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The NISPOM paragraph to which each article pertains is indicated in ( ). 
                                                                                     
1.  (2-102) Eligibility of Companies Organized and Existing Under the Laws 
of U.S. Territories for Facility Clearances. 
 
  Q.  NISPOM paragraph 2-102b. stipulates that a company must be 
organized and existing under the laws of any of the fifty states, the District of 
Columbia, or Puerto Rico, and be located in the United States or its territorial 
areas in order to be eligible for a facility clearance.  What about companies that 
are organized and existing under the laws of other U.S. Territories? 
 
 A.  The Department of Defense (DoD) examined the basis for this 
requirement, which has been DoD policy since 1974.  Based on this review, the 
Department will not automatically exclude companies organized and existing 
under the laws of any of the organized United States territories (currently Guam, 
the Northern Marianas Islands, Puerto Rico and the U.S. Virgin Islands) from 
consideration for facility clearances.  For purposes of NISPOM paragraph 2-102b., 
the Defense Security Service (DSS) will process companies organized and existing 
under the laws of organized United States territories for a facility clearance, 
provided the company is also located in the United States or its Territorial Areas 
and is otherwise eligible for a facility clearance. 
 
 
 
 



 

2.  (2-205) Pre-employment Clearance Action 
 
 In accordance with NISPOM paragraph 2-200a., contractor employees may 
be processed for a personnel security clearance (PCL) when access to classified 
information is essential for the performance of tasks or services related to the 
fulfillment of a classified contract.  NISPOM 2-205 allows for submission of a 
PCL application prior to employment so long as a written commitment, indicating 
that employment must commence within 30 days of the granting of eligibility for 
the PCL, has been made to a prospective employee and the prospective employee 
has accepted that employment offer in writing.  The prospective employee’s PCL 
must be related to the fulfillment of a classified contract or other legitimate 
government requirement.  The prospective employee must commence employment 
within 30 days of the granting of the eligibility, as annotated in JPAS, that permits 
the employee to perform the tasks or services associated with the contract or 
Government requirement for which the individual was hired.  
 
As an example, if the duties of a specific contract on which the prospective 
employee is to perform require a final TOP SECRET (TS) eligibility, the 
contractor may defer the starting date of employment until the final TS eligibility 
has been granted, even if the prospective employee has an interim eligibility at any 
level or a final SECRET eligibility.  Similarly, if the prospective employee 
requires a final SECRET eligibility in order to perform on a specific contract, the 
contractor may defer the starting date of employment until 30 days after the final 
SECRET eligibility is granted.  If final eligibility is not required to perform on a 
contract, and the employee can perform the duties associated with the contract 
with an interim eligibility, then the employee must be on board within 30 days of 
the granting of the interim eligibility. 
 
When a prospective employee has interim eligibility reflected in JPAS, but has not 
commenced employment, DSS may request documentation, such as the DD Form 
254, from the contractor that supports the contractor’s determination that the 
individual cannot perform tasks or services without a final eligibility 
determination. 
 
 
3.  (2-300c.) Negotiating an Acceptable FOCI mitigation measure 
 
 Q:  NISPOM paragraph 2-300c. states that an existing FCL shall be 
invalidated if the contractor is unable or unwilling to negotiate an acceptable FOCI 
mitigation measure.  How does DSS determine that the contractor is unable or 
unwilling? 
 



 

 A:  Ideally, the contractor will have an acceptable mitigation agreement in 
place prior to completion of the transaction (e.g., when the foreign interest 
assumes ownership of the cleared U.S. company).  If there is not an acceptable 
measure in place when the transaction is completed, DSS must decide whether or 
not to invalidate the existing FCL.  The critical determinant in this decision is the 
status of the FOCI mitigation when the transaction closes.  As a general rule, DSS 
will invalidate the existing FCL at the completion of the transaction unless DSS 
determines that the contractor has submitted an acceptable FOCI action plan in 
accordance with paragraph 2-303.    
 
Invalidation of the FCL renders a contractor ineligible to bid on new classified 
contracts or to receive new classified material except for information necessary for 
completion of essential contracts as determined by the government contracting 
activity (GCA).   


