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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Matericils Safety
Administration

Lisa Hardesty, MA, CHCC, HEM Reference No. 06-1267
Healthcare Support Services

24593 North Barton Lake Drive

Vicksburg, MI 49097

Dear Ms. Hardesty:

This is in response tc your November 17, 2006 e-mail and recent telephone conversations
with a member gf my staff asking how to transport Division 6.2 (infectious) and non-
infectious patholog cal wastes preserved in a 10 % buffered formalin solution under the
Hazardous Maternals Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You state different
Fospitals around the United States offer these wastes for transport mixed with formalin
containing various concentrations of formaldehyde up to but not exceeding 10 %,
described herein as “10% buffered formalin.” You also state the wastes exhibit corrosive
and toxic characteristics and are subject to the hazardous waste manifest requirements of
the U.S. Environmental Protection Agency (EPA). 1 have paraphrased your questions and
answered them in the order provided.

Q1. Isa10% bu:fered formalin solution considered a hazardous material under the
HMR? If sc, does § 173.24a(c)(2)(i11) apply to a formalin solution placed in an
inner packaging with a Division 6.2 material that meets the definition for a
regulated medical waste?

Al.  Asprovidedin § 173.22 of the HMR, it is the shipper’s responsibility to properly
class a hazardous material. This Office does not perform that function. However,
it 1s our opirion that formalin containing 10% formaldehyde placed in an inner
packaging with non-hazardous material meets the definition for a Class 9
(miscellanecus) material and should be described as “UN 3334, Aviation regulated
liquid, n.o.s. (formaldehyde), 9 for transportation by aircraft, or “NA 3082, Other
regulated substances, liquid, n.o.s. (formaldehyde), 9, PG HI” for domestic
transportation in all modes. See § 172.202(b). Formalin containing less that 10%
formaldehyde does not meet the definition for a hazardous material undar the
HMR.

Class 9 formalin packaged with regulated medical waste (RMW) as a preservative
or stabilizing material under the provisions of § 173.24a(c)(2)(i11) must conform to
the requirements in § 173.197 and the material must be described as “UN 3291,
Regulated medical waste, n.o.s, 6.2, PG I1.” Section 173.24a(c) permits the
transportation of more than one hazardous material in a non-bulk outer packaging
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paragraph (c)(2), a packaging containing inner packagings of Division 6.2 material
may also contain refrigerants, anticoagulants used to stabilize blood or plasma, or
small quantities of Class 3, 8, 9 or other materials used to stabilize or prevent
degradation of the sample provided the quantity of such materials does not exceed
30 mL or 30 g for each inner packaging and 4 L or 4 kg for each outer packaging.

Is a formalin solution that is subject to the EPA hazardous waste manifest
requiremen:s considered a hazardous material under the HMR?

Yes. For purposes of the HMR, a hazardous waste 1s a material that is subject to
the EPA hazardous waste manifest requirements in 40 CFR Part 262. Provided the
material does not meet the definition for any other hazard class, a waste formalin
solution may be described as “UN 3334, Waste aviation regulated liquid, n.o.s.
(formaldehvde), 97 for transportation by aircraft, or “NA 3082, Waste other
regulated substances, liquid, n.o.s. (formaldehyde), 9, PG III”” for domestic
transportation in all modes.

For a formalin solution meeting the definition for a hazardous waste under the
HMR that is contained in the same inner packaging as RMW, the packaging must
conform to “he requirements in § 173.197 and the material must be described as
“UN 3291, Regulated medical waste, n.o.s., 6.2, PG I.” If the shipper determines
that enough formalin is placed in the package such that 100 pounds of
formaldehyde is present at a concentration by weight of 0.2 percent or 2000 ppm,
its contents also meets the definition of a hazardous substance and musi be
described as “RQ, UN 3291, Regulated medical waste, n.o.s, (formaldehyde), 6.2,
PG IL”

Does the 30 mL limit for formalin in § 173.24a(c)(2)(1i1) apply to RMW or all
infectious substances?

Yes. The 30 mL limit in § 173.24a(c)(2)(i11) applies to all infectious substances,
including RMW. See answer Al above.

In a letter of interpretation your agency issued on April 10, 2003, (Reference No.
02-0292) you state the appropriate proper shipping name for biological samples
preserved with a 10% buffered formalin solution transported by aircraft is “NA
3082, Other regulated substances, n.o.s. (formaldehyde), 9, PG IIL.”” Does the same
proper shipping description apply to ground transportation?

Yes, provided the biological samples or pathological materials packaged with the
formalin solution do not meet the definition for a Division 6.2 material and the
material is transported domestically. However, please note that on October 1,
1999, we added the proper shipping description “UN 3334, Aviation regulated
liquid, n.o.s. (formaldehyde), 9” to the Hazardous Materials Table to align the
HMR with international requirements for transporting hazardous materials (Docket
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No. HM-215C; 64 FR 10741 and 64 FR 44426). As stated in our July 13, 2001
letter of interpretation (Reference No. 01-0120), this is the preferred proper
shipping name for 10% buffered formalin solutions that meet no other hazard class
and are offered for domestic and international transportation by aircraft. See
answer Al above.

I hope this information is helpful.

Sincercly,/ J
y / . -/ 7\ i
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Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards



Edwionse 1

| R173.24<fcX2) (/i
November 17, 2006 Aplo /}C:bcll).gj C ’

Eileen Edmonson 0L, —n2
PHH-10 G 026 7
400 7th St., SW.

Washington, DC 20590-0001

Dear Ms. Edmonson,

I am writing to request an interpretation of 49 CFR 173.24a(c)(2)(i11) regarding the
transport of pathological materials preserved in 10% buffered formalin.

I consult with a company that transports regulated medical waste and pathological waste
that requires formalin to be decanted prior to shipment. I have heard that there are some
entities that accept for shipment containers where the inner packagings exceed the 30 ml
exception for a preservative material in Hazard Classes 3, 8, 9. My questions are:

1. Is10% Bu]“fered formalin considered a hazardous material as stated ir;
§173.24a(c)(2)(1in)?

2. Would the shipment of pathological materials in 10% buffered formalin in
amounts greater than 30ml in each inner package constitute a hazardous waste
shipment? Does the 30ml apply to regulated medical waste or only infectious

substances”?

3. And finally, in a letter of interpretation dated April 10, 2003 the proper shipping
description (for air transport) of biological samples preserved with a 10%
buffered formalin solution was given as “Other Regulated Substances, n.o.s., 9,
NA 3082, PGIII”. Would the same proper shipping description apply for ground
transportation of 10% buffered formalin solution used to preserve pathological
tissues that have now become a waste?

Based upon my knowledge of DO and EPA regulations, a 10% buffered formalin
solution may exhibit the characteristics of corrosivity, and toxicity and would
typically be classified in this instance as a hazardous waste. I appreciate your
attention to this matter on my behalf and await your direction.

Should you have any additional questions, please contact me at (269)—649-1623

Sincerely,

Lisa Hardesty, MA, CHCC, HEM
Healthcare Support Services
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Edmonson, Eileen <PHMSA>

From: Lisa Hardesty [lisahardesty@comcast.net]
Sent: Saturday, November 18, 2006 9:49 PM
To: Edmonson, Eileen <PHMSA>

Subject: Request for interpretation

Attachments: Formalin Interp_11_17_06.doc

Hello Eileen,
My name is Lisa Hardesty and I'm a healthcare compliance consultant based in the Midwest. | was given your

name and e-mail information as a contact for USDOT interpretations. I've been struggling for a number of years
over aroper shipment of 10% buffered formalin. Regulated medical waste vendors seem to have conflicting
opinions regarding the transportation of pathological waste immersed in a 10% formalin preservative. Some
haulers require the hospital to decant the formalin before shipping the pathological waste as regulated medical
waste: while other haulers encourage the hospitals not to decant the formalin. Please reviaw my questions as
outlined in the attached letter. | sincerely appreciate any direction you can offer.

Best re:gards,‘

Lisa Hardesty, MA, CHCC, HEM
Healthcare Support Services
269-649-1623 phone
269-649-4076 fax

11/21/2006



