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Question: Does VA permit its Research and Development (R&D) Committees to approve studies in 

which VA’s sole involvement is to solicit the participation of Veterans in research that is 
conducted entirely by a non-VA entity? 
 

Answer:   VA R&D Committees may only approve research that supports VA’s mission to advance 
the health care of the Nation’s Veterans.  VA R&D Committees may not approve research 
that does not support this mission.  In addition, approval by a VA R&D Committee makes a 
study VA research and obligates the VA to provide care for research-related injuries to 
subjects.  VA R&D Committees cannot approve studies that are conducted entirely by 
non-VA investigators.   
 
NOTE: This guidance does not preclude VA clinicians, in the normal course of their clinical 
duties, from discussing specific research studies with their patients where appropriate, and 
referring them to a non-VA investigator for more information about a non-VA study.  
However, VA personnel should not provide the non-VA investigator with the names or 
contact information of Veterans who might be eligible for the study.  Instead, the VA 
clinician should provide the Veteran with the contact information for the non-VA 
investigator so the Veteran may initiate contact if he/she is interested in participating in 
the non-VA study.  VA personnel should not provide the non-VA investigator with 
protected health information (PHI) about Veterans who choose to participate in non-VA 
studies without a signed release form, and a signed HIPAA authorization, and adherence 
to local requirements for the release of medical information.   
 

References: VHA Directive 1200 §2.b and §5.tt 
VHA Handbook 1200.01 §8.g and §10.a(1)  
VHA Handbook 1200.05 §3.xxx(note) 
 

 


