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I.  Purpose  

Section 2718 of the Public Health Service Act (PHS Act), as added by the Patient 
Protection and Affordable Care Act (Affordable Care Act), requires health insurance issuers 
(issuers) to submit a medical loss ratio (MLR) report to the Secretary and requires them to issue 
a rebate to enrollees if the issuer’s MLR is less than the applicable percentage established in 
section 2718(b) of the Affordable Care Act. The interim final rule implementing MLR 
requirements was published on December 1, 2010 (75 FR 74864) and modified by technical 
corrections on December 30, 2010 (75 FR 82277). The regulations published in the IFR are 
codified at 45 CFR Part 158.  
 
This Bulletin provides guidance on the following topics regarding the MLR Interim Final Rule: 
 

• Counting Employees for Determining Market Size 
• Third Party Vendor Payments 

 
Previous CCIIO Technical Guidance (CCIIO 2011—002) - Questions and Answers Regarding 
the Medical Loss Ratio Interim Final Rule – dated May 13, 2011, contained Questions and 
Answers numbers 1-17 
(http://cciio.cms.gov/resources/files/2011_05_13_mlr_q_and_a_guidance.pdf). This Bulletin 
begins with Question and Answer number 18. 
 

 
II.  Questions and Answers 

COUNTING EMPLOYEES FOR DETERMINING MARKET SIZE (45 CFR §158.103, 
§158.120, §158.210) 
 
Question #18: 
When reporting experience related to MLR, what method should issuers use for counting 
“employees” in determining whether the data from a group policy should be reported as being 
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issued in the large group market or small group market, as required by 45 CFR §158.120, and for 
determining the minimum medical loss ratio required by 45 CFR §158.210? 
 
Answer #18: 
The large group and small group markets are defined as those where health insurance coverage is 
obtained through a large or small employer, respectively. A large employer and small employer 
are defined by the number of employees; a small employer has up to 100 employees, but a State 
may substitute “50” employees for “100” employees until 2016.  (45 CFR §158.103.)  (Question 
and Answer 1 addresses how a State makes this election; 
http://cciio.cms.gov/resources/files/2011_05_13_mlr_q_and_a_guidance.pdf.) An employer’s 
number of employees is determined by averaging the total number of all employees employed on 
business days during the preceding calendar year.  (Section PHS Act §2791(e)(2) and (4).)  By 
way of example, this includes each full-time, part-time and seasonal employee. 
 
An employee is “any individual employed by an employer.”  This includes all full-time and part-
time employees.  (PHS Act §2791(d)(5).)   
 
 
REIMBURSEMENT FOR CLINICAL SERVICES PROVIDED TO ENROLLEES 
(INCURRED CLAIMS) (45 CFR §158.140)  
 
Question #19
How should an issuer report amounts paid to third party vendors who pay others to provide 
clinical services to enrollees and who perform network development, administrative functions, 
claims processing, and utilization management? 

:  

 
Answer #19:   
In general, an issuer may only include as reimbursement for clinical services (incurred claims) 
the amount that the vendor actually pays the medical provider or supplier for providing covered 
clinical services or supplies to enrollees.  Where the third party vendor is performing an 
administrative function such as eligibility and coverage verification, claims processing, 
utilization review, or network development, expenditures and profits on these functions would be 
considered a non-claims administrative expense as provided in 45 CFR §158.140(b)(3)(ii). 
 
Some third party vendors provide reimbursement for clinical services to enrollees and provide 
administrative functions such as claims processing and network development.  Payments by an 
issuer to a third party vendor to provide clinical services directly to enrollees through its own 
employees are considered to be incurred claims. However, the amounts paid by the issuer to a 
third party vendor for the functions that are not direct clinical services to enrollees through its 
own employees are governed by §158.140(b)(3)(ii), and only the amounts the third party vendor 
pays to providers may be included in incurred claims.  (Questions and Answers 8 and 9 address 
what is meant by the term “providers”; 
http://cciio.cms.gov/resources/files/2011_05_13_mlr_q_and_a_guidance.pdf.) The amounts 
attributable to network development, administrative fees, claims processing, and utilization 
management by the third party vendor and the third party vendor’s profits on those activities 
must not be included by an issuer in its incurred claims.  
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For example, when a pharmacy benefit manager (PBM) pays a retail pharmacy one amount for 
prescription drugs covered by the plan and charges the issuer a higher amount (the retail spread), 
the issuer may only claim the amounts paid by the PBM to the retail pharmacy as incurred 
claims.   
 
As stated in the May 13, 2011 guidance posted on the internet at 
http://cciio.cms.gov/resources/regulations/index.html#mlr), the third party vendor (in this 
example, the PBM) must report to the issuer only the aggregate amount it pays all providers (in 
this example, retail pharmacies) for clinical services to enrollees on behalf of the issuer, by 
market in each State.  No claim by claim or provider by provider reporting is required.  
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