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HIPAA/CLIA ISSUES 
 
 
 
Problem 1: When an EHR vendor changes the test result report that is provided to the 

physician, the clinical laboratory is still responsible for the content and format of 
that report, in accordance with CLIA requirements.   

 
Solution: There are two potential solutions to this problem –  
  

Option 1: Amend the Interpretive Guidelines to clarify that the laboratory 
must only ensure that the CLIA-compliant report is received at 
either the client or the vendor (or other contractually obligated 
intermediary) system.   

 
Option 2:  Seek amendment to the CLIA regulations (42 CFR §493.1291(a)) 

to clarify that the results must be sent either to the client or to the 
intermediary. 

 
  Please see the Appendix for suggested language.   
 
Problem 2: When test result report information is disclosed by the physician to the RHIO, the 

clinical laboratory is still responsible for the final CLIA-compliant report, in 
accordance with CLIA requirements. 

 
Solution: The clinical laboratory’s responsibility for the test result should end once the 

result is provided to the ordering physician or other vendor.  The Interpretive 
Guidelines should make clear that the laboratory is not responsible for subsequent 
disclosure of test result information made by the physician.  Please see the 
Appendix for suggested language.   

 
Problem 3:  In some states, if a RHIO or any person other than the ordering physician who 

ordered the test wishes to receive test results from the laboratory, the laboratory 
may not be permitted to make the disclosure, for two reasons.  First, under the 
definitions in CLIA, the laboratory can only furnish the test result to an 
“authorized person”, or the “individual responsible for using the test results”, or 
the laboratory that requested the test, if applicable.  An “authorized person” is 
whoever is permitted under state law to receive the test results, which is often 
restricted to the ordering physician.  There is no definition of “individual 
responsible for using the test results.” 

 
Second, under HIPAA, the laboratory is not permitted to disclose the information 
to the RHIO or other entity, unless the disclosure falls within the definition of 
“payment, treatment or operations,” an authorization has been obtained, or 
another exception applies.  Further, since HIPAA does not preempt more stringent 



- 2 - 
LEGAL02/245891v2 

state laws, a disclosure of test results otherwise permissible under HIPAA is 
prohibited if forbidden under state law. 

 
Solution: To deal with the CLIA issue, CMS could amend the definition of “authorized 

person” to include not only a person authorized under state law to receive the test 
results, but also the authorized person’s agent and other legitimate recipients of 
the results.  Alternatively, CMS could define “individual responsible for using the 
results” in a similar manner, or revise the section governing result delivery 
accordingly.  Please see the Appendix for suggested language.   

 
The proposed revisions of the CLIA regulations would also resolve the HIPAA 
issue raised by deference to more stringent state law as applied to the disclosure 
of test results, since the CLIA regulations would preempt such state laws.  To deal 
with the other HIPAA issues without having to obtain patient authorization, the 
laboratory would need to ensure that the RHIO has a business associate agreement 
with the appropriate covered entity or that the RHIO otherwise qualifies as a 
permissible recipient of PHI (e.g., a health oversight agency), and that the 
disclosure is for a purpose (and to an entity) for which patient authorization is not 
required.  A business associate is an entity furnishing a function or activity 
involving the use or disclosure of PHI to, for, or on behalf of a covered entity. 
 
 



 

APPENDIX 
 
Problem 1 
 
 To address the issue identified in Problem 1 using Option 1, we recommend the 
following change to the CLIA Interpretive Guidelines for 42 C.F.R. § 493.1291(a): 
 
D5801 
§493.1291 Standard: Test report.  
(a) The laboratory must have an adequate manual or electronic system(s) in place to ensure test 

results and other patient-specific data are accurately and reliably sent from the point of data 
entry (whether interfaced or entered manually) to final report destination, in a timely manner. 
This includes the following:  

 
Interpretive Guidelines §493.1291(a):  
The regulations apply to manual as well as automated record systems, i.e., a laboratory information system 
or LIS. However, the regulations do not specify the mechanism or frequency for which a laboratory should 
evaluate its record storage and retrieval system(s).  

 
Probes §493.1291(a):  
How does the laboratory ensure that transmitted reports are clear?   

 

Is there a documented system in operation to periodically verify that patient results are 
accurately transmitted from the point of data entry (interfaced instruments and manual 
input) to all types of patient reports (both paper and video displays)? 

 

NOTE: This includes evaluation of data transmitted from the LIS to other computer 
systems and their output devices. Reference ranges and comments, as well as actual 
patient results, must be evaluated. When multiple copies of tables are maintained within 
more than one computer system, they must be periodically compared to ensure 
consistency among all copies in use. 

This applies only to interfaces through which laboratory information systems directly send 
or receive data. For example, if the laboratory information system is interfaced with the 
client or vendors information system, the laboratory must verify the accuracy of patient 
results transmitted from the laboratory system to the initial client or vendor system.  

 
How does the laboratory ensure results were sent to the intended destination? 
If the laboratory uses a LIS or facsimile, what security measures have been instituted to ensure 
that transmitted reports go directly from the device sending reports only to the authorized 
individual, their location or their designated electronic system?  
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§493.1291 Standard: Test report.  
(a)(1) Results reported from calculated data.  
(a)(2) Results and patient-specific data electronically reported to network or interfaced systems.  
(a)(3) Manually transcribed or electronically transmitted results and patient-specific information 
reported directly or upon receipt from outside referral laboratories, satellite or point-of-care 
testing locations.  
 

Interpretive Guidelines §493.1291(a)(3):  
Manually transcribed results from an outside referral laboratory or from within the laboratory 
system (e.g., satellite or point-of-care testing locations) must be periodically verified for accuracy 
and timely reporting.  
 
Electronically transmitted results from an outside referral laboratory or from within the 
laboratory system (e.g., satellite or point-of-care testing locations) must be periodically 
verified for acknowledgement of successful communication delivery. 
The laboratory should establish a time tolerance limit for results reporting to the output 
device. Also, the laboratory should periodically monitor the performance of its reporting 
systems.  

 
 
To address the issue identified in Problem 1 using Option 2, we recommend the following 
change to the regulatory text of 42 C.F.R. § 493.1291(a): 
 
In the event that the changes to the CLIA Interpretive Guidelines that we have proposed to Judy 
Yost are not adopted, the first sentence of this section of the regulations should be revised to 
read as follows: 
 
“The laboratory must have an adequate manual or electronic system(s) in place to ensure test 
results and other patient-specific data are accurately and reliably sent from the point of data 
entry (whether interfaced or entered manually) to  the intended destination, or to an 
intermediary contractually obligated to send the results or other patient-specific data directly or 
through other intermediaries to the intended destination, in a timely manner.....” 
 
 
Problem 2 
 

We also recommend the solution identified above to address the issue identified in 
Problem 2. 
 
Problem 3 
 
 To address the CLIA issue identified in Problem 3, we recommend the follow change(s) 
to the regulatory text of 42 C.F.R. § 493.1291(f) and/or § 493.2: 
 
 
 
 

Alternative 1:  Revision of 42 CFR § 493.1291(f) 
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Test results must be released  to the authorized person who ordered the test.  In addition, 

notwithstanding any contrary State law defining who is an individual authorized to order tests or 
receive test results or both, test results may be released to: 

 
(1) The laboratory that initially requested the test, if applicable; 
(2) Any person designated to receive the test results by the authorized person who 

ordered the test; 
(3) A “covered entity”, as defined in 45 C.F.R. § 160.103; and 
(4) A “business associate” of a covered entity, as defined in 45 C.F.R. § 160.103. 

 
This section shall not be construed to permit the disclosure of any specific type of test result to 
any of the persons or entities named herein where the disclosure of test results of that type is 
otherwise prohibited by State or Federal law.   
 
 Alternative 2:  Addition to 42 CFR § 493.2 
 

Individual responsible for using the test results means, notwithstanding any contrary State 
law defining who is an individual authorized to order tests or receive test results or both: 
 

(a)  Any person designated to receive the test results by the authorized person who 
ordered the test; 

 
 (b)  A “covered entity”, as defined in 45 C.F.R. § 160.103; and 

 
 (c)  A “business associate” of a covered entity, as defined in 45 C.F.R. § 160.103.  

 
This definition shall not be construed to permit the disclosure of any specific type of test result to 
any of the persons or entities named herein where the disclosure of test results of that type is 
otherwise prohibited by State or Federal law. 
 
 Alternative 3:  Addition to 42 CFR § 493.2 
 
 Authorized person means an individual authorized under State law to order tests or 
receive test results or both.   In addition, notwithstanding any contrary State law defining who is 
an individual authorized to order tests or receive test results or both, authorized person means: 
 

(a)  Any person designated to receive the test results by the authorized person who 
ordered the test; 

 
 (b)  A “covered entity”, as defined in 45 C.F.R. § 160.103; and 

 
 (c)  A “business associate” of a covered entity, as defined in 45 C.F.R. § 160.103.  
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This definition shall not be construed to permit the disclosure of any specific type of test result to 
any of the persons or entities named herein where the disclosure of test results of that type is 
otherwise prohibited by State or Federal law. 

 
 


