(‘ 1200 New Jersey Avenue, SE.

US. Department Washington, DC 20590

of Tansportation

Federal Highway
Administration

April 8, 2009

In Reply Refer To: HOTO-1

Mr. Wayne Henley

Office Chief

California Department of Transportation
Division of Traffic Operations

P.O. Box 942873

Sacramento, CA 94273-0001

Dear Mr. Henley:

Thank you for your letter of March 4 requesting an official interpretation of the meaning of the
first sentence of Section 6F.20 of the 2003 MUTCD, which states the following:

The ONE LANE ROAD (W20-4) sign (see Figure 6F-4, Sheet 3
of 4) shall be used only in advance of that point where motor
vehicle traffic in both directions must use a common single lane
(see Section 6C.10).

The wording in this Standard sentence is meant to restrict the use of the W20-4 sign to only those
locations where traffic traveling in opposing directions will be forced to alternately travel
through a one-lane section of roadway. This sentence prohibits the use of the W20-4 sign in
situations where drivers in two or more lanes traveling in the same direction are forced to merge
with each other to share a single lane. The W4-2, W9-1, and W9-2 signs, not the W20-4 sign,
should be used to warn drivers that the number of lanes traveling in the same direction is being
reduced to a single lane.

Use of the W20-4 sign is further clarified in the typical applications (TAs) in Chapter 6H.
Situations where traffic traveling in opposing directions will be directed by flaggers, a YIELD
sign, or a temporary traffic control signal to alternately travel through a one-lane section of
roadway are shown in TAs 10, 11, 12, and 46. All four of these TAs show W20-4 signs being
displayed to both directions of traffic and none of them label their use as optional. Therefore, the
clear inference is that the use of W20-4 signs for both directions of traffic in these situations is at
least recommended.

The TA 18 shows a lane closure situation on a minor street where speeds and traffic volumes are
low and where the drivers can see the roadway beyond the one-lane section such that they can
determine for themselves whether it is safe to proceed. This TA does not show any W20-4 signs
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and the clear inference is that the use of W20-4 signs in this situation is neither recommended
nor required. (Note 3 in TA 18 says if speeds, traffic volumes, or the length of the one-lane
section is such that traffic cannot effectively self-regulate, then the flaggers and traffic control
devices, including the W20-4 signs, shown in TA 10 shall be used).

The TA 27 shows a situation where the work space occupies a portion of an intersection of two
2-lane, 2-way roadways. In this situation, flaggers are being used to direct traffic to proceed
through the intersection from only one of the four approaches at a time. This is a unique
situation where the only portion of the roadway that is one-lane, two-way is at the intersection
itself. This TA does not show any W20-4 signs and the clear inference is that the use of W20-4
signs in this situation is neither recommended nor required. In fact, Note 4 in TA 27 says that
the use of W20-4 signs is optional in this situation.

I hope this interpretation has clarified the intent of the first sentence of Section 6F.20 and the
expected use of the W20-4 sign for various situations.

We have assigned your request for interpretation the following official ruling number and title:
"6-225 (I) — Use of ONE LANE ROAD AHEAD Signs in TTC Zones." Please refer to this
official ruling number in any future correspondence.

If you have any further questions, please contact Mr. Ken Wood of my staff at 708-283-4340 or
at ken.wood@fhwa.dot.gov.

Sincerely yours,

Tl P

Paul Pisano
Acting Director, Office of Transportation
Operations



FHWA:HOTO-1:BFriedman:ds:65012:4-7-09
cc: HOTO-1(BFriedman/HKalla/KWood) HDA-CA(2)
Chron E84-401 Reader E84-401

DF (Official Ruling 6-225)
M:MUTCD\EXPERIME\Part 6 - Temp Traffic Control\6-225 (I) — Use of ONE LANE ROAD
AHEAD Signs in TTC Zones\Letter to CA DOT re Section 6F.20 interpretation.doc
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STATE OF CALIFQRNIA—BUSINESS, TRANSPORTATION AND HOUSING AGENCY ARNOLD SCHWARZENEGGER. Governor

DEPARTMENT OF TRANSPORTATION
DIVISION OF TRAFFIC OPERATIONS

1120 N STREET, MS 36

P. 0. BOX 942873

SACRAMENTO, CA 94273-0001 FIexyourpower]
PHONE (916) 654-6246 Be energy efficient!
FAX (916) 653-6080

TTY (916) 653-4086

March 04, 2009

Mr. Robert Arnold, Director

Office of Transportation Operations
U. S. Department of Transportation
Federal Highway Administration
1200 New Jersey Avenue, SE
Washington. DC 20590

Dear Mr. Arnold,

In accordance with the guidelines set forth in the Manual of Uniform Traffic Control Devices
(MUTCD), the California Department of Transportation (Caltrans) formally requests
interpretation of the application and operation of the ONE LANE ROAD Sign (W20-4) as
stated in Part 6 of the MUTCD. Please provide clarification on this safety oriented issue to
ensure continued compliance.

Statement of the interpretation being sought

MUTCD Section 6F.20 ONE LANE ROAD Sign (W20-4)

Standard:

The ONE LANE ROAD (W20-4) sign (see Figure 6F-4, Sheet 3 of 4) shall be used only
in advance of that point where motor vehicle traffic in both directions must use a
common single lane (see Section 6C.10). It shall have the legend ONE LANE ROAD,
XX m (FT), XX km (MILES), or AHEAD.

Caltrans is questioning the intent of the Section 6F.20 Standard to limit the use of the
W20-4 sign to ONLY the case where two opposing lanes are forced to share one
lane? And in this case, is the sign required, encouraged or optional?

Or

Is the Section 6F.20 Standard intended to require the use of the W20-4 sign each and every
time two opposing lanes are forced to share one lane?

“Caltrans improves mobility across California”



Mr. Robert Arnold
March 04, 2009
Page 2

Condition that provoked the need for an interpretation

As stated in policy text above, is the W20-4 sign required only when traffic in both directions
must use a common single lane or the requirement is applicable to the advance location
portion of the policy?

What is the policy to apply the W20-4 sign for the following Typical Applications (TA):
Typical Application 10 - Lane Closure on Two-Lane Road Using Flaggers

Typical Application 11 - Lane Closure on Two-Lane Road with Low Traffic Volumes
Typical Application 12 - Lane Closure on Two-Lane Road Using Traffic Control Signals
Typical Application 27 - Closure at Side of Intersection

Is the W20-4 sign required for TAs 10, 11, 12 & 27 under the 6F.20 policy?

The Notes for these TAs are silent with an indirect reference to W20-4 sign but there are
other signs shown as optional on these TA figures implying that the W20-4 sign is either
recommended or required but not optional. Further, Note 4 in TA 27 allows the use of W20-
4 sign as an option, does not this conflict with Section 6F.20 requirement since traffic in both

directions must use a common single lane as well in this case? Is the W20-4 sign required if
flaggers are present? Please clarify and provide policy interpretation for the use of W20-4

sign.

INlustrations that would be helpful to understand the request

Please see the following attachments:

MUTCD Section 6F.20 ONE LANE ROAD Sign (W20-4)

Typical Application 10 - Lane Closure on Two-Lane Road Using Flaggers

Typical Application 11 - Lane Closure on Two-Lane Road with Low Traffic Volumes
Typical Application 12 - Lane Closure on Two-Lane Road Using Traffic Control Signals
Typical Application 27 - Closure at Side of Intersection

Copy of Emails exchanged between Gurinderpal (Johnny) Bhullar of my staff, Matthew
Schmitz and Ken Wood of the FHWA regarding this issue.

“Caltrans improves mobility across California™



Mr. Robert Arnold
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Supporting materials that is pertinent to the item to be interpreted

In California, for TA 10 situation, there were only 3 sets of signs (without the W20-4 sign)
until the recent adoption of MUTCD in California. In TA 10, since the flagger is present to
direct traffic and the motorist needs to pay attention to the flagger regardless of the closure
and activity, what purpose does the W20-4 sign serve? The extra employee exposure is not
worth the benefit of an additional sign. In fact, having to place and retrieve the extra signs on
foot in proximity to moving traffic becomes detrimental to employee safety. After all, how
many years have we operated successfully with the three sign package‘7 The W20-4 sign may
be appropriate in situations when flaggers are not utilized. This issue is being raised as part
of a safety task force in response to Caltrans recent worker fatalities to enhance worker safety
by reducing the amount of time workers are exposed to moving traffic.

There are also some reported cases of motorist confusion as the W20-4 sign, by identifying
the condition downstream, leads motorists to start reacting and planning for it rather than
paying attention to the flagger regardless of the downstream condition. It confuses motorists
as they are not sure as to which lane they should be in when approaching and observing the
W20-4 sign. What is the benefit of the W20-4 sign as a fourth sign, where three worked as
well before?

If the W20-4 sign is not required in all (or certain) cases, then Caltrans wants to work
towards making it an option in some cases and not even an option when flaggers are being
used. If the W20-4 sign is required, then please clarify the issues raised above so that
Caltrans can reiterate this policy and convince practitioners to adhere to it to improve worker
and road user safety.

If there are any questions, please contact me by telephone at (916) 654-6246 or by e-mail at
Wayne Henley@dot.ca.gov.

Smceria5

WA HENLEY Office Chiéf
Signs, Marking and External Support

“Caltrans improves mobility across California”



"Schmitz, Matthew" To "Johnny Bhullar" <johnny_bhultar@dot.ca.gov>,

<Matthew.Schmitz@fhwa.dot. <gordon_wang@dot.ca.gov>
gov> cc
12/08/2008 04:53 PM bce

Subject RE: Section 6F.20 ONE LANE ROAD (W20-4) Sign -
Seeking Policy Clarification

History: &2 This message has been replied to.

I'm glad to see that Ken Wood agrees with our speculation: the sign may ONLY be used where two
lanes-two directions neck down to one. In that case, it is recommended that the sign be used, not
required. In faimess to Ken, we need to speak with him by phone before we take our answer and run. Pl
ask Ken to take the opportunity to better clarify the language in the the next edition of the MUTCD.

If all goes as hoped when we talk to Ken, we can determine that D1 has the latitude to use its judgment to
not follow the guidance.

So, do we still need to meet tomorrow at 3pm? | ask because | have a Holiday Lunch that may not be
quite over in time. If there’s still a need to meet, let me know and I'll make it work.

Please call me on my cell at (916) 316-1367.

Thanks - Matt

From: Wood, Ken

Sent: Monday, December 08, 2008 11:47 AM

To: Schmitz, Matthew

Cc: Johnny Bhullar'; Ranck, Fred

Subject: RE: Section 6F.20 ONE LANE ROAD (W20-4) Sign - Seeking Policy Clarification

Matt/ Johnny -

I guess it’'s my opinion that the key word in the Standard isonly - it is a
Standard because the use of this sign is restricted to the condition of
opposing traffic using the same lane. While I believe warning signs are
critical and should be used in most cases, their use in the MUTCD is Guidance.
There are conditions where the sign would not have to be used - short term
situations, low volume or speed streets(see Fig 6G-18), etc.

I hope this helps. Maybe we should have a call to discuss it further. Let me

know if you want to do that - I am on travel tomorrow and Wednesday this week,
but pretty open other that that.

Ken Wood

FHWA - Resource Center - Ops TST
19900 Governors Drive

Olympia Fields, IL 60461

708-283-4340 - Office



708-308-7402 - Cell
ken.woode@dot .gov

————— Original Message-----

From: Schmitz, Matthew

Sent: Friday, December 05, 2008 7:50 PM

To: Wood, Ken

Cc: Johnny Bhullar; Ranck, Fred

Subject: RE: Section 6F.20 ONE LANE ROAD (W20-4) Sign - Seeking Policy
Clarification

Thanks, Johnny, for taking the time to convert our discussion into something
the MUTCD Team can weigh in on.

Ken (and Fred, if interested), this issue is challenging enough to discuss by
phone and even more difficult to read (even though Johnny has done a
commendable job). I suggest after reading, it may be worth setting up a call.

Capturing Johnny's write-up (which I still encourage you to read) in another
way:

Is the intent of the Section 6F.20 Standard to limit the use of the W20-4 sign
to ONLY the case where two opposing lanes are forced to share one lane? (And
in that case, is the sign required, encouraged or optional?)

Or

Is the Section 6F.20 Standard intended to require the use of the W20-4 sign
each and every time two opposing lanes are forced to share one lane?

Matt

From: Johnny Bhullar [mailto:johnny bhullaredot.ca.govl]

Sent: Friday, December 05, 2008 12:34 PM
To: Schmitz, Matthew

Cc: gordon.wang; wayne.henley; Mark Suchanek; Kochevar, Ken; Celso Izquierdo;
Len Nelson; Gonzalo Gomez

Subject: Section 6F.20 ONE LANE ROAD (W20-4) Sign - Seeking Policy
Clarification

Matt,

As discussed separately via phone, here's the issue in detail and in writing.
Please work with the MUTCD team members for a quick clarification

on this safety oriented issue to ensure continued compliance.
National MUTCD Policy:

Section 6F.20 ONE LANE ROAD Sign (W20-4)
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