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U.S. ELECTION ASSISTANCE COMMISSION 
1201 New York Ave. NW – Suite 300 

Washington, DC 20005 

 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Military Heroes Initiative 
May 27, 2010 

 
1. Can a for-profit organization apply? 

a. A for-profit organization can apply as a sub-recipient of funds in 
partnership with a non-profit organization or institution of higher 
education. The legal applicant on the proposal must be either the non-
profit organization or institution of higher education.   

 
2. Are organizations whose practices are not specific to the military still eligible 

to apply? For example, an organization that may have practices catered to 

individuals who are blind, but are not veterans? 
a. While this initiative will have larger applicability for people with 

disabilities, the specific research under this Notice has to fall within the 
scope of the military and address the needs of those involved in the 
military establishment.  However, proposed activities do not have to be 
carried out exclusively within military organizations 

 
3. What is the target population(s) you are looking for? Is it military personnel 

currently in hospitals or those recovering at home; military personnel in the 

U.S. or overseas; etc.?  

a. The primary target population is injured service personnel that are still on 
active duty, however, applicants will want to consider the bulk of research 
in areas that have extensive military voting.  

 
4. Is the performance period strictly up to 24 months, or can it go beyond that?  

a. While the Notice requests a two-year research plan, applicants are not 
discouraged from including proposed strategies for up to a three-year 
period.  The intent of the two-year research plan is to gather data and 
provide recommendations on the voting process and technology for 
injured military personnel so that solutions may be implemented in time 
for the 2012 elections, however, aspects of the research may need to take 
place after the 2012 elections.  Applicants should not assume that 
additional funds, beyond the initial award of $500,000 will be 
forthcoming.  

 
5. Is the lead applicant solely responsible for meeting all three criteria listed 

under Section III. A. Eligible Applicants (page 7-8)? 

a. Applicants must meet all three criteria listed in Section III. A., however, 
the inclusion of these three components may be achieved through 
partnerships with other entities. 
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6. Will higher priority be given to those that meet all the selection criteria? Are 

some components weighed more than others? 

a. We are not expecting to find one proposal that meets every criterion listed 
in the Notice.  We will be looking to see which proposal will have the 
largest or most significant impact written in the parameters we’ve 
provided.  Please read the selection criteria closely.  You will see which 
components are important to us by how they are weighted.  

 
7. Must the applicant include all the components listed in the Project 

Description, specifically, including section 508 compliance?  

a. No, you do not need to include every single component.  While we would 
like to see recommendations, plans and implementation assistance to bring 
UOCAVA voter assistance websites of FVAP, Uniformed Services and 
Department of State into compliance with Section 508, this is not a 
requirement.  If it does not fit into your research agenda or you do not 
have the expertise in that area, then it does not have to be included.   

 
8. How should partnered organizations show a split in activity and funds?  

a.  In your budget, you should include a separate line item for each 
organization’s activity and budgeted amount.  Describe in your budget 
narrative how each cost is broken down.   
 

9. What is the indirect cost rate? 

a. If you do not have a negotiated indirect cost rate with us, you do not need 
to charge anything to the indirect rate.  Universities will have negotiated 
indirect cost rates with the federal government which.  We will pay up to 
5% of the total grant amount in indirect costs and the rest can go toward a 
matching contribution.  Up to 5% of the indirect cost can be shared with 
any sub-recipients.     

 
10. Should there be discussion on the privacy and security concerns of voting?  

a. Yes, the issue of privacy, security and independence of voting should not 
be dismissed.  

 

11. Are organizations participating in this grant proposal excluded from 

participating in any of the larger research grants coming up? 

a. No, organizations that participate in this initiative are not excluded from 
participating in additional competitions if they are selected for this grant.  

 

12. Will EAC provide help getting access to data? 

a. EAC will work with the successful applicant, the Wounded Warrior Care 
and Transition Center and the Federal Voting Assistance Program to help 
secure access to the needed data on injured military personnel as well as 
assess the facilities to conduct the research. 
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13. Will organizations be able to sell any of the products that result from the 

proposed research for profit? 

a. In general, your organization may retain patent and data rights work 
produced with federal grant funds for future sale/profit after the period of 
the grant. However, the government will retain unlimited, royalty free 
rights to the work.  The guidance in this area can be found in the FAR.  
Review 52.227-1 Authorization and Consent for details.  For-profit 
entities receiving federal grants funds must follow: 

Cost-principles:  48 CFR 31 
Administrative requirements:  FAR 
Audit Requirements: FAR 

 

14. Will the EAC publish a bidders list so that potential partner organizations 

can contact perspective applicants about partnering on the development of 

an application? 

a. If you are an applicant interested in hearing from potential partners or 
would like to offer your expertise to potential applicants, please send us 
your name and contact information to Allison Hood at ahood@eac.gov.  
We will make this list available on our website at www.eac.gov.  

 
15. Is there a recording of the technical assistance call you held on May 11

th
 and 

May 19
th

? 

a. You can listen to the recordings at: 
  

 May 11th Call: 
https://eacevents.webex.com/eacevents/lsr.php?AT=pb&SP=EC&rID=2318157&r
Key=0fc3e1435dace4d1 

 

   May 19th Call: 
https://eacevents.webex.com/eacevents/lsr.php?AT=pb&SP=EC&rID=236
6942&rKey=b5aa2d01b958908e  

 


