400 Seventh Street, S.W.

U.S. Department ‘
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

JAN 11 2007

Mr. William J. Cherepon Ref. No.: 06-0264

Safety, Health and

Environmental Manager

Intertek Caleb Brett

1000 Port Carteret Road Building - C
Carteret, NJ 07008 '

Dear Mr. Cherepon:

This is in response to your November 9, 2006 letter regarding training as specified under the
Hazardous Materials Fegulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Your scenario involves the
shipment of flammable liquids that have been re-classed as combustible liquids in accordance
wirh § 173.150(f)(1). Specifically, you ask if the training requirements apply to an employee
who fills a package coataining a combustible liquid that is not subject to the HMR.

The answer is no. For transport by a mode other than vessel or aircraft, a flammeble liquid may
be re-classed as a combustible liquid in accordance with § 173.150(f)(1) of the HMR. In
accordance with § 173 150(f)(2), a combustible liquid is not subject to the HMR when shipped in
non-bulk packages (i.e. a maximum capacity of 450 L or a maximum net mass o: 400 kg).

Thus, the training requireaments found in Part 172, Subpart H do not apply if the raaterial is
re-classed as a combustible liquid and transported in non-bulk quantities.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office.

Since}dy,
ﬁ?m

Hatrie Mitchell
Chief, Regulatory Reviecw and Reinvention
Office of Hazardous Materials, Standards
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November 9, 2006 ,

$ 173150 (7)
Mr. John A. Gale Ty Yeincn g
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards [4) b - O'Z, 4 7‘[

U.S. Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
400 Seventh Street, S.W.

Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Gale:

I am seeking you assistance in providing an answer to the question below. First, it would be
beneficial to explain the background to the question.

Intertek Caleb Brett (ICB) is a testing laboratory for fuel products, such as diesel fuels, ultra low
sulfur diesel and home heating fuels. This testing is provided, in part, at the consumer level to
assure compliance with federal standards.

In order o obtain product representative samples back from consumer outlets to an ICB. . .
laboratory for testing, ICB provides return kits comprised of packaging material and packaging
closure as, well as.instruction for return shipment via domestic ground carrier only. The
lndlvrdual packages provide for this consumer testing project includes up to 8 — one ounce (30
mL).French, square gless bottles to be filled with diesel fuel. Each of those bottles are sealed
and wrapped in absorbent. Four bottles will be placed within a one quart metal can then that in
turn is sealed. Up to two cans maximum will be placed within a United Nations certified 4G
(fiberboard box). The kits are marked “Not Restricted” and “For Ground Shlpmert Only”

Under § 173.150(f) the diesel fuel product is above 38° C or 100°F (averaging greater than
125°) and does not meet the definition of any other hazard class, therefore can be reclassified
as a combustible liquic. A material classed as a combustible liquid, in this case, diesel fuel in a
nor-bulk packaging that is not a hazardous substance, hazardous waste, and marine pollutant
is not subject to HMR.

Question: Are the individuals at the consumer outlet sector who fill the one ounce: bottles
exempt from the hazmat training requirement if § 173.150(f) is declared?

| appreciate your assistance in this matter and look forward to your assistance. My contact
information is listed below.

Sincerely,

Qm/c

William J. Cherepon

Safsty, Health and Enwronmental Manager
Intertek Caleb Brett .

1000 Port Carteret Rd.

Building-C ‘

Carteret, NJ 07008



