
PET SHIPPING FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

Question 1: Who do I contact for information concerning shipment of my pet? 

Answer: Pet shipment information is available at your local military transportation office, 

booking/reservation agency, and local veterinarian office.  

 

Question 2: When are pets allowed to be transported on AMC missions? 

Answer: Pet shipment is limited to passengers traveling in PCS status only at traveler’s expense 

IAW DoD 4500.9R, Part I, Chapter 103, Section J, Paragraph 1.a.9.a 

 

Question 3: What type of AMC missions can be utilized to move my pet? 

Answer: Pets can only be moved on AMC Commercial Contracted missions in conjunction with a PCS.  

PCS travel is not authorized on organic (military) aircraft, therefore pets may not be shipped on organic 

aircraft IAW DoD 4500.9R, Part I, Chapter 103, Section A, Paragraph 2 

 

Question 4: What types of animals are authorized for shipment? 

Answer: Dogs and cats only IAW DoD 4500.9R, Part I, Chapter 103, Section J, Paragraph 1.a.9.b 

 

Question 5: How many pets can I ship? 

Answer:  Limited to two (2) pets per family,  each pet along with kennel cannot exceed 150 pounds IAW 

DoD 4500.9R, Part I, Chapter 103, Section J, Paragraph 1.a.9.e and 1.a.9.c 

 

Question 6: Is it necessary to reserve a pet space to travel with the passenger on AMC aircraft? 

Answer: Yes, passengers should request a pet space when making their initial travel reservation on AMC 

Patriot Express (PE) missions.  Pet space and total weight is limited by commercial contracted PE air 

carriers and are strictly enforced 

 

Question 7: Is a pet wavier available to allow a passenger to travel with more than two pets? 

Answer: Pet waivers are no longer granted.  However, 15 days prior to AMC flight departure, pet spaces 

open in GATES are available to travelers that already have two (2) pet spaces booked.  Transportation 

offices should contact the 618 TACC/XOGC Passenger Reservation section to arrange additional pet 

space(s).  This program is entitled “Space Available Pet Program” 

 

Question 8: Can two pets travel in one kennel? 

Answer: Two small animals of the same species older than 8 weeks and younger than 6 months, of 

comparable size, and up to 9.1kg (20 pounds) each that are used to cohabitation may be shipped in the 

same container as long as they can each stand up, turn around, and lie down with normal posture.  Only 

one excess baggage fee shall apply in this circumstance if the combined weight plus kennel does not 

exceed 70 pounds 

 

Question 9: How are pet charges assessed? 

Answer: Pet shipment is at traveler’s expense.  Travelers pay an excess baggage fee when shipping pets.  

Excess baggage fees are levied based on pet plus kennel weight, if the pet plus kennel weighs under 70 

pounds, one excess baggage charge will be levied, if the pet plus kennel weighs 71 pounds up to 140 

pounds, two excess baggage charges will be levied, and if the pet plus kennel weighs between 141 up to 

the authorized 150 pounds, three excess baggage charges will be levied.   

Example: If a pet owner ships a pet and the excess baggage fee for that particular flight is $103.00 per 

bag.  A pet plus kennel weighing up to 70 pounds is charged at $103.00, if the pet plus kennel weighs 71 

to 140 pounds the charge is $206.00 (2 x $103.00) and if the pet plus kennel weighs 141 to 150 pounds 

the charge is $309.00 (3x$103.00).  Each pet weight limit is 150 pounds (pet plus kennel weight).  Weight 

limit cannot be waived (IAW DoD 4500.9R, Part I, Chapter 103, Section J. Paragraph 1.a.9.c).   

 

 



Question 10: Are pets authorized to travel in the aircraft cabin? 

Answer: Yes with restrictions.  Maximum number of pets allowed in the cabin is three.  Your pet must be 

able to fit comfortably in a kennel (hard-sided or soft-sided) no larger than 20” Long x 16” Wide x 8” 

High in order to fit under the seat in front of you.  Pet must be able to stand up, lie down, and turn around 

with normal posture and body movements.  Note: AMC Pet Brochure contains additional pet shipment 

information and is available on our web site at https://www.my.af.mil/gcss-

af/USAF/AFP40/d/1074111948/Files/a4t/a4tp/petmessages/pet_brochure.pdf 

 

Question 11:  Are pets permitted to travel alone on AMC aircraft? 

Answer: No, pet(s) must be accompanied by their owner when traveling on AMC aircraft.   

 

Question 12: If a passenger is traveling alone, can he/she reserve two in-cabin pet spaces? 

Answer:  No, in-cabin pets must be able to fit under the seat (kennel no larger than 20”L x 16”W x 8”H) 

in front of the passenger, therefore a passenger traveling alone can only take one pet in the cabin. 

 

Question 12:  Excess baggage is approved and stated on a passenger’s funded travel orders; if a 

passenger does not take excess baggage can he/she take his pet instead? 

Answer:  No, shipping a pet and authorized excess baggage is not interchangeable.  Pet shipment is not 

an entitlement and is at the traveler’s expense.   Due to limited number of pet spaces and weight assigned 

to each aircraft, pet spaces must be reserved in advance of passenger travel. 

 

 

https://www.my.af.mil/gcss-af/USAF/AFP40/d/1074111948/Files/a4t/a4tp/petmessages/pet_brochure.pdf
https://www.my.af.mil/gcss-af/USAF/AFP40/d/1074111948/Files/a4t/a4tp/petmessages/pet_brochure.pdf

