
Enclosure 2 
 

Frequently Asked Questions 
 
Q: Does FMCSA want only crashes involving commercial motor vehicles? 
 
A:  No.  FMCSA wants all the crashes that meet the criteria in Enclosure 1, including 

those where a non-commercial vehicle is the only one that meets the criteria. 
 
Q:  Which non-commercial vehicle crashes does FMCSA want? 
 
A:  Crashes reported should include those involving Federal, State and local government-

owned vehicles - such as transit buses, school buses, garbage trucks, military vehicles 
and snowplows - and vehicles rented or leased by individuals to transport personal 
goods.  Here are a few examples: 
• A school-owned vehicle transporting students to and from school or school-

related activities 
• A government-owned motor vehicle transporting property or people 
• A U-Haul or Ryder truck, rented/leased to move one’s own household goods 

 
Q:  Can you give me some examples of situations that should not trigger a crash 
report for FMCSA? 
 
A:  A few examples include: 

• A horse rancher transporting hay bales for his own use from his pasture on one 
side of the road to his stables on the other side in a truck with a GVWR over 
10,000 pounds 

• A homeowner carrying recyclables to a drop-off point in a personally-owned 
pickup truck with a GVWR over 10,000 pounds. 

• A large family of 10 persons taking a trip in the family’s 12-person van 
• A personally-owned pick-up truck hauling a boat or horse trailer, with a GCWR 

in excess of 10,000 pounds 
• A family operating a recreational vehicle 

 
Q:  Should a crash be reported to FMCSA if the driver of the vehicle that meets the 
criteria in Enclosure 1 does not have a Commercial Drivers License (CDL)? 
 
A.  Yes.  A driver of a truck between 10,001 to 26,000 pounds or a bus with 9 to 15 seats 
is not required to have a Commercial Drivers License (CDL).  However, crashes for these 
vehicles are included in the criteria in Enclosure 1 and should be reported to FMCSA. 
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Q:  Does FMCSA want crashes for trucks and buses used by a business to transport 
its own property or people? 
 
A:  Yes.  Crashes should be reported for both business-owned vehicles transporting their 
own goods (private) and vehicles transporting goods for others for compensation (for-
hire).  An example of a private operation is a retail furniture store using its own truck 
with a GVWR over 10,000 pounds to deliver its products to customers.  
 
Q:  Should a crash report be included if the only outcome is (a) a vehicle with a flat 
tire that must be towed from the scene because there is no spare or (b) a vehicle wi th 
a damaged headlight that must be towed because it is nighttime and no replacement 
headlight is available? 
 
A:  No for both cases.  Since the first vehicle could have been driven away if a spare tire 
was available and the second vehicle could have been driven away if a replacement 
headlight was available, these vehicles were not “disabled”i as a result of the crash.     
 
Q:  What is FMCSA’s timeliness requirement for reporting crashes? 
 
A:  The States should be reporting a crash to FMCSA within 90 days of the crash. 
                                                 
i Defined in the American National Standard Institute – “Manual on Classification of Motor Vehicle Traffic 
Accidents” (ANSI D16.1, Section 2.3.11) 
 


