
THE SECRETARY OF EDUCATION 

WASHINGTON, DC 20202 


March 27, 2008 

Steven Geoffrey Gieseler 
Pacific Legal Foundation 
1002 SE Monterey Commons Boulevard 
Suite 102 
Stuart, FL 34996 

Dear Mr. GieseJcr: 

This letter is in response to your letter dated June 19,2007, containing the "Petition of the 
College Sports Council to Repeal, Amend, and Clarify Rules Applying Title IX to High 
School Athletics" (Petition). The Petition requests that the United States Department of 
Education (Department) take the following actions with regard to Title IX of the 
Education Amendments of 1972 (Title IX), 20 US.c. §§ 1681 et seq.: (1) clarify that the 
Three-Part Test does not apply to high school athletics; (2) repeal or amend any rule, 
regulation, interpretation, or clarification applying the Three-Part Test to high school 
athletics; and (3) clarify the Department's guidance to high schools with regard to 
measuring athletic interests and abilities. f apologize for the Department's delayed 
response to your letter. 

After careful consideration of your arguments, the Department has decided to deny yo ur 
Petition. Your Petition first asks the Department to clarify that the Three-Part Test does 
not apply to high school athletics. The regulations implementing Title IX (Title IX 
Regulations), 34 C.F.R. Part 106, effective July 21, 1975, require recipients of federal 
funds in part to provide equal athletic opportunity for members of both sexes to 
participate in interscholastic and intercollegiate athletics. In order to determine 
compliance in accordance with this requirement, the Department considers, among other 
factors, "[w]hether the selection of sports and levels of competition effectively 
accommodate the interests and abilities of members of both sexes" in interscholastic and 
intercollegiate athletics programs. 34 C.F.R. § 106.41(c)(I). 

On December II, 1979, the Department published the fJ1tercollegiate Athletics Policy 
Interpretation (1979 Policy Interpretation), which provides guidance to institutions on the 
requirements for compliance with Title IX. Among the issues addressed in the 1979 
Policy Interpretation is the requirement to effectively accommodate student athletic 
interests and abilities, which is measured through the Three-Part Test. 

The Deparcmcnt of EducaCion s mission is CO promote student achievement and preparation for global competiciveness by 
fostering educational excellence and ensuring equal access. 
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The 1979 Policy Interpretation explains the scope of its application to high school 
athletics as follows: 

This Policy Interpretation is designed specifically for intercollegiate 
athletics. However, its general principles will often apply to club, 
intramural, and interscholastic athletic programs, which are also covered 
by regulation. Accordingly, the Policy Interpretation may be used for 
guidance by the administrators of such programs when appropriate. 

44 Fed. Reg. 71413, 71413 (December 11, 1979). 

Numerous federal courts have held that the 1979 Policy Interpretation and the Three-Part 
Test are entitled to substantial deference. See, e.g., Miami Univ. Wrestling Club v. Miami 
Univ., 302 F.3d 608,615 (6th Cir. 2002); Chalenor v. Univ. ofND., 291 F.3d 1042, 
1046-47 (8th Cir. 2002); Neal v. Bd. of Trustees ofCa. State Universities, 198 F.3d 763, 
770 (9th Cir. 1999); Cohen v. Brown Univ., 101 F.3d 155, 173 (1st Cir. 1996) ("Cohen 
IF'); Kelley v. Bd. ofTrustees, Univ. ofIll., 35 F.3d 265, 271 (7th Cir. 1994); Cohen v. 
Brown Univ., 991 F.2d 888, 896-97 (lst Cir. 1993) ("Cohen F'); Roberts v. Colo. State 
Univ., 998 F.2d 824, 828 (10th Cir. 1993). Additionally, federal courts have referenced 
the above statement in the 1979 Policy Interpretation regarding its application to 
interscholastic athletic programs to apply the principles of the Policy Interpretation to 
claims against high schools for failing to provide equal athletic opportunities. See 
McCormick v. Sch. Dist. ofMamaroneck, 370 F.3d 275,290-91 (2d Cir. 2004); Horner v. 
Ky. High Sch. Athletic Ass 'n, 43 F.3d 265, 273 (6th Cir. 1994); Williams v. Sch. Dist. of 
Bethlehem, 998 F.2d 168, 171 (3d Cir. 1993). For example, the Sixth Circuit applied the 
Three-Part Test specifically to address a claim against a state high school athletic 
association for failing to effectively accommodate the athletic interests and abilities of 
female high school student athletes. See Horner, 43 F.3d at 274-275 . In light of this 
existing guidance, which federal courts have applied authoritatively and unambiguously 
to interscholastic athletics, further clarification on this matter is not necessary. 

Your Peti tion also requests that the Department repeal or amend any rule, regulation, 
interpretation, or clarification applying the Three-Part Test to high school athletics. You 
suggest that this action should be taken because the Three-Part Test violates the 
principles of equal protection and limits participation opportunities. We note that you 
raised similar arguments in your January 2003 "Petition to Repeal and Amend Guidance 
[ssued under 34 C.F.R. 106.41(c) Concerning Equal Athletic Opportunity," in which you 
requested that the Department repeal the Three-Part Test. The Department denied that 
request, and the Department denies your request in the instant Petition because the Three­
Part Test neither violates equal protection nor creates a gender-conscious affirmative 
action or quota system. The Three-Part Test provides three separate ways to measure a 
school's compliance with one aspect of the Title IX regulations. Federal courts have 
agreed that the Three-Part Test is not a quota, see, e.g., Cohen II, 101 F.3d at 175; Kelley, 
35 F.3d at 271, and every federal court that has considered an eq ual protection challenge . 
to the Three-Part Test has upheld its constitutionality, see, e.g., Neal, 198 F.3d at 772; 
Cohen lI, 101 F.3d at 170-72; Kelley, 35 F.3d at 272; Cohen 1,991 F.2d at 900-01. 
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Moreover, as explained in the Department's "Further Clarification of Intercollegiate 
Athletics Policy Guidance Regarding Title IX Compliance," issued on July 11,2003 
(2003 Further Clarification), the Three-Part Test does not limit opportunities but instead 
provides schools "with the flexibility to provide greater athletic opportunities for students 
of both sexes." 

Your Petition next requests that the Department clarify its guidance to high schools on 
measuring athletic interests and abilities. Specifically, your Petition requests that the 
Department issue guidance: (a) stating that high schools seeking to use the third prong of 
the Three-Part Test must survey both genders to determine relative athletic interests and 
abi I i tics; (b) interpreting the Three-Part Test "not as superseding the 1975 Regulations, 
but as an elaboration on some of the types of 'reasonable methods' the regulations require 
schools to develop"; and (c) clarifying that the so-called "cutting-and-capping" approach 
is not authorized in the high school setting. 

The Department respectfully denies your request for guidance that would state that 
schools using the third prong of the Three-Part Test must survey both genders. In the 
Dear Colleague letter accompanying the Department's 1996 "Clarification of 
Intercollegiate Athletics Policy Guidance" (1996 Clarification), the Department 
responded to similar suggestions to modify the third prong of the Three-Part Test so that 
it would not focus on the underrepresented sex only. As explained in that document, the 
focus on the underrepresented sex is appropriate because "Title IX, by definition, 
addresses discrimination." The First Circuit, which rejected a similar argument to modify 
the third prong of the Three-Part Test, fUliher explained that "[t]he fact that the 
overrepresented gender is less than fully accommodated will not, in and of itself, excuse a 
shortfall in the provision of opportunities for the underrepresented gender." Cohen 1,991 
F.2d at 899. Finally, we believe that the denial of this request is consistent with the 
unanimous recommendation of the Secretary's Commission on Opportunity in Athletics 
that the Department should not change current policies in a manner that would undermine 
Title IX enforcement regarding nondiscriminatory treatment in athletic participation. See 
U.S. Department of Education, Secretary's Commission on Opportunity in Athletics, 
Open to All: Title IX at 30, Washington, D.C., 2003. 

The Department also respectfully denies your request to issue guidance stating that the 
Three-Part Test does not supersede the Title IX Regulations because existing guidance 
already makes it clear that the Three-Part Test is consistent with the Title IX Regulations. 
As stated in the 1979 Policy Interpretation, its purpose is to explain the standards set out 
in Title IX and the Title IX Regulations and to provide a framework within which 
complaints alleging discrimination in athletics can be resolved. 44 Fed. Reg. at 714 13 . 
Accordingly, the Three-Part Test clarifies, not replaces, one requirement in the Title IX 
Regulations. Similarly, courts have characterized the 1979 Policy Interpretation as a 
clari fication or interpretation of the Title IX Regulations, and no court has held that the 
1979 Policy Interpretation is inconsistent with Title IX or its implementing regulations . 
See, e.g. , Nat'f Wrestling Coaches Ass 'n v. Dep 't ofEduc., 366 F.3d 930, 940 (D.C. Cir. 
2004); Miami Univ. Wrestling Club, 302 F.3d at 615; Chalenor, 291 F.3d at 1045, 1047; 
Cohen I, 991 F.2d at 899. 
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Lastly, with regard to the request in your Petition for the Department to clarify that the 
cutting-and-capping approach is not authorized in the high school setting, the Department 
must also respectfully deny this request. Through the 1996 Clarification, 2003 Further 
Clarification, and 2005 "Additional Clarification ofIntercoIIegiate Athletics Policy" 
(March 17, 2005), the Department repeatedly and clearly has stated its view that 
institutions are not required to cut or reduce teams to comply with Title IX or, 
specifically, with the Three-Part Test, that taking such action is disfavored, and that the 
Department will not seek remedies that involve the elimination ofteams. 

Therefore, we do not believe that further guidance on this matter is necessary when the 
Three-Part Test is applied in the context of high school athletics. The Department 
remains committed to working with schools on an individualized basis to ensure equal 
athletic opportunity for all students. 

Sincerely, 


