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ACOS R&D Responsibilities 

Delegation of ACOS/R&D Responsibilities 

 
Question 1:  Can the ACOS/R&D delegate to others the Scope of Practice approvals 
required by VHA Directive 1200 §5.pp and VHA Handbook 1200.05 §62.c? 
 
Response 1:  The ACOS/R&D cannot delegate Scope of Practice approvals to 
others.  However, the ACOS/R&D can rely on information and recommendations from 
others in granting such approvals.  (Original Post Date: March 12, 2012) 

 
 
Question 2:  Can the ACOS/R&D delegate to others the notifications to investigators, 
required by VHA Handbook 1200.01 §7.a, that research can be initiated or continued? 
 
Response 2:  The written notification informing the investigator that research can be 
initiated or continued must come from and be signed by the ACOS/R&D.  (Original 
Post Date: March 12, 2012) 
 
 
References: 
VHA Directive 1200 §5.pp 
VHA Handbook 1200.01 §7.a 
VHA Handbook 1200.05 §62.c 
 
Return to Table of Contents 

 

Role of ACOS/R&D and the R&D Committee 

 

Question 1:  Can the Deputy ACOS/R&D serve as a Chair or a voting member of the 
R&D Committee or any of its subcommittees such as the SRS, the IACUC, the IRB, or 
other subcommittee established by the VA facility? 

 
Response 1:   No.  The Deputy ACOS/R&D cannot serve as a Chair or a voting 
member of the R&D Committee or any of its subcommittees.   The Deputy ACOS/R&D 
is a research administrative position and as with other members of research 
administration such as the Administrative Officer/R&D, or the R&D Committee 
Administrator, serving on the R&D Committee/subcommittee would place them in 
conflict between the duties of their position and the responsibilities of the committees.  
(Original Post Date: April 16, 2012) 

       
Return to Table of Contents 
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Advertising 

Ads, Fliers, and Other Recruitment Materials for Non-VA Studies 

 
Question:  Does VA permit fliers, advertisements, or other recruitment materials for 
non-VA research to be posted on VA premises? 
 
Response:  No.  VA does not permit recruitment fliers or advertisements for non-VA 
research to be posted within or on the premises of a VA facility.  The word “posting” 
includes announcing, distributing, publishing, or advertising the study either 
electronically or by hard copy to anyone, including Veterans, clinicians, or other staff.  
Therefore, ads, fliers, or other recruitment materials for non-VA research cannot be 
distributed, posted, or laid out in clinic waiting rooms;  posters for non-VA research 
cannot be placed on VA bulletin boards;  and recruitment materials for non-VA 
research cannot be provided on VA websites or included in VA e-mails.  (Original Post 
Date: March 12, 2012) 
 
 
References: 
VHA Handbook 1200.05 §5.n 
 
Return to Table of Contents 

 

 

CRADO Waivers  

Retroactive CRADO Waivers  

 
Question 1:  If it is discovered that a study involves international research, children, or 
prisoners, but the required waiver from the Chief Research and Development Officer 
(CRADO) has not been obtained, can a retroactive CRADO waiver be obtained? 
 
Response 1:  No.  As a matter of policy, the CRADO and the Office of Research and 
Development (ORD) do not issue “retroactive” waivers for international research, 
research involving children, or research involving prisoners that has already been 
conducted.  (Original Post Date: March 12, 2012) 
 
 
Question 2:  Suppose the results of the study have already been published when the 
lack of the required CRADO waiver is discovered? 
 
Response 2:  The noncompliance should be reported to the responsible IRB, and to 
ORD if the research was funded by ORD.  The IRB must determine (a) whether the 
failure to obtain the required waiver constitutes serious or continuing noncompliance 
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reportable to ORO, and (b) whether any remedial or corrective action is warranted.  
(Original Post Date: March 12, 2012) 
 
 
Question 3: Suppose data analysis has been completed when the lack of the required 
CRADO waiver is discovered, can the results be published? 
 
Response 3: There are no VHA policies that specifically address whether these results 
can be published.  The IRB must determine (a) whether the failure to obtain the required 
waiver constitutes serious or continuing noncompliance reportable to ORO, and (b) 
whether any remedial or corrective action is warranted.  ORD must also be consulted if 
the research was funded by ORD.  (Original Post Date: March 12, 2012) 
 
 
Question 4: Suppose data collection or data analysis is in progress when the lack of 
the required CRADO waiver is discovered, can the already-collected data be used and 
published? 
 
Response 4:  See Response 3.  In addition, any continued use of such data would 
need a CRADO waiver prior to the continued use.  Likewise, any collection of new 
data for continuation of the research would require a CRADO waiver.  (Original Post 
Date: March 12, 2012) 
 
 
Question 5:  Can data obtained without a required CRADO waiver be used in a 
subsequent study? 
 
Response 5:  Any secondary use of data collected without a required CRADO waiver, 
including use in a subsequent study, requires a CRADO waiver prior to the secondary 
use.  (Original Post Date: March 12, 2012) 
 
 
References 
VHA Handbook 1200.05 §47.b, §48.a, and §56.c 
VHA Handbook 1058.01 §7.f(11) and §7.i 
 
Return to Table of Contents 
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Standalone HIPAA Authorizations 
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Question 1:  Must all VA research approved by an IRB after March 31, 2011, and 
involving the use and disclosure of protected health information (PHI) have a HIPAA 
authorization that is separate from the informed consent form (unless the authorization 
is formally waived by the IRB)?  
 
Response 1:  HIPAA authorizations and informed consent forms must now be 
separate documents for all VA research initially approved by an IRB after March 31, 
2011. (Original Post Date: March 12, 2012) 
 
 
Question 2:  When a VA study approved before March 31, 2011, is amended or 
comes up for continuing review, must the HIPAA authorization be separated from the 
informed consent form if the forms were previously combined?    
 
Response 2:  No.  The VHA Handbook 1200.05 requirement that the informed 
consent form and the HIPAA authorization be two separate documents is only 
applicable to protocols undergoing initial review (whether by full board review or by 
expedited procedures) after March 31, 2011.  This requirement does not apply to 
amendments or continuing reviews of projects that were initially approved by the IRB 
on or before March 31, 2011. (Original Post Date: March 12, 2012) 
 
Reference:  
VHA Handbook 1200.05 §37.a(2)  
 
Return to Table of Contents 

 

 

Informed Consent Forms 

Implementation of IRB-Approved Revisions to Protocols and Consent Forms 

 
Question 1:  How soon after IRB approval must a protocol or informed consent 
revision be carried out by the research team?   
 
Response 1:  Although changes in approved research require IRB approval, neither 
the Common Rule (38 CFR Part 16) nor VHA Handbook 1200.05 specifically stipulates 
how quickly an IRB must communicate its approval of changes to the investigator or 
how quickly the investigator must carry out the approved changes.  The safety of the 
research subjects should be of primary concern in this regard.  Safety concerns related 
to the timely implementation of IRB-approved changes should be brought to the 
attention of the IRB.  Where warranted to ensure subject safety, IRBs may stipulate that 
the approved changes must be implemented prior to the enrollment of new subjects 
and/or that previously enrolled subjects must be informed of the changes.  In such 
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circumstances, the IRB has an obligation to provide the investigator with timely 
notification sufficient to address the safety issues involved.  
 
Implementation delays that appear to pose an increased risk of harm to subjects should 
be brought to the attention of the IRB.  It is the IRB’s responsibility to determine 
whether or not such delays constitute serious or continuing noncompliance or serious 
unanticipated problems involving risks to subjects or others.  (Original Post Date: March 
12, 2012) 
 
 
Question 2:  Must the revised informed consent form be employed at the same time 
by all sites involved in a multi-site research project? 
 
Response 2:   No.  If multiple IRBs are involved, it is unlikely that they will all approve 
the document at the same time.  Even if a single IRB (e.g., the VA Central IRB) is 
involved, release of approval letters for dozens of sites at the same time may not be 
practical because the forms may need to be individualized for the specific sites.  
(Original Post Date: March 12, 2012) 
 
 
References  
38 CFR 16.109(a) and 16.116(b)(5) 
VHA Handbook 1200.05 §14.e 
VHA Handbook 1058.01 §7.d and §7.i 
 
Return to Table of Contents 

 
 

Expiration Dates on Informed Consent Forms 

 
Question:  Must expiration dates appear on informed consent forms for VA research? 
 
Response:  No. Neither the Common Rule (38 CFR Part 16) nor VHA Handbook 
1200.05 requires that expiration dates appear on informed consent forms.  Each IRB 
has the authority to determine whether or not expiration dates are to appear on the 
consent forms that it approves.  (Original Post Date: March 12, 2012) 
 
 
References: 
VHA Handbook 1200.05 §33 
 
Return to Table of Contents 
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IRB Membership 

Administrative Staff Membership on the IRB 

 
Question 1: Can VA Associate Chiefs of Staff (ACOSs) for Research and 
Development (R&D), VA Administrative Officers (AOs) for R&D, VA research office 
staff, VA IRB administrators, or VA IRB administrative staff serve as voting members 
or alternate voting members of a VA facility’s local IRB of record? 
 
Response 1:  No. VA ACOSs for R&D, VA AOs for R&D, VA research office staff, VA 
IRB administrators, and VA IRB administrative staff cannot serve as voting members 
or alternate voting members of a VA facility’s local IRB of record, whether that IRB is 
an internal VA IRB, the IRB of another VA facility, or an affiliate IRB.  (Original Post 
Date: March 12, 2012) 
 
 
Question 2: Can affiliate administrative staff, including affiliate IRB administrative 
staff, serve as voting members or alternate voting members of an affiliate IRB serving 
as a VA facility’s IRB of record? 
 
Response 2:  Yes.  VHA policy cannot address this issue.  The affiliate IRB has the 
authority to decide whether or not to allow affiliate administrative staff to serve as 
voting members or alternate voting members of the affiliate IRB, even when it serves 
as the IRB of record for a VA facility. (Original Post Date: March 12, 2012) 
 
 
Reference: 
VHA Handbook 1200.05 §12.j 
 
Return to Table of Contents 

 

 

NCI CIRB 

The National Cancer Institute’s Central IRB (NCI CIRB) 

 
Question 1:  Can a VA facility obtain a waiver from the CRADO to designate the 
National Cancer Institute’s Central IRB (NCI CIRB) as an IRB of record? 
 
Response 1:  No.  VHA Handbook 1200.05 Subparagraph 5e(1) states “Under 
exceptional circumstances, a VA facility may request a waiver from the CRADO to 
utilize the services of an IRB operated by another Federal department or agency that 
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is signatory to the Common Rule.”  At present, however, such waivers will not be 
approved for designation of the NCI CIRB as an IRB of Record for a VA Facility. 
(Original Post Date: March 26, 2012) 
  
 
Question 2:  Can a research study be conducted at a VA facility if the VA facility’s 
affiliate IRB delegated review of the study to the NCI CIRB? 
 
Response 2:  No.  All IRBs that review studies for a VA facility must be listed on the 
VA Facility’s Federalwide Assurance (FWA) and, at present, waiver requests will not 
be approved to designate the National Cancer Institute’s Central IRB (NCI CIRB) on a 
VA Facility’s FWA (see Question 1).  However, the research study can be conducted 
at a VA Facility if an IRB listed on its FWA (e.g., its local IRB, the IRB of another VA 
facility, or its affiliate IRB) reviews and approves the study (i.e., without delegating the 
review to the NCI CIRB). (Original Post Date: March 26, 2012) 
 
Return to Table of Contents 

 

Non-Veterans in Research 

Recruitment of Non-Veterans for VA Research 

 
Question 1:  The VA investigator for an industry-sponsored, multi-site investigational 
drug study relevant to the Veteran population has been unable to find enough 
Veterans who meet the study’s inclusion criteria.  The investigator wants to recruit 
non-Veterans by posting fliers in the community informing potential subjects about the 
trial and instructing them to contact the VA investigator for additional information.  Is 
this form of recruitment permissible? 
 
Response 1:  A VA facility’s IRB of record may permit the recruitment of non-Veterans 
into VA research only if a there is a compelling argument for their inclusion (e.g., a 
study-wide shortage of eligible Veterans) and the research is relevant to the care of 
Veterans or active duty military personnel.  Non-Veterans cannot be recruited into VA 
research if the research is not relevant to the care of Veterans or active duty military 
personnel  The IRB must specifically document in the IRB meeting minutes or IRB 
protocol file its determinations regarding participation of non-Veterans in the study.  
The IRB should also review and approve any proposed recruitment materials to be 
used for the study.  (Original Post Date: March 12, 2012) 
 
 
Question 2:  A VA facility is considering participating in a multi-center, industry-
sponsored clinical trial.  The industry sponsor wants to post national ads soliciting 
prospective subjects to call a national 1-800 number staffed by the sponsor.  The 
prospective subject would provide health information to the sponsor for initial 
screening, and if eligible, would be instructed to contact the nearest study site, which 
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could be the VA.  Can the VA facility participate in a study with this recruitment 
procedure? 
 
Response 2.  A recruitment strategy using a sponsor’s 1-800 call center to refer 
potential subjects to a VA study site could be acceptable to VA under certain 
conditions.  However, additional information is needed before a determination can be 
made about the acceptability of this study for VA.  In order to determine whether all 
requirements for VA research have been satisfied, the VA facility’s IRB of record would 
need to review not only the complete protocol and clinical investigators’ brochure,  but 
also (a) a detailed justification for the VA investigator to enroll non-Veterans, (b) the 
proposed sponsor protections at the call center and elsewhere to ensure the privacy of 
subjects and the confidentiality of subjects’ health information, and (c) the proposed 
recruitment procedures, including the text of the proposed ads.  (Original Post Date: 
March 12, 2012) 

 
Reference: 
VHA Handbook 1200.05 §27.c and §58 
 
Return to Table of Contents 

 

 

Recruitment 

“Recruitment Only” Studies 

 
Question:  Does VA permit its Research and Development (R&D) Committees to 
approve studies in which VA’s sole involvement is to solicit the participation of 
Veterans in research that is conducted entirely by a non-VA entity? 
 
Response:  VA R&D Committees may only approve research that supports VA’s 
mission to advance the health care of the Nation’s Veterans.  VA R&D Committees 
may not approve research that does not support this mission.  In addition, approval by 
a VA R&D Committee makes a study VA research and obligates the VA to provide 
care for research-related injuries to subjects.  VA R&D Committees cannot approve 
studies that are conducted entirely by non-VA investigators.  (Original Post Date: 
March 12, 2012) 
 
NOTE: This guidance does not preclude VA clinicians, in the normal course of their 
clinical duties, from discussing specific research studies with their patients where 
appropriate, and referring them to a non-VA investigator for more information about a 
non-VA study.  However, VA personnel should not provide the non-VA investigator 
with the names or contact information of Veterans who might be eligible for the study.  
Instead, the VA clinician should provide the Veteran with the contact information for 
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the non-VA investigator so the Veteran may initiate contact if he/she is interested in 
participating in the non-VA study.  VA personnel should not provide the non-VA 
investigator with protected health information (PHI) about Veterans who choose to 
participate in non-VA studies without a signed release form, and a signed HIPAA 
authorization, and adherence to local requirements for the release of medical 
information.   
 
 
References: 
VHA Directive 1200 §2.b and §5.tt 
VHA Handbook 1200.01 §8.g and §10.a(1)  
VHA Handbook 1200.05 §3.xxx(note) 
 
Return to Table of Contents 
 
 
 

Training 

 
Question: 
Are members of the Subcommittee on Research Safety (SRS) required to complete the 
training in ethical principles on which human research is to be conducted and accepted good 
clinical practices (GCP) required in VHA Handbook 1200.05, Paragraph 61a(1)? 
 
Answer: 
No. The SRS is responsible for “Reviewing all research activities involving biological, 
chemical, physical, and radiation hazards for compliance with all applicable regulations, 
policies, and guidelines…” (VHA Handbook 1200.08, paragraph 7a), not the human subjects 
protection issues covered in the required training on ethical principles on which human 
research is to be conducted and accepted good clinical practices.  Therefore, SRS members 
are not required to take the training required in VHA Handbook 1200.05, Paragraph 61a(1). 
 
Return to Table of Contents 
 


