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1. Q: Who does this Rule apply to?  

A: This Rule applies to all State and local agencies that receive Federal-aid highway funding. 
Specifically, the provisions of the Rule apply to all Federal-aid highway projects, including highway 
construction, maintenance, and utility projects that are funded in whole or in part with Federal-aid funds.  
However, agencies are encouraged to apply the good practices that the Rule fosters to all highway 
projects.  

2. Q: Is this Rule an entirely new regulation?  
A: Yes – It was issued in response to Section 1110 of SAFETEA-LU that stated  “the Secretary, after 
consultation with appropriate Federal and State officials, shall issue regulations establishing the 
conditions for the appropriate use of, and expenditure of funds for, uniformed law enforcement officers, 
positive protective measures between workers and motorized traffic, and installation and maintenance of 
temporary traffic control devices during construction, utility, and maintenance operations.” 

3. Q: How does this Rule relate to the Work Zone Safety & Mobility Rule? 
A: This Rule supplements the Work Zone Safety & Mobility Rule by establishing minimum 
requirements and providing guidance for specific components of work zone safety.  These added 
considerations are intended to be integrated into the agency processes, procedures, and/or guidance for 
the systematic consideration and management of work zone impacts that have been established in 
accordance with the Work Zone Safety & Mobility Rule (section 630.1006). 

4. Q: Does this mean that the deadline for complying with the Work Zone Safety & Mobility Rule is 
being extended?  
A: No – This action has no impact on the deadline to comply with the Work Zone Safety & Mobility 
Rule.  The compliance date established for the Temporary Traffic Control Devices Rule is only for 
incorporating the new considerations introduced by this Rule. 

5. Q: What are the key components of the new Rule?  
A: Key components of the new Rule include the following: 

Policy – Policy and related processes, procedures, and guidance established under the WZ Safety & 
Mobility Rule for the systematic consideration and management of WZ impacts shall include 
consideration and management of road user and worker safety by addressing: 
- Use of positive protection devices to prevent intrusions; 
- Exposure control measures to avoid or minimize exposure; 
- Other traffic control measures to minimize crashes; and 
- Safe entry/exit of work vehicles onto/from the travel lanes. 
 



Positive Protection Devices – use shall be based on an engineering study. 
- An engineering study may be used to develop positive protection guidelines for the agency, or to 

determine the measures to be applied on an individual project; 
- Use of positive protection shall be considered in work zone situations that place workers at 

increased risk from motorized traffic and where positive protection devices offer the highest 
potential for increased safety for workers and road users. 

 
Exposure Control Measures – should be considered to avoid or minimize exposure for workers and 
road users. 
 
Other Traffic Control Measures – should be considered to reduce work zone crashes, and risks and 
consequences of intrusions into the work space. 
 
Uniformed Law Enforcement – shall develop a policy addressing the use of uniformed law 
enforcement on Federal-aid highway projects. 
 
Work Vehicles and Equipment – Safe means for work vehicles and equipment to enter and exit traffic 
lanes and for delivery of construction materials to the work space should be addressed at the project 
level. 
 
Payment for Traffic Control Features and Operations – shall not be incidental to the contract, or 
included in payment for other items of work not related to traffic control and safety. 
- Separate pay items shall be provided for major categories of traffic control devices, safety features, 

and work zone safety activities. 
 
Quality Guidelines – shall be implemented to help maintain the quality and adequacy of the temporary 
traffic control devices for the duration of the project. 
 

6. Q: Will an engineering study to determine if positive protection measures are warranted be 
necessary for each project? 
A: Not necessarily - An engineering study may be used to develop positive protection guidelines for an 
agency.  Thus, the strategies and devices to be utilized may be determined by a project-specific 
engineering study, or determined from agency guidelines that define strategies and approaches to be 
used based on project and highway characteristics and factors. 
 

7. Q: Will the agency have to justify, in the engineering study, not using positive protection if the 
project is similar to those listed in items 1-5 of Section 630.1108(a)?  
A: Not necessarily - The agency’s processes, procedures, and/or guidance should address the use of 
positive protection.  Items 1-5 are intended to be examples of conditions that may warrant the use of 
positive protection and thus trigger application of these processes, procedures, and/or guidance as they 
relate to the use of positive protection. 
 

8. Q: Is the FHWA planning on providing additional guidance on the use of positive protection –such 
as defining the depth of a drop-off that will require positive protection? 
A: Yes and No – While additional guidance relating to the use of positive protection is being developed 
under the umbrella of the Work Zone Safety Grants, this guidance is unlikely to include any values that 
would specifically require the use of positive protection.   



 
9. Q: Our agency does not currently use law enforcement officers on projects.  Does this rule require 

that law enforcement officers be used?   
A: This rule does not require the use of law enforcement officers on projects.  It does require the agency 
to develop a policy addressing the use of uniformed law enforcement on Federal-aid highway projects.  
In developing this policy, the agency should consider situations where the use of uniformed law 
enforcement officers could improve the safety of the road user and workers.  Several examples of 
conditions are provided in Section 630.1108(d) – items i-viii. 
 

10. Q: Is training required for law enforcement officers before they can be used on projects?    
A: Yes.  As required in 23 CFR 630.1008(d), personnel involved in the development, design, 
implementation, operation, inspection, and enforcement of work zone related transportation 
management and traffic control must be trained, appropriate to the job decisions each individual is 
required to make.  This includes law enforcement officers used on projects.  
 

11. Q: Will our agency have to adopt the American Traffic Safety Services Association’s Quality 
Guidelines?  We have developed a similar guide that has been in use for several years.   
A: The ATSSA Quality Guideline was included in the rule language as an example of the type of 
guidance that should be used to help control and maintain the quality of temporary traffic control 
devices.  If the agency currently has a similar mechanism/process in place to address the quality of 
devices, that should be adequate.  
 

12. Q: The Work Zone Safety and Mobility Rule already requires that the PS&Es include appropriate 
pay item provisions for implementing the TMP - Why is payment for temporary traffic control 
being addressed again in the new Rule?   
A: Appropriate pay item provisions for work zone traffic control features are necessary to address the 
safety impacts of a project.  Some agencies, however, provide little or no specific payment for work 
zone safety features, and in extreme cases, provide only minimal information as to what features are 
required.  Any payment provided is either incidental to other items of work, or is grouped into a single 
item for traffic control.  This Rule prohibits the practice of making payment for work zone traffic control 
features and operations incidental to the contract, or including such features in payment for other items 
of work not related to traffic control and safety.  Separate pay items are required for major categories of 
traffic control devices, safety features, and work zone safety activities.   
 

13. Q: Does the requirement that separate pay items be provided for major categories of traffic control 
devices, safety features, and work zone safety activities mean that unit price pay items are 
required?     
A: Separate pay item does not mean unit price pay item.  As provided in section 630.1108(f)(4), unit 
price pay items, lump sum pay items, or a combination thereof may be used with method-based 
specifications. 
 

14. Q: Do the considerations for using positive protection devices in the Rule include considerations for 
separating opposing traffic?   
A: The Rule does not specifically address the use of positive protection devices for separating opposing 
traffic.  Its focus is primarily on the use of positive protection devices between the work space and 
motorized traffic, as directed by Section 1110 of SAFETEA-LU.  This does not mean that 
considerations for separating opposing traffic are not important.  Such considerations should be included 
as part of the engineering study to determine the need for longitudinal traffic barrier. 



 
15. Q: Do the provisions in 23 CFR 630.1108(d)(2) allowing for the payment of uniformed law 

enforcement services by the contractor conflict with the intent of 23 CFR 635.112(e)?   
A: No, 23 CFR 635.112(e) establishes a general rule which states: "No public agency shall be permitted 
to bid in competition or to enter into subcontracts with private contractors."   The intent of this section 
was to ensure that public agencies did not compete with private industry in the performance of highway 
construction work.  However, a recent amendment to Federal law required the issuance of  regulations 
establishing the conditions for the appropriate use of, and expenditure of funds for, among other things, 
uniformed law enforcement officers during construction, utility, and maintenance operations (23 U.S.C. 
§ 112(g)). The FHWA implemented this statutory requirement by publishing a final rule that included 
the provision in 23 CFR 630.1108(d)(2), which is interpreted as a limited exception to the general rule in 
section 635.112(e).  The exception is necessary because uniformed law enforcement services are 
considered to be inherently governmental functions which must be performed by a representative of a 
public enforcement agency.  Therefore, there is not a conflict between the provisions of the final rule 
and FHWA's existing construction contracting policy. 
 

16. Q: My agency has a “drop-off” policy that addresses the use of temporary concrete barrier.  Will 
this satisfy the requirement of this rule to establish a policy on the use of positive protection? 
A: Not entirely.  Protecting motorists from hazards is one factor that should be considered when 
deciding whether to use positive protection devices on a project.  The focus of 23 CFR 630 Subpart K is 
broader, and includes the consideration and management of both road user and worker safety on 
Federal-aid highway projects.  Accordingly, appropriate consideration of worker exposure to traffic, as 
well as roadside hazards such as drop-offs need to be considered as part of an engineering study to 
determine the need for longitudinal traffic barrier and other positive protection devices.  Examples of 
factors and characteristics to consider as part of the engineering study are included in sections 
630.1106(b) and 630.1108. 


