facing cither port or starboard on deck) versus parallel to the centerline as
found on most container ships (container entrance facing bow or stern).

b. For deck barges that stow containers perpendicular to the centerline. does the term
container space” still need to meet the definition found in Title 49 CFR, Part 176.83¢0)(4) which
states a contatner space means a distance of not less than 6m (20 feet) fore and aft or not less
than 2.5m (8 feet) athwartship? Can the definition of container space change to 2.5m (8 feet)
fore and aft when the cortatners are stowed on deck perpendicular to the centerlin:?

¢. What method is used o determine an “equivalent level of safety” as found it Title 49 CFR,
Part 176.657 1 ask this becuse if the definition of a container space is fixed at 6 (20 feer) than
shippers in Southeast Alaska may run into complinnce ditficulties und need to develop different
solutions to stowage problems on barges that carry containers perpendicular to the centerline.

20 Any guidance on this would be appreciated. 1T have enclosed an example of the stowage
problem based on a real incident Coast Guard inspectors found. 1 vou require fur her
clurification of the problzm. please call me at (907) 463-2434. Thank you.
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Red/ Dark Color represent hazardous containers

Example of Acceptable
"Away From" stowage.
No segregation required.

2 Example of Acceptable
& “Separated From" & "Separate by a complete

compartment or hoid from" stowage. 1 container space
3 separation required and not in the same vertical stack. 7’/%@’3 [} ﬁte \0
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"Separated longitudinally by an intervening complete
compartment or hold from" This requires four container
spaces of separation. Must be stowed on deck.

. _/

Mote: Containers of like Hazard classes require no separation and containers with
DOT-E 111803 decals adjacent to the placards are exernpt from segregation
requirements

These stowage restrictions are based on our interpretation of 49 CFR. These
regulations are modified every year by the federal government so the actual 43 CFR
supersedes anything printed in this diagram.
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Barge Segregation of Hazardous Materials

We are required to provide segregation or separation between containers when they contain some classes of
hazardous material per section 176.83. The table below shows the segregation requirements for placarded
hazardous containers when stowed on a barge. Note that if a container has a placard and a DCT exemption
sticker (DOT-E 11503) adjacent to the placard it is exempt from segregation requirements. If “here is not an
exemption sticker it must be segregated as required below. Note that two containers of the same hazard
class are considered compatible and can be stowed together with no segregation between therr.

TABLE 176.83(b)—GENERAL SEGREGATION REQUIREMENTS FOR HAZARDOUS MATERIALS
{Segregation must also take account of a single secondary hazard labet, as required by paragraph (a)(6) of this ection.}

1.1

Class 1:?' 1.3 :; 21[22)23| 3 | 41| 4243|5152 6162 7 8 9
H !

Explosives, 1.1, 1.2, 1.5 M O ¢ 4 2 2f 4 4 4 4 4 2l 4 2 4 x
b 13 o o ) 4 2 2 4 3 3 4 4 2l 4 2 2 x
14,16 of of e 2 of o 2 2 2f =2 2 X 4 21 2 x
F gases 2.1 4 4 2 X X X 2] 1 2 X 2 X} 4 2| 1 X
Non-toxic, gases 2.2 ol 2 i x x| x o x 1 x x X4 | x x
P gases 2.3........; 2l 2 1 x x X x| 2 X x X o2 o X x
F e liquids 3 4 4 2 2 9 2 x x 2 1| 2 x 3 2 x.x
Fl ble sofids 4.1 4 3 2 1 x x‘ X X 1 ¥ 1 X 3 2 9 x
ponta y ible sub 4.2 a 3 2 2 4 2 2 o x 4 2 1 3 2 1 x
which are dangy whenwetd.d.......] 4 4 2 x X x o x 9 x 2 xt 2 2 9 x
O > X - o 4 =2 2 x| x 2 1 2l x 1 i 2 X
Organic p 52 s a4 2 2 o 2 2 =2 2 2 2 1 2l o x
Polsona 8.1 2f o x| x x ¥ x x o x 1 X Xt x| X
b 8.2 4 4 4 2 2 2 2l 3 1 al x
R 7 2l 2f i 4 2 2 2l X X 2 x
C 8 4 2] 2 1[ X X X 1 1 t 2 X| 2| X X
g 9 o o oxoxpox o x X ox X x X| X X x

For "On Deck" Barge Stowage Segregation refer to Table 176.83(f). Columns for closed versus
closed. Below is the description of segregation required for each case. The stowage restrictions
below are based on our interpretation of 49CFR. These regulation are modified every year by the
Federal Government so the current 49 CFR supersedes anything printed in this section.

1 & X = Requires no segregation.

2 & 3 = Separated by one container space horizontally and stowage in the same vertical stack is

not permitted.

4 = Requires 4 container spaces separation horizontally and must be stowed on deck.

(*) = Maintain 20' of separation unless compatibility groups are compatible as determined in

Table 176.144(a) .

Below is a quick reference of segregation requirements for some of the containers
containing hazardous materials that we handle most often.

Haz-Mat Haz-Mat Segregation Required
Non-flammable gas 2.2 Corrosive 8 None
Non-flammable gas 2.2 Oxidizer 5.1 None 3
Flammable gas 2.1 Corrosive None
Flammable gas 2.1 | Oxidizer 5.1 One container space
Flammable gas 2.1 | Non-flammable gas 2.2 None i
| Oxidizer 5.1 Corrosive 8 | One container space

Note: All Explosives Containers regardless of their classification must be stowed in first “ier on

deck only.



