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§ 489–§ 492
JEFFERSON’S MANUAL

the more recent practice is that when the House disagrees to a motion
to recede and concur in a Senate amendment some further action must
be taken to dispose of the amendment (Speaker Bankhead, July 9, 1937,
p. 7007; Speaker McCormack, Sept. 19, 1962, p. 19945) and the question
may recur on a pending motion to insist or such a motion is then enter-
tained from the floor.

SEC. XXXIX.—THE QUESTION.

The question is to be put first on
the affirmative, and then on the

negative side.
Clause 5 of rule I of the House of Representatives, provides more fully

for putting the question.

After the Speaker has put the affirmative part
of the question, any Member who
has not spoken before to the ques-
tion may rise and speak before the

negative be put; because it is no full question till
the negative part be put. Scob., 23; 2 Hats., 73.

But in small matters, and which are of course,
such as receiving petitions, reports,
withdrawing motions, reading pa-

pers, &c., the Speaker most commonly supposes
the consent of the House where no objection is
expressed, and does not give them the trouble of
putting the question formally. Scob., 22; 2 Hats.,
79, 2, 87; 5 Grey, 129; 9 Grey, 301.

SEC. XL.—BILLS, THIRD READING.

To prevent bills from being passed by surprise,
the House, by a standing order, di-
rects that they shall not be put on
their passage before a fixed hour,

naming one at which the house is commonly full.
Hakew., 153.

§ 492. Obsolete
requirements as to
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§ 490. Effect of putting
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§ 489. Putting the
question.


		Superintendent of Documents
	2010-07-28T21:52:15-0400
	US GPO, Washington, DC 20401
	Superintendent of Documents
	GPO attests that this document has not been altered since it was disseminated by GPO




