
LOGISTICS AND TRANSPORTATION 
      

 

Q1:  Can a unit’s Family Readiness Group (FRG) use NTVs to take spouses 
to an amusement park as a stress reliever while their sponsor has 
deployed. 
A1:  No. NTVs can only be used in an official capacity. 
 
Q2:  Can I arrange for our Privately Owned vehicle (POV) be shipped to 
CONUS while my sponsor is deployed? 
A1:  No.  There is no entitlement for shipping POVs during deployment. 
 
Q3: Can I return to CONUS while my sponsor is deployed during 
deployment? 
A2:  Yes.  Family members are entitled to one roundtrip space “A” from Europe to 
CONUS after soldiers are deployed for 120 days or longer for leave purpose not 
for permanent. 
 
Q4: Can I return to CONUS while my sponsor is deployed during 
deployment? 
A3:  YES. Family members are entitled to one roundtrip space “A” from Europe to 
CONUS after soldiers are deployed for 120 days or longer; for leave purpose not 
for permanent and only to the EPOD, follow on Transportation is the traveler’s 
responsibility. 
 
Q5:  What category is authorized for my family members to return CONUS 
while I’m deployed? 
A4:  Command Sponsored family members, whose military spouse is 
participating in a deployment scheduled for 120 days or more is upgraded from 
Category V to Category IV This is IAW USCINCEUR message 011602 Dec 98. 
 
Q6: Where can my family members travel using Space “A” during my 
deployment? 
A6:  Family members of deploying members assigned to USEUCOM is 
authorized to travel Space “A” within the USEUCOM area of responsibility or to 
and from CONUS to the USEUCOM area of responsibility. All travel is on a 
noninterference (no reimbursable) basis for leave purpose not for permanent and 
only to the EPOD, follow on Trans is the travelers responsibility 
 
Q7:  How do I get authorization for my family members to utilize Space “A” 
travel entitlements? 
A7:   IAW DoD 4515.13R, Chapter 6, family members must have in their 
possession a COMMAND SPONSORSHIP memorandum from the sponsor’s unit 
commander or rear detachment commander containing the following information: 
sponsor’s name, SSN, date assigned to unit, name of deployment, effective date 
of the deployment and this statement: “military member will be deployed 120 
days or more and the family member understands this is a one time 



entitlement per 120 days or more deployment.” Family member must sign 
and date the memorandum. 
 
Q8:  Where must my spouse present the memorandum? 
A8:  Your spouse can present the memorandum in person, via fax, or courier to 
through AMC passenger activity at Ramstein. 
 
Q9:  When can my family members use the Space “A” entitlement while I’m 
deployed? 
A8:  Family members are authorized to use this entitlement the first day of the 
deployment as indicated on the member’s deployment orders. 
 
Q10:  How long can my family members remain on the Space “A” list after 
signing up? 
A10:  Your family members will remain on the Space “A” available list for 60 
days, at which time they will be automatically removed. Family members 
removed from the list may sign up again with a new date and time. 
 
Q11:  When I return from deployment, can my family members exercise the 
Category IV entitlement? 
A11:  Family members can not exercise Category IV entitlements once a 
member returns from deployment. The only exception is if the family member is 
on the return portion of a trip where a Category III entitlement was used during 
the absence of the service member. 
 
Q12:  What are official events for FSGs to use NTVs? 
A12:  Official FSG events include FSG volunteer meetings, unit welcoming or 
newcomer’s orientation, deployment or relocation briefings, military benefits, 
prenatal care, and deployment planning workshops.  (Always consult with the 
local Staff Judge Advocate when in-doubt). 
 
Q13:  What are not official FSG events for NTV use? 
A13:  Personal use, laundry, lunch, PX, and domicile to duty.  (Always consult 
with SJA when in-doubt).            
 
Q14: Can I register a POV at the vehicle registration office while my spouse 
is deployed? 
A14: Only if your name appears on the registration form or if you have a Power of 
Attorney. The Office of the Provost Marshal highly encourages military members 
to add their spouse to their current registration. This is a free service provided by 
the Vehicle Registration Office. 
 
Q15: What do I do with my vehicle registration while I am deployed? 
A15: You can put your vehicle registration in to Suspense Status. If your 
registration has eight months remaining when you deploy, it will remain valid for 
eight months after returning. 



 
Q16: My registration will expire while I am deployed. Can I renew my 
registration before I deploy so my spouse does not have to do it? 
A16: Yes. This is called Early Renewal and can be done at any time. 
 
Q17: Can a Family Member drive a POV as soon as they arrive in Germany? 
A17:  1. A spouse coming from the United States must have a USAREUR driving 

license, a valid ID card, and a state license to operate a USAREUR plated 
POV. 

        2. Other immediate family members coming from the States can apply for 
an exception of policy to the customs office with the following documents: 
International Driver’s License issued outside of Germany, or a valid US 
driver’s license with an official German translation, proof of insurance, and 
passport or military ID card. 

 
Q18: Can a unit’s Family Readiness Group (FRG) use NTVs to take spouses 
to an amusement park as a stress reliever while their sponsor has 
deployed. 
A18: No. NTVs can only be used in an official capacity. 
 
Q19: Can I arrange for our Privately Owned vehicle (POV) be shipped to 
CONUS while my sponsor is deployed? 
A19: No. There is no entitlement for shipping POVs during deployment. 
 
FRG Use of NTVs 
Q1. Can a Family Readiness Group (FRG) volunteer operate a government 
owned or leased non tactical vehicle (NTV)?  
A1:  Yes! Local Commanders may authorize vehicle support from existing unit 
assets.  This authorization must be in writing and is limited to non-tactical 
vehicles under 10,000 pounds.  The vehicles are to be used for “official use only” 
and may not be used for “personal use or convenience”.  Official use is a 
determination made by the Commander. The procedure is outlined in AR 58-1, 
AR 600-55 and UR 608-2. 
 
Q2. Who can authorize FRG volunteers to drive a NTV? 
A2: The Commander, if transportation is available FRG volunteers may be 
authorized in writing to drive an NTV. The procedures for authorization are 
outlined in UR 608-2 and the 104th ASG SOP for Use of Non-tactical Vehicles for 
the Family Support System during Deployment. 
 
Q3. Should an FRG volunteer be a registered volunteer? 
 A3: Yes! As a matter of policy, FRG volunteers who are authorized to operate 
government-owned or leased vehicles must be registered as an Army 
Community Service Volunteer.  This will afford the volunteers better protection in 
case of an accident resulting in an injury or loss.  Coordination should be made 



with the Installation Volunteer Coordinator.  The driving requirement must be part 
of the FRG volunteer job description. 

 
Q4. What license(s) are required for an FRG to operate a NTV? 
A4:  IAW UR 608-2, Commanders may issue an SF 46 (Military Operators 
permit) without testing to personnel who present a USAREUR drivers license.  
The SF 46 is only for the country where the vehicle is based or operated. 
 
Q5. Are there restrictions on the FRG volunteer’s use of NTV?  

A5:  Yes, only vehicles less than 10,000 pounds may be operated, and the FRG 
Volunteer must have a valid driver’s license and be registered as an ACS 
Volunteer. 
 
Q6. Is taking a family to the commissary or exchange a valid use of the 
NTV, if the spouse does not have a valid driver’s license? 
 A6:  In some cases, the command may decide this is a valid use. However, 
POVs are normally used for personal errands to commissaries and exchanges, 
not NTVs. 

 
Q7. Is it proper for an authorized FRG leader/volunteer to use an NTV to 
take a spouse or child to a medical clinic, if the spouse lacks a valid 
driver’s license, or has an inoperable POV. 
 A7:  Yes, it is proper under certain circumstances.  Normally medical 
appointments for family members are “personal” and not “official” and for this 
reason the use of NTVs, should not be authorized by Commanders.  However, 
unusual or emergency situations may occur which justify the use of NTV. 


