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Materials Safety Administration 007

Mr. Dale Austin Ref. No.: 06-0273
Quality Manager

Piedmont Plastics, Inc.

5010 West W.T. Harris Boulevard

Charlotte, NC 20221-6006

Dear Mr. Austin:

This is in response to your December 1, 2006 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to over the countar sales.
Specifically, you ask if imited quantities of hazardous materials that are reclassed as “consumer
commodity, (ORM-D)” are subject to the HMR when sold over the counter to customers at a
retail sales establishment.

As specified in § 171.1, the HMR goVern the transportation of hazardous materials in intrastate,
interstate and foreign commerce. The term “in commerce” means in furtherance of a
commercial enterprise. Accordingly, hazardous materials that are sold to customers for personal,
non-commercial use and transported by such persons in their personal vehicles are not subject to
the HMR. Hazardous rnaterials purchased by a customer to support a commercial enterprise are
subect to the HMR.

In addition, in accordance with the materials of trade exceptions, you ask whether your original
marwufacturer’s containers offered for sale via customer pick-up are required to be labeled. The
answer is no. In accordance with § 173.6(c)(1) a non-bulk packaging other than a cylinder
(including a receptacle transported without an outer packaging) must be marked with a common
narre or proper shippingz name to identify the material it contains, including the letters “RQ” if it
contains a reportable quantity of a hazardous substance.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office.

Sincerely,
st (0 ﬁﬁ)

harles E. Betts
nior Transportation Specialist
Offtee of Hazardous Materials Standards
/ 71/0 /
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From: DALE AUSTIN [daustin @ piedmontplastics.com] OA/”,) ¥ /&7£ 7
Sent:  Friday, December 01, 2006 9:50 AM ﬂé ~0 2 7.3/

To: INFOCNTR <PHMSA>
Subject: Request for Interpretation

Piedmont Plastics, Inc.

5010 West W.T. Harris Blvd.
Charlotte, NC 20221-6006
Ph: (800) :277-7898

Dacember 1, 2006
Hazardous Materials Information Center (HMIC)
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)
400 7th Street S\W. .
Washington, D.C. 20590-0001

Dear Sir or Madam:

I am writing to request an interpretation about the transportation and sale of hazardous
material. See below my questions but first the context.

Piedmont Plastics is a madium size distributor of plastic rod, sheet and tube. As a supplement
or accessory to our plast c sales we distribute some adhesives and other chemicals. Most of
our chemicals sales are non-regulated. Another large portion of our chemicals sales are
limited quantities (ORM-D). A few of our several locations ship regulated material on common
_carrier, courier or company truck. These locations ship these chemicals per the requirements
of 49 CFR Parts 100 to 185. We do not pour or mix chemicals, we do not meet any of the
criteria that require registration, nor to we ship in quantities that would require vehicle
placarding.

My Questions:

1. A great many of our sales are for customer pickup. Do these sales of Haz Mat fall under
the scope of 49 CFR Parts 100 to 185?

2. Several of our locations have storefronts in which customers purchase Haz Mat from a
store shelf (as you would an any local hardware). Do these sales of Haz Mat fall under the
scope of 49 CFR Parts 100 to 1857

3. From the Materials o* Trade exception, the material must be in the origina’ manufacturer’s
container and does not need outer packaging. The original container must be marked with
a common name or a proper shipping name. Is there a requirement that those original
manufacturer’s containers that we offer for sale via customer pickup be labeled?

Sincerely,

Dale Austin

12/1/2006
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daustin @ piedmontplastics.com
Quality Manager
Piedmont Plastics, Inc.

12/1/2096



