
 

 

 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
VA EDUCATION PROGRAMS 

 
Check with VA for official policy and procedures before you change anything! 

http://www.gibill.va.gov/ 
 

 

Q:  Who can CG Reservists contact for assistance concerning VA education programs? 

 

A:   Coast Guard Reserve (CGR) now has a Reserve Education Office located in PSC-

rpm-3. This office manages MGIB-SR (CH-1606), REAP (CH-1607) and Post 9/11 GI 

Bill (CH-33). This office also approves the TEB Requests when transferring education 

benefits to dependents.  We coordinate with DEERS, VA, and CG-PPC so we can often 

assist to resolve eligibility issues.   

 

To contact this office, please send an email to reserveVAeducation@uscg.mil with your 

name and program inquiry in the subject line. Please be advised that this office has 

minimal staffing and your inquiry will be handled as quickly as possible 

 

Remember:  MGIB-SR, REAP, Post 9/11 GI Bill and MGIB-AD each offers 36 

months of benefits BUT 48 months of benefits is the maximum you may ever use. So, 

if you are eligible for several programs, choose wisely which to use. 

 

 

MGIB-SR 
(Chapter 1606) 

 

 
Q:   How do I become eligible for MGIB-SR (Chapter 1606)? 

 

A: You must incur a six year SELRES contract, sign an SOU (normally completed with 

the recruiter) and complete your IADT.  You must have completed high school or 

received a GED.  Your eligibility status can be found in Direct Access by going to  

Main Menu > Self Service > Employee > View > Personal Information.  Scroll down to 

the bottom of the page to find RMGIB Eligibility. Contact the Reserve Education Office 

for any issues. 

 

 

Q: How long do I remain eligible for MGIB-SR?  

 

A: You will remain eligible as long as you’re a drilling reservist in good participation 

standing.  Participation standards are outlined in the Reserve Policy Manual 

COMDTINST M1001.28A and include but not limited to:  completion of drills, two 

weeks ADT, meeting medical and dental readiness, and ASQ. 
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Q: I completed 4 of my 6 years of obligated SELRES service and have been approved 

to go IRR.  Can I still use my MGIB-SR? 

 

A: No.  Benefits are suspended once you separate from SELRES.  Also, you had a six 

year MGIB-SR commitment to the Selected Reserve which you did not complete.  You 

have one year to return to SELRES status to restart your benefits. (Three years if 

authorized a break to fulfill a missionary obligation.) If you do not return within the 

authorized timeframe, your benefits will be terminated permanently.  If you do not 

complete the required six years of SELRES and you received money from VA, they will 

begin recoupment action to get the money back from you.  
 

 

Q:  I enlisted for six years SELRES and completed IADT.  Will my eligibility start 

automatically? 
 

A:  Eligibility should start upon graduation from “A” school.  If it didn’t, contact the 

Reserve Education Office at reserveVAeducation@uscg.mil for assistance. 
 

 

Q:  I just completed four years in the Active Component and now I’m completing my 

last four years as a reservist. Can I become eligible for MGIB-SR? 
 

A: Yes, you can, BUT you must extend your current enlistment to meet the six year 

SELRES obligation. You must also complete a Statement of Understanding (SOU) CG-

5482 which must be sent to the Reserve Education Office along with an email requesting 

that eligibility be granted.  Once the requirements have been met, an eligibility code will 

be entered into Direct Access which will then transfer to VA. 
 

 

Q:  I applied to VA for my MGIB-SR and I was told that I was not “coded as eligible”. 

What does this mean? 
 

A:  Every eligible reservist should have a specific eligibility code in Direct Access. This 

information is transmitted to VA.  There can be a variety of reasons why VA may not see 

your eligibility code. It could be that there was a data transmission error or that the 

eligibility code was never entered or was entered incorrectly. In any case, contact the CG 

Reserve Education office and someone will assist you. 
 

 

Q:  My school asked for my NOBE. What is a NOBE? 
 

A:  A Notice of Basic Eligibility (NOBE - DD Form 2384-1) certifies that you are 

eligible for MGIB-SR.  If you do not have one, you can request one from the Reserve 

Education Office.  Be sure to look in your personal records at home and in your SPO 

PDR before you make a request.  Your records and information will be reviewed by 

CGR to confirm your eligibility.  If eligibility is confirmed, you will be sent a request for 

certain information to complete the form.  Once your reply is received, a completed 

NOBE will be sent to your CG email address for your signature.  If eligibility cannot be 

confirmed, you will be notified and asked to send any appropriate documentation that can 

rectify the issue(s). 
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Q: How do I get my MGIB-SR benefits started? 
 

A:   If you have not already done so, you will need to apply to VA. You can do so by 

completing the form VA-22-1990 either electronically through VONAPP at: 

http://vabenefits.vba.va.gov/vonapp/main.asp  or with a paper application.  Be sure to 

speak with your school's VA Certifying Official to ensure that they will be submitting 

VA-22-1999 (only available to school officials) to VA.   This form verifies your school 

enrollment and permits VA to begin payments.   

 
 

Q:  Okay, I applied to VA for benefits and I met with my school’s VA Certifying 

Official.  Do I need to do anything once payments begin? 
 

A:  While receiving benefits, you must verify enrollment at the end of each month of 

school via VA's Web Automated Verification of Enrollment (WAVE) at 

https://www.gibill.va.gov/wave/index.do  or phone 877 VA-ECERT 877-823-2378.  If 

you forget, you may miss a payment. 
 

 

 

REAP 
(Chapter 1607) 

 

 
Q:  What are the requirements to become eligible for REAP? 

 
A:  As a Reservist, you must have served 90 consecutive (or 30 consecutive if released 

due to a service connected disability) in support of contingency operations (ONE, OIF, 

OEF) and you must return to the Ready Reserve category or greater from which you 

where mobilized (SELRES must return to SELRES; IRR must return to IRR or SELRES) 

 

Q:  I served two years on Title 10 Orders.  Am I eligible for MGIB-AD instead of 

REAP? 

 
A:  Yes but you would have to make an election and pay the $1200 within one year after 

RELAD.  The Post 9/11 GI Bill may give you better benefits without any contribution. 
 

 

Q:  I spent 2 years on Extended Active Duty (EAD) orders.  Am I eligible for REAP? 
 

A:  No. The only time considered qualifying time for REAP is “Title 10” Active Duty 

orders, or ADOS orders, in support of a named contingency operation on or after 11 Sep 

2001.  Your time may have made you eligible for MGIB-AD (Chapter 30) which requires 

a contribution of $1200.00 within a required timeframe.  If your time was on or after 11 

SEP 2001, you are probably eligible for the Post 9/11 GI Bill. 
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Q:  I was in the Active Component for four years after 11 SEP 2001. I am now 

SELRES and have not yet mobilized in support of any contingency operation.  Am I 

eligible for REAP now that I am SELRES? 
 

A:  No, time served in the Active Component does not count towards the requirements 

for REAP.  This is a Reserve Education Program only. Your time would have counted 

towards MGIB-AD (if you paid into it) and/or the Post 9/11 GI Bill.  

 

 

 

POST 9/11 GI BILL 
(Chapter 33) 

 

 
Q: I plan to use the Post 9/11 GI Bill and I was told that I if I have another VA 

education benefit, that I have to relinquish it in order to use Post 9/11 GI Bill. Is this 

correct? 

 

A: Yes, it is and because relinquishment rules are not the same for all programs, you 

should contact VA or your ESO for counseling prior to making any changes.  Individuals 

transferring to the Post 9/11 GI Bill from the MGIB-AD will be limited to the amount of 

their remaining MGIB-AD entitlement.  So if you have 35 months of MGIB-AD, you 

should get 35 months of Post 9/11. Likewise, if you have 5 months of MGIB-AD left, 

you will only get 5 months of Post 9/11.  If you exhaust all MGIB-AD, you may be 

eligible for 12 months of Post 9/11.  So, you can see how important to know the 

remaining balance of MGIB-AD benefits before making any irrevocable decisions.  

 

 

Q:  I paid for MGIB-AD while in the Active Component and I used 20 months of those 

benefits.  I’m completing my last 2 years of my original 8 yr contract in the IRR and 

would like to switch my benefits to the Post 9/11 GI Bill.  How many months will I be 

eligible for? 

 

A:   You should be eligible for 16 months. Confirm with VA before making any 

decisions. 

 

 

MGIB-AD: 36 months 

Used:  20 months 

Balance: 16 months 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

Q:  I paid for MGIB-AD while in the Active Component and used 20 months of those 

benefits.  I’m completing my last 2 years of my original 8 yr contract in SELRES and 

would like to switch my benefits to the Post 9/11 GI Bill.  How many months will I be 

eligible for? 
 

A:  You should have 16 months of benefits left (see above).   However, if you reenlist or 

extend for a 6 year SELRES contract, you may be eligible for MGIB-SR.  Once eligible, 

you may relinquish MGIB-SR for Post 9/11 which gives you 48 months of total benefits 

instead of the 36 in the above example.  You may choose to use the balance under Post 

9/11 or a mixture of Post 9//11 and up to 16 months of MGIB-AD.  Again, confirm with 

VA or your ESO before making any final decisions. 

 

Max Allowed for 2+ programs:   48 months 

MGIB-AD Used:     20 months 

Balance of Benefits to Use:  28 months        

 

 

Q:  I was a reservist for 6 years and was eligible for MGIB-SR.  I then integrated into 

the Active Component where I paid into MGIB-AD.  I used 3 months of MGIB-SR and 

33 months of MGIB-AD.  When I transfer my benefits to Post 9/11 GI Bill, what will I 

be eligible for? 

 

A:  Once you integrated into the Active Component, you lost eligibility for MGIB-SR. If 

MGIB-AD is the only program you currently have, you will have to relinquish it for Post 

9/11. Here’s how it should work. 

 

MGIB-SR:  36 months   MGIB-AD: 36 months 

Used:     3 months   Used:  33 months 

Balance:    0 - not eligible  Balance:    3 months 

 

**You will only be eligible for only 3 months of Post 9/11 benefits when MGIB-AD 

is relinquished.   

 

**However if you use up those three months of MGIB-AD completely before 

transferring to Post 9/11, then you may be eligible for up to 12 months of Post 9/11 

benefits. In your case, here’s how it should look: 
 

MGIB-SR Used:     3 months   

MGIB-AD Used:  36 months 

Total Used:       39 months  

Total Allowed:      48 months allowed under two or more programs 

Post 9/11:             9 months to use 

 

*** These are only examples and not official calculations – only VA can give you 

exact balances.  Even a balance of 3 days could change what you are eligible for.   So 

it is extremely important to speak with VA concerning the number of months you are 

eligible for before transferring to Post 9/11 GI Bill.  REMEMBER, this is an 

irrevocable decision. 



 

 

 

 

 

Q: I have applied for benefits with VA and they are asking me for a DD-214. I do not 

have one for each of my periods of active duty because they were shorter than 90 

days. What should I do? 

 

A: When you completed your VONAPP (application for VA benefits), you should have 

listed all of your time as it requested.  If there is a discrepancy between what you 

listed and what VA sees in their screen, they will contact CGR for clarification.  The 

Reserve Education office will review your records, verify your time, and respond 

back to VA.  VA will then make a final decision on your eligibility.   

 

 

Q: How do I transfer my benefits to my dependents? 

 

A:  You must access, via your CAC card, the Transfer Education Benefits (TEB) portal at 

https://www.dmdc.osd.mil/TEB/ .  There is a power point presentation on the Reserve 

Homepage for more guidance on completing and tracking your TEB request.  TEB also 

has a Help Page. 

 

 

Q:  I will retire in 2 months.  Can I transfer my benefits to a dependent after I retire? 
 

A:  No.  You must transfer benefits prior to separation from the SELRES or Active 

Component.  You may also be required to obligate additional service which would 

conflict with the ability to transfer benefits if retiring now.  

 

 

Q:  I want to transfer benefits to my son & daughter but they are not showing up in 

DEERS.  How do I fix this? 
 

A:  When your child reaches the age of 21 and is not a full time college student, they will 

be dropped out of DEERS as a dependent (unless they fall under incapacitation rules).  If 

they are a full time student and you have provided your ID Card Office the required 

verification from their college, they should stay in DEERS until the age of 23 or 

graduation from college (whichever is earlier).  If you believe there is an issue with your 

dependents not being in DEERS, you can contact the DEERS Support Center by 

telephone at 1-800-538-9552. 

 

 

Q: I want to transfer my Post 9/11 benefits to my dependents but I was told that I must 

obligate additional service. Why? 

 

A:  Post 9/11 GI Bill is for recruiting and retention. Currently there is a pro-rated service 

obligation for those over 16 years. Everyone transferring benefits on or after 1 August 

2012 will be required to obligate an additional four years of continuous service in 

SELRES or Active Component.  
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Q: What is the start date of my obligated service? 

 

A: The start date is the date which you submitted your TEB request. 

 

 

Q: Who can sign my CG-3307 when obligating additional service? 

A: It must have command signature; CO/XO, OIC/XPO, Admin or Personnel Officer.  

Be sure to have their name typed on the form so it doesn’t get returned by the TEB 

Approval Official. 

 

 

Q: Do I have to do anything with the CG-3307 after it’s signed? 

 

A: YES. Unless you or your SPO returns it to reserveVAeducation@uscg.mil, your TEB 

request will not be approved.  It is member responsibility. 

 

 

Q: I signed my CG-3307 for an additional four years. Do I still have to complete a new 

enlistment contract to cover this period? 

 

A: Yes, you do. You must still do a Career Intention Worksheet and complete the new 

contract. 

 

 

Q: If I use TEB to transfer my benefits, how do I know which benefit will be 

relinquished?  

 

A: If you do not choose which benefit to relinquish by going to VONAPP first, then VA 

will choose for you after you use TEB. We are told that if you have more than one 

program that VA will relinquish the program which gives you the lesser benefit. 

 

 

Q: I think I would like to transfer my benefits to my children but they are very young.  

Any recommendations? 

 

A: If you transfer now, your required obligated service period can begin now. You 

should also request a Certificate of Eligibility from VA so you know what your children 

are currently eligible for.  Remember; if you ever used any benefits, it will impact what 

your dependents will receive.  There are many instances where the member has forgotten 

that they took courses years ago which VA paid for.  

 

 

 Q: What’s a Certificate of Eligibility and how do I get one? 

 

A: A Certificate of Eligibility (COE) is provided by VA to the member upon request via 

VONAPP.  VA will conduct a review of your records and generate COE(s) reflecting 

each program you are currently eligible for. You take the COE to your school when ready 

to use benefits 
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Q: I transferred my benefits to my daughter.   She applied for her Certificate of 

Eligibility but hasn’t received it yet.  Classes have already started and the school said 

they cannot submit an enrollment certification without the COE.   Any suggestions? 

 

A: Your daughter should bring a copy of the TEB approval form to the school’s VA 

Certifying Official.  Schools do not have to wait for the COE before sending the 

enrollment certification to VA.   

 

 

Q:  Can I still get the Monthly Stipend (living allowance) if I am enrolled in distance 

learning? 

 

A:  A new change as of 5 Jan 2011 authorized individuals pursuing a program of more 

than a half-time basis, but solely thru distance learning, to receive a Monthly Stipend 

equal to 50% of the national average prorated on the rate of pursuit.  This takes effect on 

1 Oct 2011. 

 

Q:  If I contributed $600 Buy-Up towards the MGIB-AD or REAP, can I get that 

money back if I transfer to the Post 9/11 GI Bill? 

 

A: No,  the Buy-Up contributions are not refundable nor transferrable. 

 

 

Q:  Can I get a refund of the $1,200.00 paid for MGIB-AD if I switch to the Post 9/11 

GI Bill? 

 

A:  Any individual who paid the $1,200.00 for the Montgomery GI Bill and elects to use 

the Post-9/11 GI Bill may be refunded a proportional amount after all entitlement under 

the Post-9/11 GI Bill is used. Individuals who do not use all their entitlement under the 

Post-9/11 GI Bill will not receive a refund of contributions paid under the Montgomery 

GI Bill.  This is refunded in conjunction with the monthly stipend if entitled.  Check with 

VA for possible updates to this rule. 

 

 

 
          


