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December 17, 2012 

 

1. Q:  108.01 A + B contract & A-5 Evaluation Factors for Award.  To be clear regarding the 
A+B Award Process….Is the Part B portion of the bid submission a contract/pay item that will be 
paid to the contractor thru the course of the project, or, is the Part B value only used for analyzing 
the bids as a basis for award (no contract/pay item)?  If it is intended to be used as a contract/pay 
item, then is the basis of measurement and payment Lump Sum to include payment for all days or 
paid Per Calendar Day from start to finish at the daily unit rate? 

a. Answer:  Part B is used for determining time on the project.  The winning contractor will 
have the amount of days they bid for Part B as the amount of time they have to complete 
the project.  In essence, the contractor is setting their own completion date. 
 
The dollar amount assigned to Part B will ONLY be used for evaluation purposes.  Once 
the contractors are evaluated, the award will be for the Part A construction amount only.  
See page A-4 and section 108 for further details concerning the A+B process. 
 

2. Q:  C-16 Performance of Work by Contractor - Page C-16 SCR's re. FAR 52.236-1 states 
the Contractor shall perform 50% of the total amount of work, whereas, Section 108.02 refers to 
FAR 52.219-14 which states (under (3) "General Construction" for set-aside projects) the concern 
will perform at least 15% with its own employees (excluding materials).  Please clarify. 

a. Answer:  The clause on C-16 should not be included with the contract, as this is a 
HubZone set-a-side.  52.219-14 (as cited above) is the guiding specification. 

 
December 20, 2012 
 

3. Q:  303.08 SCR's - The specifications requires the contractor to sort some existing asphalt rubble, 
load/haul, and put in from of the pulverizer at various locations.  Please advise how much asphalt 
material (CY or Tons) is available for this operation so that it may be accurately priced and 
included. 

a. Answer:  Approximately 210 cubic yards. 
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4. Q:  What are the requirements to construct the cofferdams and how many are anticipated for each 
Schedule A - C & Option X? 

Answer:  The cofferdams are required for the work in the Paria River for the Schedules A, B, and 
C for constructing the Paria River Slope Stabilization and Pier Protection.  The cofferdams are 
also required for the Option X Lonely Dell Stabilization construction areas. 

Schedules A, B, and C 

It is estimated that a minimum of 5 cofferdams will be required.   

 

‐ 1 for Spur A 
‐ 1 for Spur B 
‐ 1 for Paria River Revet mattress 
‐ 2 for Paria river Pier Protection (1 for construction on East side of existing pier and 1 for 

construction on West side of pier.) 
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Option X 

It is estimated that a 1 to 3 cofferdams will be required.  For the Option X work 1 longer coffer 
dam may be more efficient. 

‐ 1 for Lonely Dell Spur A 
‐ 1 for Lonely Dell Spur B 
‐ 1 for Lonely Dell Wall 

5. Q:  Can the concrete box culvert structure be pre-cast concrete to help minimize installation time 
and related impacts to traffic?  

a. Answer:  Yes.  
 

6. Q:  Is there oil indexing or fuel indexing on this project?  
a. Answer:  No. 

 

7. Q:  Is the rip rap that goes into the gabion baskets included in the quantity for rip rap, or gab ion 
baskets inclusive? 

a. Answer:  The rip rap for the gabion baskets and revet mattress is not included in the rip 
rap quantities.  The rock material for the gabion baskets and revet mattress is included 
inclusive to the cost for the gabions. 

 

8. Q:  108.01 EEBACS requirements for Contractor. On such a remote job a Web-based system 
used for entering daily project information may prove to be very problematic.  Will this new 
EEBACS system still be a requirement if data service is unavailable for Web-based use and can 
hard copy, hand written records be used in lieu of EEBACS?  

a. Answer:  We expect that data service will be commercially available near the project 
location via satellite service or other technologies.  The Contractor should bid the job in 
accordance with 108.01.  After contract award, if data service is determined to not be 
commercially available near the project location, CFLHD will consider a contract 
modification.  (We would then expect an equitable adjustment to reduce the contract 
price) 
 

 
9. Q:  108.01 EEBACS requirements for Contractor.  What is the extent of the Contractor's 

requirements for entering the project information into EEBACS and how many hours per week 
should we assume will be needed to enter this project data?  

a. Answer:  Refer to the EEBACS Contractor’s User Guide (see page A-iii of Amendment 
A001 for location of guide) to aid in contractor bidding. 
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January 2, 2013 

 
10. Q:  On Page A-iii it states that  "Bids may be modified or withdrawn by facsimile or telegraphic 

notice, if such notice is received prior to the time specified for receipt of bids".   Please clarify 
this.  Our interpretation is that this means that if we send in our bid and then want to make 
changes up until bid time, we can fax or e-mail the changes up until bid time.   Is this correct ? 

a. Answer:  Original bid documents and all faxed modifications must be received before 
the bid time.     
 

11. Q:  We  see minority goals in the specials, but do not find any specific DBE requirements.   Is 
this correct ? 

a. Answer:  There are no DBE requirements for the project. 
 

12. Q:  Do the gallon quantities include both applications of paint?  ½ application then full. 
a. Answer:  The gallon quantities account for the 2 applications of paint. 

 
13. Q:  Where do the temp. pavement marking quantities come from? Seems like a lot. 

a. Answer:  The quantity is estimated at the length of the project with 4 stripes for 2 
applications, including applications between pavement lifts. 

 
14. Q:  Page E-58, Section 157.12 Inspection and Reporting states “monitor the turbidity of waters 

adjacent to the project daily during the work shift”. Does that include the Colorado River and can 
you please identify any other waters? 

a. Answer:  This requirement only applies to Paria River and is in effect until all work 
within the Paria River area is completed. 

 
15. Q:  We were unable to locate the specifications on the Traffic Detector Wire Loop (A4650), the 

Flexible Type Delineator (A3900) nor the 72” plastic liner (A2700). Can you provide 
specifications? 

a. Answer:   
 

Traffic Detector Wire Loop (A4650), 
See Special Contract Requirements 
Section 636. – SIGNAL, LIGHTING, AND ELECTRICAL SYSTEMS 
636.01 and 636.07 
(For replacement of existing traffic detector wire loop and equipment box.) 
 
Flexible Type Delineator (A3900) 
See Plans, detail sheet 633-51, sheet no. T19 
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16. Q:  Item A2200 calls for 16,350lb of Reinforcing Steel and item A2250 calls for 120CUYD of 

concrete. Where are these materials to be used? 
a. Answer:   

Item A2200 calls for 16,350lb of Reinforcing Steel 
Reinforcing steel 6,890, for cast in place concrete apron and wall, 174+49 
RT, Cathedral Wash Outlet, sheet no. D7, D8 and D9 
Reinforcing steel 8,655, for cast in place concrete aprons and walls, 
243+29 LT and RT, No Name Wash, sheet no. D10, D11 and D12 
 
Item A2250 calls for 120CUYD of concrete 
47 CUYD 174+49 RT, Cathedral Wash Outlet, for cast in place concrete 
apron, sheet no. D7, D8 and D9 
55 CUYD 373+00, Paria River Pier Protection, for cast in place concrete 
apron, sheet no. C27 and D20 
60101-0000 concrete for use on the aprons and is not required to meet the 
55201-0200 Structural Concrete, Class A (AE) specification. 
 

17. Q:  Will a Material Transfer Vehicle be required  per item A3400 62202-1000 or is it optional? 
a. Answer:  The MTV is a contract requirement.  It is not optional. 

 

18. Q:  If precast culvert is acceptable, how should that item be bid?  Currently rebar and structural 
concrete is broken out in the bid schedule.   

a. Answer:  The precast concrete box culvert for the No Name Wash pay item 60223-3000 
10 FEET SPAN, 5 FEET RISE REINFORCED CONCRETE BOX CULVERT, TRIPLE 
BARREL, is paid for as LNFT. The rebar and structural concrete is for the wingwalls and 
aprons. 
 

19. Q:  What volume is intended for the cofferdams?   
a. Could FHWA provide a design for dams to include size with consideration to flow?  
b. This bid item could vary greatly among contractors without design/additional information 

1. Answers:  The intent of the coffer dams are to give the contractor a tool to use 
when implementing their SWPPP.  It is the contractors responsibility for method 
and means for providing a satisfactory working area and complying with the 
environmental documents and all applicable laws.  The design and 
implementation of the SWPPP, including cofferdams, will be the responsibility 
of the contractor. 

 

20. Q:  Since several questions have changed approach to work, is a bid date extension possible?   
a. Answer:  Due to amount of time before bids open, this is considered ample time and no 

bid extension will be given. 
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21. Q:  Some questions were left unanswered.  Will FHWA be providing responses to these at a 

future date?   
a. Answer:  Yes.  The FHWA intends to have all questions answered by 1/4/13.  Due to 

amount of time before bids open, this is considered ample time and no bid extension will 
be given. 

 


