THE NATIONAL ACADEMIES

Advisers to the Nation on Science, Engineering, and Medicine

Nuclear and Radiation Studies Board

Ninth Annual Gilbert W. Beebe Symposium Wednesday, December 1, 2010

Scientific Advances in Radiobiology and Radiation Epidemiology, Implications for Radiation Exposure Regulations

September 17, 2010 Draft

8:15 am	Welcome and introduction to the Ninth Annual Beebe Symposium (15 minutes)
8:30 am	Background on radiation exposure in medical, occupational, and environment settings (20 minutes)
8:50 am	Questions and discussion (10 minutes)
Session 1:	Scientific Advances in Low-Dose Radiation Biology
	Topics: mechanisms of response at low doses, including adaptive response and homeostasis; linearity/non-linearity of response at low doses; role of genetics and epigenetics; measurement challenges at cellular and molecular levels. Response of animal organ systems to low dose/low dose rate radiation, early and late effects, cancer and non-cancer effects.
9:00 am	Speaker 1: Cellular (30 minutes) William F. Morgan, Pacific Northwest National Laboratory
9:30 am	Speaker 2: Systems (30 minutes) Mary Helen Barcellos-Hoff, NYU Medical Center
10:00 am	Questions/discussion (15 minutes)
10:15 am	Break (20 minutes)
Session 2:	Scientific Advances in Low-Dose Radiation Epidemiology
	Topics: Exposure measurement and modeling approaches; linearity/non-linearity in epidemiologic cohorts; gaps in knowledge and methodology
10:35 am	Speaker 1: RERF (30 minutes) Roy Shore, Radiation Effects Research Foundation
11:05 am	Speaker 2: Other low-dose cohorts (30 minutes) Ethel Gilbert, National Cancer Institute

11:35 am Questions/discussion (15 minutes) Session 3: **Panel Discussion** Discussion of key points from this morning's session to include how 11:50 am data from epidemiology and from radiobiology studies can synergize. (Speakers will be the panelists) (25 minutes) **Lunch** (3rd floor refectory) 12:15 pm Session 4: **Translating Radiation Biology and Epidemiology into Risk Estimates** Lose-dose risk estimation (30 minutes) 1:30 pm **Julian Preston, Environmental Protection Agency** 2:00 pm **Current risk estimate in federal regulations**: (30 minutes) **Speaker TBD** 2:30 pm Questions/discussion (15 minutes) Session 5: **Using Low-Dose Radiation Biology and Epidemiology in Decision Making: Case Studies** Case Study 1: Setting a national action level for radon (20 minutes) 2:45 pm Paul Locke, Johns Hopkins School of Public Health Questions/discussion (10 minutes) 3:05 pm Break (20 minutes) 3:15 pm 3:35 pm Case Study 2: Establishing "Safe" or "Acceptable" levels for diagnostic radiation use (CT) (20 minutes) **David Hoel, Medical University of South Carolina** Questions/discussion (10 minutes) 3:55 pm 4:05 pm Case Study 3: Setting radiation protection standards for civilian nuclear facilities (20 minutes) Ralph Andersen, Nuclear Energy Institute Questions/discussion 4:25 pm Session 6: **Panel Discussion and Closing Remarks** 4:35 pm Discussion of key points from this afternoon's sessions (Speakers will be the panelists) (25 minutes) 5:00 pm Closing remarks (15 minutes) Adjourn 5:15 pm