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Pipeline and Hazardous
Materials Safety Administration

Cantain Bruce Bugg Ref. No.: 06-0271
Georgia Department of Public Safety

Mctor Carrier Compliance Division

P.O. Box 1456

Atlanta, GA 30371-1456

Dear Captain Bugg:

This is in response to your letter dated November 20, 2006, regarding the placarding and labeling
requirements for intermediate bulk containers (IBCs) under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request clarification on subsidiary placarding
and labeling. Your questions are summarized and answered below.

Q1. If an IBC, portable tank of less than 1000 gallons, DOT 106 or 110 multi-unit tank car tank,
or cther bulk package, containing a hazardous material, do not bear any labels or placards, which
is the correct regulatory violation?

Al. In accordance with § 172.514, each person who offers for transportation a bulk packaging
which contains a hazardous material shall affix the placards specified for the material in

§8§ 172.504 and 172.505. A bulk packaging placarding exception authorized in § 172.514(c)
allows an IBC to be placarded on two opposing sides or, alternatively, labeled in accordance
with Part 172, Subpart IZ of the HMR. A bulk package that is not placarded or, whzn authorized,
labeled is in violation of Part 172, subpart F.

Q2. If such a bulk package is carrying a hazardous material with a subsidiary hazard, but is not
subject to § 172.505, are subsidiary labels required?

A2. [f labeled under Subpart E of Part 172, each package containing a hazardous material must
be labeled with primary and subsidiary hazard labels as specified in Column 6 of tke § 172.101
Hazardous Materials Table (HMT) unless excepted in § 172.402(a)(2). However, if placarded
under Subpart F of Part 172, each package containing hazardous material must be placarded with
the primary hazard placard and the subsidiary hazard placarded when required by § 172.505.

Q3. If an IBC is placarded on 2 opposing sides, is on an open, non-sided, truck or trailer, and the
placards are visible, are placards also required on the transport vehicle?

A3. Each transport vehicle subject to the placarding requirements of Part 172, Subpart F, must be
placarded on each side and each end. This requirement may be met by placards displayed on
freight containers or portable tanks loaded on a flat-bed motor vehicle (§ 172.516(a)). IBCs are
not ircluded in this provision. Under § 172.514, an IBC need only be placarded on two opposite
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sides or alternatively may be labeled in accordance with Part 172, Subpart E. Therefore, a
properly placarded or labeled IBC may not be used to satisfy vehicle placarding rzquirements. In
addition, IBCs may be substantially smaller than portable tanks and freight containers, which
may effect the visibility of a placard when the IBC is placed on a flat-bed vehicle. However, if a
shipper chooses to placard an IBC on each side and each end and the IBC is large enough that
each placard on the IBC is readily visible from the direction it faces when the IBC is placed on a
flat-bed vehicle, then the vehicle itself need not be placarded.

Q4. The HMT specifies that Hydrogen fluoride, anhydrous, UN1052, PG I, is classified as a
corrosive with a toxic subsidiary hazard. The special provisions provide that the material is
po:sonous by inhalaticn in Hazard Zone C. Does this material meet the requirements for
description under § 172.203(m)? If not, is the material therefore subject to § 172.5057

A4. In spite of the hazard class to which a material is assigned, for materials that zre poisonous
by inhalation (see §§ 173.132 and 173.133), the words “Poison-Inhalation Hazard” or “Toxic-~
Inhalation Hazard” and the words “Zone A”, “Zone B”, “Zone C”, or “Zone D” fcr gases, or
“Zone A” or “Zone B” for liquids, as appropriate, shall be entered on the shipping paper
immediately following the shipping description. In this case, if the material in question is a
liquid and “Zone C”, then it is not subject to § 172.203(m); and therefore not subject to

§ 172.505. However, in this case if the material in question is a gas and “Zone C”, then it would
be subject to § 172.20%(m) and § 172.505.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincgrely,

Charles E. Betts
Senior Transportation Specialist
ff: ce of Hazardous Materials Standards
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From: O.Bruce Bugg [obbugg@gsp.net] ﬂ/op//caé,/. @
Sent: Monday, November 20, 2006 10:47 AM 0 _ 0 2 7

To: INFOCNTR <PHMSA> é &l

Subject: Request for Clarification

This e-mail requests a written clarification on the following issues:

§172.403(a)(2), (a)(3), (a)(4), and state that certain bulk packagings must be labeled, "unless placarded in
accordance with.." regulatior:s which appear in Subpart F of part 172. Similarly, §172.514(c) reflects
these alternatives.

(1) If an IBC, Portable tank of less than 1,000 gallons, DOT 106 or 110 tank car tank, or othe- bulk package,
containing a hazardous material, do not bear any labels or placards, which is the correct regulatory violation? The
languace of §172.400 appea-s to be the regulatory standard and §172.514 appears to be the option, but we need
clarity on how to list these viclations.

(2) If such a bulk package is carrying a hazardous material with a subsidiary hazard, but NOT subject to
§172.505, are subsidiary labels required? This could be further broken down into the following scenarios:

(a) The material is in a bulk package, and is labeled for the primary hazard. Are subsidiary labels required?

TB6) The material is in a bulk package, and is placarded for the primary hazard. Are subsidiary labels required, or
are subsidiary placards required?

(3) If an IBC is placarded on 2 opposing sides, is on an open, non-sided, truck or trailer, and the placards are
visible, ere placards also required on the transport vehicle?

On a separate issue, §172.101 Table specifies that Hydrogen fluoride, anhydrous, UN 1052, PG |, is classified as
a corrosive liquid, with a toxic subsidiary hazard. The special provisions provide that the mater.al is in Hazard
Zone C. Does this material meet the requirements for description under §172.203(m), because it is a I|qwd’7 If not
is the matarial therefore subje:t to §172.5057?
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Capt. Bruce Bugg

Georgia Department of Public Safety

Motor Carrier Compliance Division

P.O. Box 1456

Atlanta , GA 30371-1456

Phone: 404.624.7211 or 7210
Fax: 404.62¢.7295

e-mail: obbugg(at)gsp.net [replace “(at)" with "@"]
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